444 40 09
« Geri Dön

BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEĞİ İLE AYDIN’DA ZEYTİN VE İNCİR AĞAÇLARI KÜLLERİNDEN DOĞACAK

Geçtiğimiz yaz aylarındaki orman yangınlarında ağaçları kül olan üreticilere Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından binlerce zeytin ve incir fidanı desteği sağlandı.
Haber Tarihi: Sunday, March 14, 2021

Incir ve zeytin yetistiriciliginde Türkiye’deilk sirada yer alan Aydin’da geçtigimiz aylarda yasan orman yangini binlerce incir ve zeytin agacini yok etmisti. Yogun emeklerle, onlarca yilda yetisen bu agaçlar kimi üreticilerin tek gelir kaynagi durumundaydi.

Aydin Büyüksehir Belediyesi (ABB) agaçlari yanan üreticilerin derdine derman olmak için harekete geçerek konuyla ilgili bir ekip olusturdu ve üreticiler ile yangindan zarar gören 3 ilçedeki 10 farkli bölgede tek tek agaç tespiti yapti. Yanan zeytin ve incir agaçlarinin ayni yerde yeniden yesermesi ve özellikle tarimsal üretimin devam etmesi için Büyüksehir tarafindan,Aydin yöresine özgü ve ürün kalitesi yüksek olan Sarilop Incir ve Memecik Zeytin türlerinin fidan destek projesini gelistirildi.

Ekolojik ve ekonomik destek projesi

ABB Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi’na bagli ekipler, yangindan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Pinardere Mahallesi’ndeki üreticilere fidanlarini teslim etti. Fidanlari teslim alan vatandaslardan bazilari zaman kaybetmeksizin fidanlari toprakla bulusturdu. Büyüksehir Belediyesi’nin bu ekolojik ve ekonomik destek projesi ile yerelden kalkinmanin sürekliliginin saglanmasi hedefleniyor.

“Vatandaslarimiz desteklerimiz ile tekrar üretime devam edecekler.”

Yangin nedeniyle yok olan agaçlarin yerine Aydin’in cografik tescilli yerli ürünleri olan fidanlarla destekleme yaptiklarini belirten ABB Baskan Vekili Baris Altintas, “Bölgemizdeki 3 ilçemizde meydana gelen yanginda gerçekten cigerlerimiz yandi. Üreticimizin zeytin ve incir agaçlarinda ciddi kayiplar oldu. Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu yaptigi toplantilarda yerinde tespitlerle agaçlarini ve ürünlerini kaybeden çiftçimize destek olmak için, Aydin’in cografik tescilli ürünleri olan memecik zeytin ve sarilop incir fidani dagitimi yapiyoruz vatandaslarimiza. Insallah, Aydin’daki magdur vatandaslarimiz bu desteklerimiz ile tekrar üretime devam edecekler” dedi.

“Aydin’in gelecegini ciddiye aliyoruz.”

Aydin’in gelecegi için ciddiyetle çalismaya devam ettiklerini belirten Baskan Vekili Altintas, “Yaklasik 500 yillik geçmisi olan zeytin agaçlarimizi bu destegimiz ile tekrar küllerinden dogacak. Memleket sairimiz Nazim Hikmet’in dedigi gibi “Öylesine ciddiye alacaksin ki hayati, 70’inde bile, mesela zeytin dikeceksin.” Biz Aydin’in gelecegini ciddiye aliyoruz. Biz bu ciddiyetle çalisiyoruz ve çalismaya devam edecegiz. Aydin Büyüksehir Belediyemiz çiftçimizin ve vatandasimizin her zaman yaninda olacak” ifadelerini kullandi.

“Çiftçiyi güçlendirmek Özlem Çerçioglu’na nasip olmustur.”

Çiftçiye verilen destegin önemine vurgu yapan üretici Hüseyin Öztürk, “Yanan agaçlarimizin içinde 50, 300 ve 400 yillik olanlar var. 350 zeytin agacimiz komple yandi. Gidip gördügümüzde cehennem alameti gibi bir seydi. Çok felaket bir yangin vardi, Allah kimsenin basina vermesin. Aydin Belediye Baskanina minnettariz. Çiftçilerin her zaman yaninda, çiftçiyi güçlendirirsen, çiftçi milletin efendisi olur. Çiftçiyi güçlendirmek Özlem Çerçioglu’na nasip olmustur. Çiftçi onun sayesinde güçlenecektir. Allah razi olsun Özlem Baskanimizdan” dedi.

“Almanya’da senelerce çalisti…Kimisi apartman aliyor biz zeytinlik aldik. Onlar da yandi kül oldu.”

Öztürk ailesinin babadan kalma asirlik agaçlari da bu yanginda kül oldu. Yillarca verdikleri emegin yok olmasini çok üzüldüklerini belirten aile üyeleri, Büyüksehir’in yakin ilgisi ve desteginden dolayi çok memnun olduklarini belirterek sunlari söyledi “250-300 agacimiz yanmistir. Yanarken bir sey yapamadim. Agladik, bayildik, hastanelik olduk. Benim babam çok zorluklarla aldi orayi, Almanya’ya gitmisti. Almanya’da senelerce çalisti zeytinligi aldi. Kimisi apartman aliyor biz zeytinlik aldik. Onlarda yandi kül oldu. Senelerdir zeytinyagi yiyorduk, satiyorduk. Emegimiz bosuna gitti. Özlem Baskanimiz çok sag olsun, devamli aradilar. En azindan içimiz serinledi, sag olsun.”

“Süsleme amaçli agaç ekilseydi ben bu kadar mutlu olmazdim.”

Söke’deki yanginda zeytin agaçlari yok olan Muharrem Senol, süsleme amaçli agaç dikilmesi yerine üretimi devam ettirecek özellikle bölgeye özgü agaçlarin dagitiliyor olmasindan mutluluk duyduklarini belirterek, “Her sabah kalktigimda kapkara dagi görüyordum ve içi karariyor insanin. O dönem Özlem Baskan’da yerinde incelemeler yapmak için gelmisti. Bu doga sonuçta hepimizin, belediyecilik sehir içinde kaldirim yapmak degil, asfalt dökmek degil, belediyecilik vatandasin oldugu her yere dokunmak, tarim ve hayvancilik ile ilgili… Bu bölge zeytini ana vatani, bugün bu fidanlarin dagitiliyor olmasinin böylesine özel bir anlami da var. Çünkü bu bölgenin bitkisi bunlar. Süsleme amaçli agaç ekilseydi ben bu kadar mutlu olmazdim. Buranin geçim kaynagi ve dogasina uygun agaçlar. Bunun seçimi bile bu konunun önemsenerek yapildigini gösteriyor. Dostlar alisveriste görsün diye yapilmamis. Bunun için de tekrar tesekkür ediyorum.” seklinde konustu.

Büyüksehir’in destegi çiftçiye umut oluyor

Fidan destegi alan çiftçilerden Özcan Kaman, “Yanginda magdur olanlardan birisiyim. Sag olsun Özlem Baskanim bizim yangin gördügümüz zarari gidermeye çalistigi için tesekkür ederim, Allah razi olsun hepinizden. Agaçlarimiz kökten yangin gitti, Allah canimiza zeval vermesin ” dedi.

“Yaralarimizi yavas yavas baskanimiz sariyor”

Alinan destekten dolayi vatandaslarin memnuniyetini dile getiren Pinardere Mahalle Muhtari Bahtiyar Tekin, “Agustos’un 3’de Pinardere köyümüzde çikan yangin Imamköy’den basladi vecigerlerimiz yandi. Yaralarimizi yavas yavas baskanimiz sariyor, Allah razi olsun. Köylümüz, Çerçioglu Baskanimiza tesekkürlerini sunuyor” seklinde konustu.