Otizm konusunda Türkiye’de önde gelen kurumlardan olan Tohum Otizm Vakfi ile ortak çalisma yürüten Aydin Büyüksehir Belediyesi Otizm Destek Merkezi egitmenleri egitim süreçlerini basariyla tamamladi. Otizm Destek Merkezi’nde uluslararasi geçerliligi olan egitim modeli uygulanirken Tohum Otizm Vakfi’ndan Deniz Yilmaz, Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin diger belediyelere de öncülük ettigini söyledi. Yilmaz, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun otizmle ilgili çalismayi sahiplenmesinin birçok belediyeye örnek oldugunu vurguladi.
Tohum Otizm Vakfi’yla yapilan protokol geregi Otizm Destek Merkezi egitmenlerinin egitimleri tamamlandi ve degerlendirme süreçleri de bitmek üzere. Süreci degerlendiren Tohum Otizm Vakfi Egitim AR-GE Birimi Koordinatörü Deniz Yilmaz, “Tohum Otizm Vakfi olarak Princeton Çocuk Gelisim Enstitüsü’nün egitim müfredatini kullaniyoruz. Bunun yayginlastirilmasi da bizim en büyük amaçlarimizdan birisi. Türkiye’de otizmli çocuklarin egitim kalitesiyle ilgili sorunlar var” ifadelerini kullandi.
Egitmenlere mentorluk uygulamasi yapildi
Geçmiste bu egitim modelinin Aydin’da nasil uygulanabilecegiyle ilgili Aydin Büyüksehir Belediyesi’nden yetkililerle görüstüklerini belirten Yilmaz “Otizm Destek Merkezi açildiginda da Tohum Otizm Vakfi olarak bu egitim modelinin olusturulmasi, uygulanmasi süreçlerinde kurumdaki egitimci arkadaslara mentorluk uygulamasi yaptik. Öncelikle bir hafta boyunca yetiskin egitim tekniklerine uygun olarak yüz yüze egitimler gerçeklestirdik. Modelimiz hem egitmenlerimize anlattik hem de egitmenlerimize uygulattik. Egitmenler seminerlerde, atölyelerde bu yöntemleri kullanarak çocuklar için materyaller gelistirdi. Sonrasinda da merkezde egitim basladi” dedi.
Çocuklar büyük gelisim gösterdi
Vakif olarak isbasinda egitimin de önemli oldugunu düsündüklerini söyleyen Yilmaz egitmenlerimize her ay hem online hem de yüz yüze danismanlik vermeye devam ettiklerini, su anda bir yillik sürecin son asamasinda olduklarini söyledi. Yilmaz “Otizm Destek Merkezi egitmenleriyle çok güzel çalismalar yaptik. Egitmenler bu konuda çok fedakâr davrandi, basariyla çalisiyorlar. Degerlendirme sürecinde bunu net olarak görebiliyorum. Egitmenler hem tekniklere hem de teoriye çok hâkimler. Çocuklardaki gelismeler de bunu gösteriyor” seklinde konustu.
‘Özlem Baskan diger belediyelere örnek oldu’
Yilmaz, yapilan çalismanin Baskan Çerçioglu tarafindan da sahiplenildiginin altini çizip bu sürecin diger kurumlara da örnek teskil ettigini belirtti. Yilmaz “Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu da bizi bu süreçte her zaman destekledi. Bu destek bizim için çok önemliydi. Böylesine bir çalismanin büyüksehir belediye baskani nezdinde sahiplenilmesi de birçok belediyeye örnek oldu diyebilirim. Hatta Tohum Otizm Vakfi’na Aydin’da baslatilan bu çalismadan sonra birçok belediye ‘Biz de baslatmak istiyoruz’ diyerek aradi. Aydin’in bu konuda öncülük ettigini söyleyebilirim” dedi.