444 40 09
« Geri Dön

GİRİŞİMCİ KADINLARIN DESTEĞİ AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN

Aydın Büyükşehir Belediyesi üretime yönelen kadınlara destek olmaya devam ediyor
Haber Tarihi: Monday, April 26, 2021

Aydin Büyüksehir Belediyesi üretime yönelmek isteyen kadinlara her türlü destegi vermeye devam ediyor. Tarimiyla ön plana çikan Aydin'da özellikle tarimsal üretimde nitelikli ürüne yönelmek isteyen kadinlara destek veriliyor. Büyüksehir Belediyesi, Ata Tohumlarindan nitelikli ürün elde edip ekonomiye kazandirmak isteyen ve pilot projesini Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'na sunan Bihter Ekener'e de fide desteklemesinde bulundu.

2015 yilindan bu yana Ata Tohumlarindan elde edilen tohumlari ve fideleri vatandaslarla bulusturarak yok olmalarinin önüne geçen Aydin Büyüksehir Belediyesi, bir taraftan da bu tohumlarla nitelikli ürün üretmek isteyen kadin üreticilerin yolunu aydinlatiyor. Ata Tohumlarindan nitelikle ürün almak isteyen Söke ilçesinden Bihter Ekener de desteklenen kadinlardan bir tanesi oldu. Pilot projesini Baskan Çerçioglu'na sunan ve projesi onaylanan Ekener, Ata Tohumlarindan elde edilen fidelerini teslim aldi.

Kendisine ait topragi Ata Tohumlariyla degerlendirmek isteyen Ekener, çiftçi bir aileden geldigini ve son üç senedir kendi yiyecegini ürettigini söyledi. Ekener, "Uzun yillar Istanbul'da kurumsal hayatta çalistiktan sonra bir sekilde Ege beni çagirdi ve ben de geri geldim. Katma degerli bir ürün yetistirme planim var. Bu yil Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'ndan bir ricada bulundum. Bununla ilgili de kendisi beni destekledi ve fidelerime kavustum" dedi.

Bu yil Aydin'in yerel degerlerinden olan Bozdogan aci biberini yetistirip sonrasinda sadece biber olarak degil nitelikli bir ürün olarak da satisa sunmayi amaçladigini ifade eden Ekener, "Aydin Büyüksehir Belediyesi projemi önce degerlendirdi sonrasinda da olumlu dönüs yaptilar. Fidelerime kavustugum için çok memnunum. Hasat zamaninin gelmesini sabirsizlikla bekliyorum" ifadelerini kullandi.

Ata Tohumlarina yönelmesini "Ata Tohumu bizim 4 kusak, 6 kusak öncemizde de yedigimiz yiyecek. Su an tükettigimiz hibrit tohumlardan üretilen sebzeler tabii ki vitamin, mineral içeriyor. Ancak eski, bildigimiz ve aslinda insanin alisik oldugu sebze Ata Tohumu. Öncelikle Ata Tohumlarina tüm Türkiye'nin sahip çikmasi gerektigini düsünüyorum. Aydin tarimiyla ünlü bir sehir. Özlem Hanim bu konuda çiftçinin yaninda. Ben de küçük bir girisimci olarak kendisine tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Son yillarda yerel ürünlere dönüsün hizlandigini belirten Ekener, "Bu tarz projelerinin sayisinin artmasi gerektigini düsünüyorum. Çünkü bu bilinç yavas yavas tüm Türkiye'ye yayiliyor. Aydin'dan baslayarak tüm Türkiye'de Ata Tohumlarindan üretimin yayginlastirilmasi gerektigine inaniyorum" dedi.

Baskan Çerçioglu: Üretmek isteyen kadinlarimiza kapimiz daima açik

Bihter Ekener'in Ata Tohumlarinin katma degerini artiracak projeyle gelmis olmasinin kendilerini çok mutlu ettigini ifade eden Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu "2015 yilindan bu yana Aydinlilara ulastirdigimiz Ata Tohumlarimizin bir tarlada daha filizleniyor olmasinda dolayi çok mutluyuz. Söke'den Bihter Hanim da sundugu pilot projeyle bu tohumlarimizla katma degerli ürün üretmenin mümkün oldugunu göstermek istedi. Bizler de fide destegimizi seve seve sagladik. Üretmek isteyen ve bununla ilgili bir projesi olan bütün kadinlarimiza kapimiz daima açik. Kendisine ve Ata Tohumlarini katma degerli ürün olarak degerlendirmek isteyen her kadinimiza her türlü destegi vermeye haziriz. Tüm kadinlarimiza sunu söylemek istiyorum: Ürettikçe variz; üretmeye devam edelim" ifadelerini kullandi.