Türkiye'nin modern imarli ilk kenti olan Atça, kadinlarinin dayanismasiyla da Türkiye'ye örnek oluyor. Yaklasik 2 bin kadina gelir kapisi olan ve 17 kadinin yaklasik bir yil önce Atça'da kurup islettigi "Efeler Diyari Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi"nin kadin üyeleri; amaçlarinin kadinlarin ekonomik olarak ayaklari üzerinde durabilmeleri, sosyal olabilmeleri, üretim yaparken meslek sahibi olmalari oldugunu söylüyor. Ürünlerini Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin bir istiraki olan Halk Ege Et'te de satan kadinlar, verilen bu destekle amaçlarina bir adim daha yaklastiklarini belirtiyor.
Ayni zamanda Türkiye'nin çilek üretim üssü olan Atça'da bir dönüsüm yasaniyor. Güçlerini birlestiren Atçali 17 kadin, tüm kadinlara örnek olacak bir dayanisma sergileyerek 2 bin kadina daha gelir kapisi açti. Kendi evlerinde ürettikleri, çocuklarina da yedirdikleri ürünleri üretip satmaya baslayan kadinlar, üretim yapmanin yaninda asil amaçlarinin kadinlarin ekonomik olarak ayaklari üzerinde durabilmeleri, sosyal olabilmeleri, üretim yaparken meslek sahibi olabilmeleri oldugunu söylüyor.
Efe yürekli kadinlar
"Efeler Diyari Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi"nin baskani Dr. Müjgan Yildirimkaya yola çikislarini "Bizler efe yürekli kadinlar olarak bir araya gelelim istedik. Dedik ki 'Efelik bilekte degil yürektedir'. Çogumuz emekliyiz; faydali isler yapip kadinin egitimiyle, kültürüyle, görgüsüyle, bilgisiyle ayaginin yere basmasini istedik. Yüregi efe olan her kadini yanimizda görmek istiyoruz" sözleriyle anlatiyor. Her asamada Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'nun, Sultanhisar Belediye Baskani Osman Yildirimkaya'nin ve Neptün Soyer'in desteklerini gördüklerini ifade eden Yildirimkaya, "Bu bir kadin dayanismasi oldugu kadar bir kadin hareketidir de. Kadin kooperatifi denilince akla hamur açan, makarna kesen, reçel yapan kadinlar geliyor. Bunlar bizim üretim asamamizda tabii ki var. Fakat biz kooperatif olarak kültürel faaliyetleri ve 'gelenekten gelecege' Aydin geleneklerimizi uzun vadede yasatmak, bizden sonraki kusaklara aktarmak istiyoruz" dedi.
Verdigi destekler için Baskan Çerçioglu'na tesekkür eden Yildirimkaya "Bu asamada Özlem Hanim'a ve Halk Ege Et'e çok tesekkür ediyorum. Çünkü onlarla artik bir aile gibi olduk; iliskimiz, diyalogumuz mükemmel. Ürünlerimizin hepsi organik sertifikalidir ve Halk Ege Et'te sattigimiz için ürünlerimizi daha bir özenle üretiyoruz" seklinde konustu.
2 bin Aydinli kadinin gücü
Kooperatif üyelerinden Gönül Karasiray, kooperatifte 17 kadin olmalarina ragmen Atça'nin ve Sultanhisar'in mahallelerinden 2 binin üzerinde kadindan da ürün tedarik ettiklerinin altini çizdi. Satisa sunduklari onlarca çesit ürünleri oldugunu ifade eden Karasiray, "Kadinlarin gücünü ortaya koyuyoruz, biz kadinlar her zaman hemcinslerimizin yaninda olacagiz. 2 bin sayisi önümüzdeki günlerde daha da artacak. Çünkü kadinlarimiz ürettiklerini satamiyorlar, evden disariya çikamiyorlar. Kadinlarimiz bu konuda çok da hevesliler. Bizler üretim yapmak isteyen kadinlara öncü oluyoruz, tesvik ediyoruz. Bu kadinlarimizin bakis açilari bile degisti. Onlar için öncü oluyoruz, bunun için de çok mutluyuz" dedi.
"Bizler kadin efeyiz, her zaman topuklu kadin efeler olacak"
Birkaç hafta içerisinde üretimi artirip çesitlendirebilecekleri yeni bir yere tasinacaklarini söyleyen Karasiray, burada da geleneksel üretim yöntemleriyle ilgili kurslarin yani sira kadinlarin yaraticiliklarini ortaya koyabilecekleri dikis, örgü, resim gibi kurslari da açacaklarini söyledi. "Annelerimizin, babalarimizin ürettigi sekilde, kimyasal olmadan üretimini gösterecegiz. Çünkü yeni nesil bunlari bilmiyor. Ayrica geleneksel yöntemlerle üretilen ürünlere çok fazla talep var" seklinde konusan Karasiray, "Logomuzda bir kadin efe figürü var. Biz Aydinli kadinlar olarak birer kadin efe oldugumuzu düsünüyoruz. Bütün kadin efeler olarak basaracagiz, çogalacagiz. Her zaman topuklu kadin efeler olacak" dedi.