444 40 09
« Geri Dön

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDAKİ ÇİNE ÇAPARINI KURTARDI

Türkiye'nin milli değeri Çine çaparı koyunları artık emin ellerde
Haber Tarihi: Thursday, April 15, 2021

Aydin Büyüksehir Belediyesi, iki yil önce dünya üzerinde sadece 75 adet kalan milli irk Çine çapari koyunlarinin yok olmasinin önüne geçti. Iki yil önce Büyüksehir Belediyesi tarafindan Çine çapari sahibi tek üreticiden satin alinan ve çogaltilan koyunlar, bu koyunlari gelecege tasimak isteyen ihtiyaç sahibi ailelere hibe edilerek yeniden ekonomiye kazandirildi. Çine çapari koyunlarinin milli bir irk oldugu kadar kültürel bir deger oldugunun da altini çizen Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Karaca, koyunlarin farkli ellerde yeniden yetistirilecek olmasinin ulusal bir katki oldugunu söyledi. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu ise, yerel ve milli bitki ve hayvan cinslerini gelecege tasimanin sorumlulugunu yerine getirmekten dolayi çok mutlu olduklarini ifade etti.

Çine çapari üzerine uzun yillardir çalismalar yapan Prof. Dr. Orhan Karaca, Çine çapari koyununun Aydin'a özgü bir irk ve Ege Bölgesi'nin geride kalan tek yagli kuyruklu koyunu oldugunun altini çizdi. Adnan Menderes Üniversitesi'nde 1994 yilindan bu yana bilimsel çalismalar yapildigini hatirlatan Karaca, Tarim Bakanligi'nin da bu koyunun cinsini "milli irk" olarak tescil ettigini ve su anda "Halk Elinde Koruma Programi"nda olan bu irkin halkin elinde kalmadiginin altini çizdi.

Prof. Dr. Karaca: Çine çaparinin korunmasi ulusal bir katki

Çine çapari cinsi koyunlarin genetik materyallerinin korumada olsa da canli olarak korunuyor olmasinin daha anlamli oldugunu belirten Karaca, "Ziraat Fakültemizde sembolik bir sürü, bir de bir üreticide çok küçük bir sürü kalmis durumda. Dolayisiyla çok ciddi bir tehdit ve büyük bir risk altinda. Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin isletmesinde Çine çaparini alip, yetistirip, çogaltip vatandaslara bir sekilde ulastirmasi; daha da dogrusu bu hayvanlara sahip çikmasi, çogaltmasi bununla ilgili bir öngörü yapmasi elbette ki Çine çapari korunma programina çok ciddi bir katki saglamistir. Bu sevindirici bir gelismedir. Giderek Çine çaparlarinin farkli yetisme sistemlerinde gelismesi büyük bir ulusal katki olacaktir" dedi.

Prof. Dr. Karaca: Büyüksehir Belediyesi büyük bir katki ortaya koydu

Çine çaparlarinin yetistirildigi Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin Koçarli Yeniköy'deki "Sakiz Koyunu Çiftligi"ni ziyaret eden Karaca bu koyun cinsinin önemini "Çine çapari yerli irk oldugu için çok degerlidir; bizim parmakla sayacak kadar yerli irkimiz kaldi. Yerli irklar yüzyillar, binyillar içerisinde o yörenin ekolojisi, dogasi, iklimi ve yasayan insanlarin kültürel anlayislariyla örülmüs ve genetik degisiklige ugramis yapilardir; dolayisiyla kültürel bir varliktir" ifadeleriyle belirten Prof. Karaca "Iklimler degisiyor, çevre sorunlari gittikçe artiyor. Dolayisiyla kaygi, hayvanlarin veriminden ziyade verim uyumlu olmalaridir. Dogaya daha az hasar veren, dogadaki degisimlere daha kolay uyum saglayan, hastaliklara dirençli olan hayvanlari gelecege transfer etmemiz lazim. Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin genetik kaynak olarak Çine çaparlarinin korunmasina önemli bir katki ortaya koymustur" seklinde konustu.

Prof. Dr. Ibrahim Cemal: Çine çaparinin korunmasi önemli

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr Ibrahim Cemal ise "Çine çaparina hayatimizi, emegimizi verdik. Su anda dünya üzerinde çok çok az Çine çapari kaldi. Korunmasi büyük önem arz ediyor. Bütün bu genetik kaynaklar bize miras gelmis, bizim de bu genetik mirasi koruyup gelecege miras birakmamiz lazim, bu bizim boynumuzun borcu. Bu anlamda Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin sürü olusturmasi ve bunu yetistiricilere dagitarak daha fazla sürü olusturulmasi çalismasina katki saglamasi önemli" seklinde konustu.

Baskanvekili Altintas: Çiftçilerimize destegimiz sürecek

Çine çaparlari bir erkek bir disi olarak bu irki üretmek isteyen ihtiyaç sahibi ailelere dagitilirken dagitimlara katilan Aydin Büyüksehir Belediye Baskanvekili Baris Altintas "Çiftçilerimize destegimiz devam ediyor. Simdi de Aydin bölgesine özgü olan Çine çaparini basvuruda bulunan vatandaslarimizla bulusturuyoruz. Evlere katki anlaminda da vatandaslarimiz çok memnun. Buna benzer çalismalarimiz devam edecek" ifadelerini kullandi.

Baskan Çerçioglu: Yerli ve milli degerlerimizi korumaya devam edecegiz

Baskan Çerçioglu, yerli ve milli her degeri korumaya devam edeceklerini vurgularken, yerel tohumlardan baslamak üzere de her degerin gelecek nesillere aktarilmasi için çaba sarf ettiklerini ifade etti. Baskan Çerçioglu, "Çine çapari özellikle susuzluga iyi adapte olmus bir irk. Tarimsal üretimde ve hayvancilikta verim kaygisi çok öne çikmis olsa da bizler günümüzde etkisini iyiden iyiye hissettirmeye baslayan iklim degisimlerine kolay uyum saglayacak yerel irklarin daha degerli olacagi düsüncesindeyiz. Bu sorumlulukla yerel irkimizi yetistirmek isteyen Aydinlilari da tebrik ediyorum" dedi.