444 40 09
« Geri Dön

"KADINLARIN GÜÇLÜ OLMASI BÜYÜK AYRICALIK"

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen kadın kooperatifinin kapasitesi ve satışları arttı. Kooperatif başkanı Özkan, Başkan Çerçioğlu"na teşekkür etti.
Haber Tarihi: Thursday, November 12, 2020

Büyüksehir Belediyesi tarafindan hem makine teçhizati desteklemesi yapilan hem de Halk Ege Et üzerinden yeni satis kanali açilan olan Yenipazar Kadin, Çevre, Kültür ve Isletme Kooperatifi'nin üretim kapasitesi ve satislari artti. Kadin kooperatifinin baskani Fadime Özkan, verilen desteklerden dolayi Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'na tesekkür ederken, üretimin artmasindan dolayi daha fazla kadinin kazanç elde etmeye basladigini söyledi. Büyüksehir’in kooperatiflerin yaninda olmasinin kendilerini çok mutlu ettigini ifade eden Özkan, kooperatif giderlerinin kooperatiflesmenin önündeki en büyük engel oldugunu söyledi.

Aydin'in Yenipazar ilçesinin tek kooperatif olan on yillik kadin kooperatifinin yedi yildir baskanligini yapan Fadime Özkan, ürünlerini Halk Ege Et'te satmaktan dolayi çok memnun olduklarini söyledi. Özkan "Çünkü Halk Ege Et'le çalisinca daha çok üretim yaptik, çesidimizi çogalttik. Sebzeli eristenin hemen hemen her türünü yaptik. Marketlerde gördügünüz eriste çesitleri bizde mevcut. Hem de dogal, katkisiz ve hijyenik. Aksaklik yapmadan talepleri karsiladik, bu sezonu bitirdik" dedi.

Kooperatif Baskani Özkan "Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'nun armagan ettigi hamur karma makinesi kapasitemizi yüzde 25 artirdi. Bu hem gelirimi ve kârimi yükseltti, hem de 3 kadinin yogurdugu hamuru makine 8 dakikada yoguruyor. Enerji de harcamiyor, isimizi çok kolaylastirdi. Hamur yogururken çok yoruluyorduk, simdi kadinlar yorulmadan ise basliyor. Eristenin, yuvarlamanin ve tarhananin hamuru sert oluyor. Yaklasik 45 dakika yoguruyorduk. O yüzden kadinlar kan ter içerisinde kalarak yoguruyordu. Simdi ölçüsünü koyuyoruz, 8 dakika sonra hamur hazir oluyor" ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediyesi'nin desteginden çok memnunuz

Önceden ayda bir kez çalismaya gelen kadinlarin kapasite artisindan dolayi su anda üç kez çalismaya geldigini söyleyen Özkan "Bu da ihtiyaç sahiplerine yardim ve destek oluyor, ben de bundan çok mutluyum" seklinde konustu. Kooperatifin üretiminin artmasinin Yenipazarli üreticilere de yaradigini belirten Özkan "Çünkü ben onlardan da ürün aliyorum. Burada üretilen biberi, domatesi, ispanagi Yenipazarli kadinlardan aliyorum. Burada hem çalisan kadinlara hem de üreten kadinlara destek oluyoruz. Özlem Baskan'a çok tesekkür ediyoruz. Bir kadin Büyüksehir Belediye baskanimizin olmasi çok iyi. Bizi daha iyi anliyor. Bir aileye, kadina katkida bulunmayi daha iyi anliyor. Kendisini kadinlarin yerine koyuyor" dedi.

'29 üyemizin tamami kadin, erkeklere ihtiyaç duymuyoruz'

Kooperatifin 29 üyesinin tamaminin kadin oldugunun altini çizen Özkan "Bunun yaninda ücreti karsiliginda çalisan kadinlarimiz da var. Belki erkeklerin fiziki olarak güçlerine ihtiyaç duyabiliriz, fakat simdiye kadar erkeklere hiç ihtiyaç duymadik. Kendi basimiza her seyi yapiyoruz" seklinde konustu.Kooperatifçiligin kadinlarin hayatlarini degistirdigini söyleyen Özkan "Kadinlarin ailesinin yaninda, esinin yaninda güçlü olmasi; çocugunun cebine harçligini koymasi bence büyük ayricalik. O kadin için bir gurur kaynagi. Kimseye muhtaç olmadan istedigini alabilmesi... Ben bu kooperatifle bunlari yapabildigimizi, onlari aydinlattigimizi düsünüyorum. Birlikte olmanin avantajlarini kullaniyoruz" ifadelerini kullandi.

'Kooperatif giderleri en büyük sikintimiz'

Özellikle küçük kooperatiflerin önündeki en büyük engelin giderler oldugunun altini çizen Özkan "Gider anlaminda sikintimiz var. Vergimiz, muhasebemiz, genel kurul gideri, defter tasdik ücreti, üretim izninden sonra marketlere girebilmek için barkod giderleri, etiket, ambalaj... Bunlar bize büyük yük oluyor. Hamur karma makinesi gibi bir destek bizim için çok iyi oldu. Bunun yaninda makinelesmeye karar verdik. Kapasitemizi daha da artiracagiz, böylelikle daha çok kadinin önünü açacagimizi düsünüyorum" dedi.

'Yüksek giderlerden dolayi kooperatifçilik geriliyor'

Kooperatifçiligin önemli oldugunu ve gelisebilmesi için giderlerin önlerinde engel olarak durdugunu belirten Özkan "Bu kadar giderin olmamasi gerekiyor. Hele hele bir kadin kooperatifi için bu kadar gider çok fazla. Bunu karsilamakta çok zorluk çekiyoruz. Bu kadar giderimiz olmasa bizim kenarda bir paramiz olacak. Eger Büyüksehir Belediyesi bizim ürünlerimizi satmasaydi bu kadar sürüm yapamayacaktik. Örnegin her yil 1500 lira defter tasdik parasi veriyoruz. Haziran ayina geldigimizde genel kurul var. Bunlar küçük kooperatifler için yüksek giderler. Aydin'da yaklasik 150 kooperatif var ve çogu bu yüksek giderlerden dolayi islemez hale geldi. Biz bunu yasamadan yasamaya çalisiyoruz. Ben de arkadaslarim da çok büyük özveri gösteriyoruz. Yoksa yürütemeyiz" seklinde konustu.