444 40 09
« Geri Dön

AYDIN TEKSTİL ALANI YAĞMUR SUYUYLA HAYAT BULUYOR

Büyükşehir Belediyesi'ni Aydın'a kazandırdığı Aydın Tekstil Alanı'nda doğa dostu örnek bir proje yürütülüyor
Haber Tarihi: Thursday, July 29, 2021

Iklim degisikligi tartismalarinin pesi sira Türkiye'de ve dünyanin birçok yerinde kurakligin etkisi her geçen gün kendisini hissettirirken Aydin Büyüksehir Belediyesi suyun tasarruflu kullanilmasina yönelik adimlar atmaya devam ediyor. Büyüksehir Belediyesi'nin 200 milyon liralik yatirimla Aydin'a kazandirdigi 177 dönümlük Aydin Tekstil arazisinin sulanmasi için sebeke suyu yerine biriktirilen yagmur sulari kullaniliyor. Böylelikle modern bir altyapi yapilip restore edilen Aydin Tekstil Alani'ndaki doga dostu bu uygulamayla büyük bir su tasarrufuna gidiliyor.

Yasanan kuraklikta suyun her damlasini verimli kullanabilmek için birçok proje yürüten Aydin Büyüksehir Belediyesi, bir örnek proje daha uygulamaya basladi. Örnek proje, 100 milyon liraya kamulastirilan ve bugüne kadar yapilan 100 milyon liralik yatirimla da restore edilerek Aydinlilarin nefes alabilecekleri modern bir yasam haline getirilmekte olan Aydin Tekstil Alani'nda uygulaniyor.

Yapilan halk oylamasinda vatandaslarin yesil alan olarak kalmasini istedigi alanin sulanmasinda yagmur sulari kullanilmaya baslandi. Çatilardan alinan yagmur sulari yeni insa edilen binalarin altlarina yapilan modern depolarda filtrelenerek biriktiriliyor ve otomatik sistemle de sulama suyu olarak kullaniliyor. Içerisindeki fabrika binasi dahil tarihi nitelikli binalarin restore edilmekte oldugu alanda ayrica tuvaletlerde de yine filtrelenen yagmur sulari kullanilacak. Aydin Tekstil'de toplamda yaklasik 40 bin metrekare çati alani yer aliyor.

Baskan Çerçioglu: Suyun her damlasi kiymetli

Yasanan kuraklikta suyun her damlasinin verimli kullanilmasi gerektiginin altini çizen Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, Büyüksehir Belediyesi'nin bu duyarliligina vatandaslarin da katki sunmasini istedi. Baskan Çerçioglu, "Su yasam demek ve her damlasi kiymetli. Her geçen yil kurakligi daha fazla hissetmeye basladik; örnegin nehirlerimiz ve göllerimiz yaz aylarinda kuruyor. Bu da bizlere suyu daha verimli kullanmamiz gerektigini gösteriyor" dedi. Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin bu konuda da öncü projeler üstlendigini belirten Baskan Çerçioglu, "Aydin Tekstil Alani'nda yillar önce projesini çizip yapmaya basladigimiz uygulamanin vatandaslarimiza da örnek olmasini istiyoruz. Oldukça genis bir alanin sulanmasinda yagmur sularini kullanacagiz. Aydin'in en genis yesil yasam alani yagmur suyuyla hayat buluyor" ifadelerini kullandi.