444 40 09
« Geri Dön

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTİZM SPOR SALONU AÇTI

Aydın Büyükşehir Belediyesi, eğitim alanında yaptığı yatırımlara bir yenisini ekledi. Otizmli bireylerin gelişiminde büyük katkı sağlayan spor eğitimini ücretsiz almaları için kurulan Otizm Spor Salonu hizmet vermeye başladı. Başkan Özlem Çerçioğlu, “Büyükşehir Belediyesi olarak kültür merkezlerimiz ve çocuk gelişim merkezlerimiz ile sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini Aydınımıza kazandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Haber Tarihi: Tuesday, July 13, 2021

Aydin Büyüksehir Belediyesi (ABB) kentin egitim hayatina yatirimlar gerçeklestirmeye devam ediyor. Uçan Balon Çocuk Gelisim Merkezi ve Otizm Destek Merkezi’nin ardindan Otizm Spor Salonu’nu da faaliyete geçiren Büyüksehir Belediyesi, çocuk dostu belediyecilik anlayisi ile ailelerin ve çocuklarin yaninda olmaya devam ediyor.

Uçan Balon Çocuk Gelisim Merkezi’nin alt katinda hizmet vermeye baslayan Otizm Spor Salonu’nda, 6 yas ve üzerindeki çocuklara egitim veriliyor. Konusunda uzman egitmenler esliginde yapilan spor çalismalari ile ailelerin görüsüne göre çocuklarda kisa sürede hizli bir ilerleme saglaniyor. Uzmanlarin verdigi bilgilere göre de otizmli çocuklarda spor egitimi, farkli duyularin kullanimiyla bedensel ve çevresel farkindaligin artmasini sagliyor ve yeni beceriler ögrenilmesini kolaylastiriyor.

Sporda ögrenilen beceriler sayesinde otizmli çocuklar, günlük hayatta fiziksel, bilissel ve duyusal hedefleri karmasik olarak yerine getirebilir hale geliyor. Otizmli çocuklar spor yaparken motor becerilerini de gelistirmekle birlikte dil-konusma, duyusal farkliliklar ve sosyallesme alanlarinda beceri kazaniyor.

“Sosyal belediyeciligin en güzel örneklerini Aydinimiza kazandirmaya devam edecegiz.”

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, “Otizmli çocuklarimizin gelisimine katki saglamak ve ailelere yardimci olabilmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Otizm Destek Merkezi’mizin ardindan, yas grubu olarak daha büyük olan bireylerinde egitim alabilmeleri için Otizm Spor Salonu’nu hayata geçirdik. Ailelerimizden aldigimiz olumlu geri dönüsler bizi çok mutlu ediyor. Büyüksehir Belediyesi olarak kültür merkezlerimiz ve çocuk gelisim merkezlerimiz ile sosyal belediyeciligin en güzel örneklerini Aydinimiza kazandirmaya devam edecegiz.” dedi.

“Çocugumuz pinpon oynuyor burada. Eline hiç raket almamisti.”

Aldiklari spor egitimi ile birlikte tam yönlü bir ilerleme sagladiklarin belirten Cumhur Çelik, “Burasi bizim gibi özel çocuklari olan ailelerin en çok aradigi merkezlerden birisidir. Gerçekten açildigina sevindik. Çok güzel bir tesis olmus. Hocalarimizda çok ilgi ve alakalilar. Her geldigimizde çocugumuzun gelistigini görüyoruz. Insallah devaminda da güzel seyler yapacagiz. Özel çocuklarin en büyük ihtiyaci egitim, bu egitim hem okulda hem de spor üzerine olan egitimdir. Otizmli çocuklarda diyalogda sikinti yasiyoruz. Hocalarimizin ilgisiyle onun üzerine de çalisiyorlar. Tam yönlü bir çalismayla ilerlemeye çalisiyoruz.” seklinde konusurken, egitim almaya basladikça çocuklarinin yeni yeteneklerini de kesfettiklerini deginerek “Kaba ve ince motor gelisimleri önemli. Bazi spor faaliyetlerini yaparken bu yeteneklerini de gelistiriyorlar. Mesela bizim çocugumuz pinpon oynuyor burada. Eline hiç raket almamisti. Biz burada daha 2-3 defadir geliyoruz, üçüncü gelisimizde vuruslari ögrenmeye ve gelistirmeye basladi.” dedi.

“Özlem hanima böyle bir tesisi Aydin’a kazandirdigi için tesekkür ediyoruz.”

Tesisin fiziki kosullarini da çok begendiklerini belirten Çelik, “Çok güzel bir yer olmus. Çocuklarin rahatlikla spor yapabilecegi temiz, hijyenik bir ortam burasi. Hocalarimizin hepsi de ilgi ve alakalilar. Insallah beraber basaracagiz. Özlem hanima böyle bir tesisi Aydin’a kazandirdigi için tesekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandi.

“Yürümelerinde biraz bozukluk vardi. Simdi takilmiyorlar ve düsmüyorlar.”

Spor egitimi ile birlikte çocuklarinin yürümesinde ilerleme sagladiklarini ifade eden Pasa Özkan, “Otizm Merkezi’nde çocuklari baslatalim, egitim alsinlar dedik, orada bize ‘spor merkezimiz de var’ dediler ve bizi buraya yönlendirdiler. Geldik ve basladik. Bizim gibi özel çocuklari olanlar için on numara bir yer. Benim çocuklarimin ince ve kaba motorlarinda problem var. Sporla insallah düzelecek. Özellikle bant çalismasi yapiyorlar. Yürümelerinde biraz bozukluk vardi. Simdi takilmiyorlar ve düsmüyorlar. Biz faydasini gördük. Spor bizim çocuklarimiza çok iyi geliyor. Enerjilerini atiyorlar, ince ve kaba motorlari gelisiyor.” dedi.

“Çocuklar rahatliyor ve biz nefes aliyoruz.”

Pasa Özkan, “Basta Aydin Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu’na çok tesekkür ediyorum. Gerçekten bizim gibi ailelerin durumu zor. Bura getirince en azindan çocuklar rahatliyor ve biz nefes aliyoruz. Hocalarimizla birlikte de yol kat edecegime inaniyorum. Engelli ailelerine burayi tavsiye ediyorum çünkü spor çocuklari için çok faydali.” seklinde konustu.

Spor büyük katki sagliyor

Her çocugun eksiklerine göre özel egitimler verdiklerini belirten ABB Beden Egitimi Ögretmeni Abdullah Borazan, “Sayin Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun açmis oldugu Otizm Destek Merkezi’nin ikinci yeri, Otizm Spor Merkezi olarak basladik. Bilimsel olarak açiklanan, otizmli çocuklarda sporun yüzde 30 katki sagladigi söyleniyor. Buradaki çocuklarimizda derslerimizi yaparak çocuklarin seviyelerini üst seviyelere çiktigini velilerimizle birlikte degerlendirmelerimizde görebiliyoruz. Öncelikle buraya gelen çocuklarimizi degerlendirmeye aliyoruz. Hangi degerleri eksikse alt basamak çalismalarini yapiyoruz. Örnegin ziplayamiyorsa önce alt çalismalarini yapiyoruz ve ziplar hale getiriyoruz.” dedi.

“Lisans çikartip basarili sporcular yetistirmeye çalisacagiz.”

Basarili sporcular da çikarmayi hedeflediklerini söyleyen Abdullah Borazan, “Asil amacimiz ögrenci ögretmen iliskisi ile yürüyen bir program degil de, ögretmen, ögrenci ve veli ile etkilesimli halde bir branslasma yapiyoruz. Buraya gelen ögrencimiz haftanin 3 günü 3-4 saat geliyorsa geri kalani aile ile kaliyor. Aile ile kaldigi kisimlarda etkili bir zaman geçirmek için, velilerimizi de spora yönlendirip tüm branslari ögretmekteyiz ki, ögrenci bizden aldigi egitimi günlük hayatinda devam ettirmesi gerekiyor. Basarili olan ögrencilerimize Aydin Büyüksehir Belediyesi Spor Kulübü olarak lisans çikartip basarili sporcular yetistirmeye çalisacagiz.” ifadelerini kullandi.