444 40 09
« Geri Dön

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN KOYUN HİBE DESTEĞİ İLE SÜRÜLER BÜYÜYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi 6 yıl önce başlattığı "Aile Tipi Koyunculuk" projesine üreticilere koç hibesi yaparak devam ediyor. Proje kapsamında kura ile belirlenen küçük üreticilere sakız koçları teslim edildi.
Haber Tarihi: Thursday, December 30, 2021

Aydin Büyüksehir Belediyesi, Baskan Özlem Çerçioglu’nun kirsal kalkinmayi önceleyen destekleme projeleri ile çiftçiye umut oluyor. Büyüksehir Belediyesi’nin 6 yildir sürdürdügü Aile Tipi Koyunculuk Projesi ile yüzlerce aile desteklemeden faydalandi ve binlerce koyunun üretimi saglandi.

Proje kapsaminda Koçarli’da kurulan Sakiz Koyunu Çiftligi'nde yetistirilen; bakimi kolay, çoklu dogum orani ve süt verimi yüksek olan sakiz koyunlari, iki farkli kategoride hibe ediliyor. Aile Tipi Koyunculuk Projesi’nde özellikle kadinlarin üretime tesvik edilmesi için; düzenli geliri ve 30 dönümden fazla arazisi olmayan ailelere iki disi bir erkek sakiz koyunu desteklemesi ile sürülerini sakiz koyununa çevirmek isteyen ve en az 25 bas koyunu olan ailelere sakiz koçu desteklemesi yapiliyor. Kura çekimi ile belirlenen üreticilere koyunlarin teslimi ise pandemi kosullari dikkate alinarak, bu yil da Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi ekiplerince adrese teslim seklinde yapiliyor.

Altintas: Büyüksehir Belediyesi olarak destekleri vermeye devam edecegiz.

Sakiz koçlarinin teslimine katilan ABB Meclis Üyesi Baris Altintas, “Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun Tarimsal Hizmetler Dairemize verdigi talimat dogrultusunda 25 basin üstünde koyunu olan çiftçilerimize sakiz koçu destegi veriliyor. Girdi maliyetlerinin çok yüksek oldugu ve yem fiyatlarini inanilmaz boyutlara çiktigi ve hayvancilikla ilgilenen vatandaslarimizin çok zorlandigi bu dönemde bu tip destekler vermeye Büyüksehir Belediyesi olarak devam edecegiz.” dedi.

Koyun-koç desteklemesinden faydalanan vatandaslar, Aile Tipi Koyunculuk Projesi’nde duyduklari memnuniyeti dile getirdi. Üreticiler artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlu günler geçirdiklerini ve aldiklari bu destegin kendileri için çok önemli olduguna vurgu yaparak, Aydin Büyüksehir Belediyesi Baskani Özlem Çerçioglu’na tesekkür etti.

“Arastirdik, sakiz koçunu irki ve üremesi daha güzel.”

Büyüksehir Belediyesi’nin sosyal medya üzerinden yaptigi duyurulari takip ettigini ve sakiz koçu için basvuru yaptigin belirten Emrah Madran, “Nasip ve sans bizimmis, bize çikti. Arastirdik, sakiz koçunun irki ve üremesi daha güzel. Daha fazla üretim ve gelir elde etmek için aldim. Verimi yüksek, bizim koyunlar 1-2, sakiz koyununun 3-4 dogumu oluyor, daha bereketli.” dedi. Baskan Özlem Çerçioglu’na destekleri için tesekkür eden Madran, “Özlem Baskana her sey için tesekkür ediyorum. Köylülere ve çiftçilere çok destek oluyor. Biz ne yaparsak yardimi oluyor.” ifadelerini kullandi.

“Bu destek kalkinmamiz ve güçlenmemiz için faydali oluyor.”

Bozdogan’da üreticilik yapan Ali Ergül, “Basvurduk ve Allah nasip etti ve bize çikti. Ben yillarca koyunculuk yaptim. Sakiz koyunu verim ve süt bakimindan iyi oluyor. Bundan sonra sürüyü sakiz koyununa döndürmeye çalisacagim. Sakiz koyununu gütmeye gerek yok, evde bakmasi kolay oluyor. Bu destek bizim kalkinmamiz ve güçlenmemiz için faydali oluyor. Özlem Çerçioglu Baskanimizdan Allah razi olsun, tesekkür ederiz.” seklinde konustu.

“Topuklu Efe’den Allah razi olsun.”

Hayvancilikla geçimini saglayan Ayirt ailesi de sakiz koçu destegi alan aileler arasinda yer aliyor. Akif ve Yasemin Ayirt çifti, koyunlarina birlikte bakarak sürülerinin sayisini artirmayi hedefliyor. Üretici Yasemin Ayirt, “Koyunculugu seviyoruz. Hibe olunca faydalanmak istedik. Hayvanlarin sayisi ve verimi artsin, herkes faydalansin bu hizmetten. Topuklu Efe’den Allah razi olsun. Kadin dayanismasindan dolayi mutluyuz.” ifadelerini kullanirken, Akif Ayirt ise “Koç destegi ilaç gibi geldi. Sag olsun Özlem Baskanimiz, bu destek bize güzel seyler hissettirdi. Hayvanlarimizin yavrulamasi daha fazla olacak, süt verimimiz artacak. Üretici kendini yalniz hissetmiyor, Özlem Baskan gibi baskan istiyoruz.” seklinde konustu.

“Bu destek ile sakiz koyunlarimizi yeniden üretmeye baslayacagiz.”

Sakiz koyunlarinda olusan bir sürüye sahip olan Emrah Ates, “Basvurumuz sonucunda koçumuz geldi. Bizim için iyi oldu. Diger koçumuzun yasi ilerlemisti ve verim zamani geçiyordu. Bu destek ile sakiz koyunlarimizi yeniden üretmeye baslayacagiz. Aydin Büyüksehir sayesinde daha fazla sakiz koyunu üretecegiz. Sayin Özlem Çerçioglu’na çok tesekkür ediyoruz.” dedi.

“Hayvancilik zor ama üretim olmazsa olmaz.”

Ihtiyaçlarindan dolayi kurban bayraminda koçlarini satan Yunus Türk, Büyüksehir Belediyesi’nden aldigi sakiz koçu ile üretime devam edeceklerini ve sürüyü sakiza döndüreceklerini belirterek “Yeni dogan kuzulari 1-2 sene bakarak büyüterek yapiyorduk ama kurbanda satiyorduk. Disaridan koç alamiyoruz. Koç fiyatlari pahali oldugu için herkes alamaz. Hayvancilik zor ama üretim olmazsa olmaz. Proje çok iyi, Özlem Baskanimizdan Allah razi olsun.” dedi.

“Ikiz ve üçüz yavrularimiz oldu.”

Yem konusunda sikinti yasasalar da üretime devam ettiklerine deginen Nevzat Yaman, “Özlem Baskanimizin baslatmis oldugu proje kapsaminda baslangiçta sakiz koçu aldik ve kullandik. Su anda yavrularimiz var. Tamamen has sakiza çevirecegiz hedefimiz budur. Ikiz ve üçüz yavrularimiz oldu. Sakiz koyunlarinda süt üretimi fazla oldugu için kuzulara rahatlikla bakabiliyor.” dedi. Üreticilerin çok çalistigini belirten Yaman, “Üreticinin saati yoktur. Koyun bakan insanin dügünü, bayrami, cenazesi yoktur öncelik hayvanlaridir. Gücümüzün yettigi yere kadar bu isi yapmaya devam edecegiz. Koç desteklemesi için Özlem Baskanima tesekkür ederim.” ifadelerini kullandi.