444 40 09
« Geri Dön

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ATA TOHUMLARINI BU YIL DA TOPRAKLA BULUŞTURDU

Ekim-dikim mevsiminin gelmesiyle birlikte Aydın Büyükşehir Belediyesi Aydınlıları ve İzmirlileri ata tohumundan yetiştirilen doğal ürünlerle buluşturmak için hazırlıklara başladı.
Haber Tarihi: Wednesday, April 21, 2021

Ata Tohumlari Aydin’da güvende

2015 yilinda hayata geçirilen Ata Tohumunu koruma ve çogaltma çalismalari ile çiftçileri yerli tohumlarla üretime tesvik ederek, ülkenin tarimda disa bagimliliginin önüne geçme vizyonunu ortaya Aydin Büyüksehir Belediyesi; milyonlarca tohumu ve bu tohumlardan üretilen fideleri çiftçilere ve vatandaslara dagitti. Büyüksehir, sadece Aydin içinde degil, ülkenin dört bir yanindaki vatandaslardan talep edenlere de zarflar içinde ata tohumlari ulastirdi.

Üretim zincirinin tüm halkalari uygulamali olarak örnek gösteriliyor

Ata tohumu dagitiminin yani sira zincirin diger üç halkasinda da örnek olan Büyüksehir, önce bu tohumlardan elde edilen fideleri dagitmaya basladi. Böylelikle her yil milyonlarca fide vatandaslara dagitildi. Tohum ve fidenin ardindan bu süreci üretim asamasina geçen Büyüksehir, bu defa da bu fidelerden elde edilen ürünleri vatandaslara ulastirdi. Tohumdan sofraya geçen süreci tüm asamalari ile yansitan Aydin Büyüksehir, bu uygulamasi ile tüm Türkiye’de örnek alinan bir projeyi ortaya koymus oldu.

Yaz-Kis üretime devam

Kis aylarinda seralarinda üretim çalismasi yapan Büyüksehir, yaz döneminde ise açik arazilerinde üretime geçiyor. Bu kapsamda Büyüksehir Belediyesi'nin bir istiraki olan Halk Ege Et marketlerinin raflarinda yerini alacak olan Ata Tohumlarindan elde edilen yazlik dogal sebzelerin tohumlari bu yil da toprakla bulustu.

Sadece tohumlar degil ürünlerde vatandasla ulasiyor

Geçtigimiz yil da Halk Ege Et raflarinda yerini alan ürünler vatandaslardan vatandaslarin büyük ilgisiyle karsilasmisti. Bu yil da ayni ilginin olacagini tahmin edilerek daha genis alanlarda ekimler yapiliyor. Yerli ve dogal ürünlere vatandaslarin bu ilgisi üreticilere örnek oluyor.

Baskan Çerçioglu: Dogal ürünleri vatandaslarimiz ile bulusturacagiz

Vatandaslari dogal ürünlerle bulusturma gayelerinin sebzeyle devam ettiginin altini çizen Aydin Büyüksehir Belediyesi Baskani Özlem Çerçioglu, "Halk Ege Et marketlerinde dogal kooperatif ürünler yer aliyor. Bunun yaninda ata tohumlarindan üretilen dogal sebzeleri de vatandaslarla bulusturmak istedik. Ilk kez geçen yil dikimini yaptigimiz ve büyük begeniyle karsilanan dogal sebzeleri bu yil daha fazla dikerek yine vatandaslarimizla bulusturacagiz. Vatandaslarimizin dogal ürün gayretimize gösterdikleri ilgi bizleri çok memnun ediyor.” dedi.

“Tohumlarimiz yerli, topragimiz bereketli ve suyumuz temiz.”

Tarimda disa bagimli olmamak için gerekli her seye sahip olduklarini belirten Baskan Çerçioglu, “Umuyorum ki bu ilgiyi fark eden daha fazla çiftçimiz ata tohumuyla üretim yapar. Biz bu konuda her türlü destegi vermeye haziriz. Ülkemizin tarimda disa bagimli olmasini istemiyoruz. Tohumlarimiz yerli, topragimiz bereketli ve suyumuz temiz. Geriye emek ve deneyim kaliyor. Her ikisi de bizim çiftçimizde var. Inaniyorum ki bunu birlikte basaracagiz. Biz 2015 yilinda ilk adimi attik ve hizla ilerliyoruz. Halk Ege Et marketleri araciligiyla dogal ürünleri vatandaslarimizla bulusturacagiz." ifadelerini kullandi.