444 40 09
« Geri Dön

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN OTİZM DESTEK MERKEZİ AİLELERE DERMAN OLDU

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Aydın’ın eğitim hayatına kazandırdığı Otizm Destek Merkezi, otizmli bireylerin aileleri için derman oldu. Çocuklarının aldığı kaliteli eğitimden oldukça memnun olan aileler, Büyükşehir’in bu hizmetinin sosyal belediyeciliği tam anlamı ile yansıttığını belirtti.
Haber Tarihi: Wednesday, June 16, 2021

Çocuk dostu belediyecilik anlayisi ile spor, sanat ve egitim alaninda yatirimlar gerçeklestiren Aydin Büyüksehir Belediyesi; Türkiye'de otizm çalismalarinin en köklü kurumu olan Tohum Otizm Vakfi ile isbirligi yaparak geçtigimiz aylarda 0-12 yas araligindaki çocuklarin egitim aldigi Otizm Destek Merkezi’nin açilisini yapti.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu açilis konusmasinda “Her 54 çocuktan bir tanesi otizmli, yani bizlerin bu konuya üzerinde ciddi anlamda egilmemiz gerekiyor. Eger biz çocuklarimizin otizme yakalandigini erken teshis edebilirsek ve iyi bir egitim aldirabilirsek çocuklarimiz otizmden kurtulabilir. Iste biz buradan yola çikarak, bu merkezi açtik.” diyerek hem erken teshis hem de gelisim sürecindeki çocuklarin egitimi konusu üzerinde özenle durmustu.

Otizm Destek Merkezi’nde egitim alan çocuklarin aileleri, alinan egitimle birlikte çocuklarinda büyük degisimlerin yasandigina dikkat çekiyor. Özel egitim ögretmeni, spor ögretmeni, dil ve konusma terapisti, psikolog ve ergoterapist esliginde gerekli egitimleri alan çocuklar Destek Merkezi’nde mutlulukla ayriliyor.

“Bütün ailelerin bundan faydalanmasini isterim”

Hem ekonomik olarak rahatladiklarini hem de uzmanlardan egitim destegi aldiklarini belirten Zeynep Çinar “Daha yogun bir program ile bu çocuklar iyilestirilebilir. Buraya bir basvuru yaptik, bizi geri çevirmediler. Simdi daha iyi bir sürece girdik çünkü ailelerin maddi olanaklarinin çok iyi olmasi gerekiyor. Özel ders fiyatlari 250 liradan basliyor, 600 liraya kadar maalesef çikiyor. Bunu da karsilamak biraz zor. Özlem hanim böyle bir kompleks kurarak destek verdi. Ergoterapist Aydin’da sadece 2 tane, birisi burada digeri Didim’de. Ergoterapiste bizim çocuklarimizin genelinin ihtiyaci var ama birçok kurumda yok. Burada ergoterapist olmasi bize cazip geldi ve biz de burayi tercih ettik. Biz çok memnunuz, bütün ailelerin bundan faydalanmasini isterim.” dedi.

Ailelerin de destege ihtiyaç duydugunu belirten Zeynep Çinar, “Buradaki psikologumuz bizimle iletisim halinde, her geldigimizde bizlerin hem hatirini sorar hem de çocuklarimizi sorar. Çocuklar kadar bizim de destege ihtiyacimiz var. Özlem hanima öncelikle tesekkür ederiz. Bizim gibi aileleri düsünüp böyle bir kompleks ve böylesine iyi, disiplinli ögretmenleri bir araya getirdigi için.” seklinde konustu.

“Özlem Hanimla yürüyoruz bu süreci asacagiz.”

Çocuklarin aldigi egitimin yani sira ailelilerin de ögrenim süreci içinde olduklarina dikkat çeken Hüseyin Çinar “Özlem hanimin bu sekilde destegi ile anne babalara vermis oldugu kitapçiklarla, otizmin ne oldugunu, ögretmenlerimizin, hizmet veren arkadaslarimizi bilgi birikimleri ile biz çocuklarimiza nasil davranacagimizi ögrendik. Ögretmenlerimiz bir anne ve baba gibi bizimle ilgileniyor. Ögretmenlerimiz aksamlari whatsapptan oglumuzun neler yaptiginin videolarini istiyorlar. Bunlar bizim hosumuza gidiyor. Özlem hanimin sagladigi bu destekten sonra bilgili bir anne ve baba ve önümüzde Özlem Hanimla yürüyoruz bu süreci asacagiz. Böyle bir kompleksi Aydin’imiza kazandirdigi için Sayin Özlem Çerçioglu’na öncelikle çok tesekkür ederiz.” ifadelerini kullandi.

“Bunu düsünen birileri varmis.”

Çocuklarinda gelisimden duyduklarini ve bu aldiklari hizmetten duyduklari memnuniyeti dile getiren Nuray Çinar, “Anne olarak ben çok memnunu kaldim, oglu buradan mutlu bir sekilde geliyor. Eve gittigi zamanda konusmaya devam ediyor. Birkaç hafta olmasina ragmen gelisimi hemen fark ettim. Bunu yapan ve destekleyen herkese çok tesekkür ediyorum. Bu gerçekten bir ihtiyaçti. Burada sporun desteklemesi çocukta iletisimi arttirdi. Çerçioglu’nun bunu desteklemesi, bunu düsünen birileri varmis. Bizim çocuklarimiz için, beni çok gururlandirdi, bütün anneler için… Burasi özel bir hizmet gibi, ben Özlem Çerçioglu’na çok tesekkür ederim.” derken, baba Izzet Çinar da “Suanda hizmet ve belediyecilik diyorsaniz, bu sekilde olmasi gerekiyor. Ihtiyaci olanin ihtiyacini vermeye çalismak demektir.” seklinde konustu.

“Çok severek geliyor, mutlu olarak ayriliyoruz.”

Otizm Destek Merkezi’ne çocugunun tüm istegi ile geldigini belirten Dicle Bozkurt “Gerçekten çok memnunuz, çok mutlu olarak, sevinerek geliyor. Haftanin iki günü geliyoruz buraya, ögretmenlerimiz güler yüzlüler ve ilgililer, gayet memnunuz. Çocuklar mutlu ve kosarak sana geliyor. Oglum bir sey istemedigi zaman zorla da yaptirsam istemez ama çok severek geliyor, mutlu olarak ayriliyoruz. Baskanimiza çok tesekkür ederim.” ifadelerini kullandi.

“Oglum okuyup yazabiliyordu, daha da hizlandi.”

Alinan derslerle birlikte çocugunda yasadigi ilerlemeye dikkat çeken Nazik Tuncer, “Çocuklarla birebir ilgileniliyor. Velilere çocuklarinin nasil oldugu soruluyor. Egitimi verelim de geçelim prosedürü yok. Burada hem spor egitimi, hem de dil, konusma, yazma ve okuma egitimi aliyoruz. Okulda ögrendikleri burada tekrarlanabiliyor. Oglum okuyup yazabiliyordu, daha da hizlandi. Normal okuluna da buraya da düzenli gelmeye çalisiyorum. 5 saat ekstra ders almasi çocuklarin ilerlemesi demek, minnettariz Özlem Hanima baska bir sey diyemiyorum.” dedi.