Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan kurulan ve 9 kadinin canla basla çalistiklari Koçarli Yeniköy'deki kadin kooperatifi tüm kadinlara örnek oluyor. Giyim üzerine elbirligiyle çalisan kadinlar kooperatifle birlikte hayatlarinin da degistigini söylerken kadinlarin büyük çogunlugu hayatlarinda ilk kez kendi baslarina para kazandiklarini, destekleri için Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'na tesekkür ettiklerini söylüyor. Kazandiklari paralarla aile ekonomilerine destek olduklarinin, çocuklarini okuttuklarinin ve kendi ayaklari üzerinde durduklarinin altini çizen kadinlar, mahallelerine gelen herkese kapilarinin açik oldugunu söyledi.
Kooperatifin kurulmasina öncülük eden emekli hemsire Yurdagül Bozkurt, emekliliginin ardindan Koçarli'nin Yeniköy Mahallesi'ne yerlestigini belirtti. Mahalledeki kadinlarla birlikte Baskan Çerçioglu'nun gerek çalisma alani gerek makine destegiyle kooperatifi kurduklarini belirten Bozkurt, amaçlarinin üreten ve mutlu kadini ortaya çikarabilmek oldugunu belirtti. Bozkurt "Baskan Çerçioglu öncelikle bize deger verdi ve yanimizda oldugunu söyledi, özgüven asiladi. Bize dokunarak ailemizin bir parçasi oldugunu gösterdi, her türlü destegi kendisi ve ekibi verdi" diye konusurken, kooperatif kurma fikrinin de Baskan Çerçioglu'ndan geldigini belirtti. Ise sifir sermaye ile basladiklarinin altini çizen Bozkurt, "kadin isterse" neler yapabilecegini herkese göstermek istediklerini belirtti.
Toplam 60 kadin kooperatiften para kazaniyor
Su anda bir firmanin elbiselerini islediklerini belirten Bozkurt, bunu da isbölümüyle yaptiklarini anlatti. Kendilerinin yani sira Yeniköy ve çevre mahallelerden 50 kadina daha is vererek onlarin da para kazanmalarini sagladiklarini hatirlatan Bozkurt, baska talepler geldigi takdirde bu sayinin daha da artacagini ifade etti. Bozkurt, bütün mahallenin kadinlarinin kendileriyle çalismak istedigini belirterek özellikle tekstil firmalarini kooperatiflerine beklediklerini söyledi.
Kooperatifi kurduktan sonra arkadaslarinin üretmekten zevk almaya basladiklarini belirten Bozkurt, "Ürettikçe mutlu oluyoruz. Koçarli Yeniköy'deki kadinlarin hayati bu girisimle birlikte tamamen degisti. Kadinlarimiz artik sadece oy veren degil, üreterek ülke ekonomisine katki vermek isteyen, iyi örnek olmak isteyen kadinlar oldular" dedi.
Yayinevlerine çagri: Kadina siddete birlikte karsi çikalim
Kooperatif üyelerinden Yesim Sivrikaya siddet magduru çocuk ve kadinlar için de çalismak istediklerini ifade edip "Kadina ve çocuga siddet en hassas noktamiz. Elimizde ninelerimizden kalma yüzlerce yillik Arnuvut oyalari var. Elimizdeki bu yüzlerce yillik oyalardan kitap ayraçlari yaptik. Satisindan elde edecek oldugumuz gelirin bir miktariyla siddet magduru kadinlara ve çocuklara destek vermek istiyoruz. Kitap ayraçlarimizla kadina siddete karsi yayinevleriyle ortak çalismalar yapip onlarla omuz omuza olmak istiyoruz. Kitap okunsun ki siddet hayatimizdan çiksin" dedi.
Leman Çelik: Kooperatiften kazandiklarimla inek satin aldim
Iki çocuk annesi Leman Çelik de kooperatifin üyelerinden. Kooperatifte çalismadan önce ev hanimi oldugunu, hayvanlariyla ilgilendigini belirten Çelik, "Simdi Özlem Hanim'in bize hediye ettigi overlok makinelerini hem kullanip hem de tamir edebiliyorum. Buradaki elbiselerin hepsi hepimizin elinden geçiyor. Buradan çikan her elbisede kooperatifin üyelerinin en az bes tanesinin el emegi var" dedi. Kazandigi parayla ev ekonomisine katkida bulundugunu ve çocuklarinin harcamalarini karsiladigini belirten Çelik, bunun yaninda kazandigi parayla bir de inek satin aldigini söyledi.
"Hepimizin yetenegi farkli, fakat burada bir bütün olduk" ifadesini kullanan Çelik, "Demek ki kadinlar çalisinca, birlesince güçleniyormus. Bunun için daha fazla kadin üyemiz olsun istiyoruz" dedi.
Gülsen Çelik: Meme kanseri atlattim, kooperatif terapi gibi geliyor
53 yasindaki Gülsen Çelik üç çocugu oldugunu, bunlardan birisinin halen üniversitede egitim gördügünü belirtti. Kooperatife baslayana kadar hiç para kazanmadiginin altini çizen Çelik, kendisinin nakis yaptigini anlatti. Çocuklugunda yaptigi nakis isini tekrar kooperatifle birlikte basladigini belirten Çelik, "Kizim üniversiteyi kazaninca harcamalarimiz artti, altindan kalkamaz olmustuk. Simdi onu okutuyorum. Kooperatife baslamadan önce bütün gün temizlik yapiyordum, çocuklarima bakiyordum. Köyümüz bir Arnavut köyü ve Arnavut kadinlari disariya is yapmaya gitmez. Bizde çalismak ayipti, simdi bunlari astik" dedi. Elbiselere yüzlerce yillik Arnavut oyalarini islediklerini belirten Çelik, geçen yillarda meme kanseri atlattigini, kooperatifin kendisine terapi gibi geldigini söyledi.
Yildiz Gezer: Ilk defa kendi parami kazandim
Kooperatife baslarken kadinlar olarak hayallerinin oldugunu ve bunlari basardiklarin söyleyen Yildiz Gezer ise "Daha iyi bir gelecek ve çocuklarimiz için, daha güçlü bireyler olmak için çalisiyoruz. Bunun yaninda çocuklarimiza örnek olmak istedik. Eskiden köyümüzde kadinlar daha arka plandaydi. Öncelikle Büyüksehir Belediye Baskanimizi örnek aldik, çünkü o da bir kadin. Daha güçlü çocuklar yetistirmek için çalisiyoruz. Burada ilk defa kendi parami kazandim, benim için çok önemliydi. Ilk kazandigim parayla da kooperatifimize bir hediye aldim" dedi.