444 40 09
« Geri Dön

ÇİNE ÇAPARI ARTIK EMİN ELLERDE

Dünya üzerinde sadece 130 baş kalan Aydın bölgesine özgü Çine çaparı cinsi koyuna Aydın Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı.
Haber Tarihi: Wednesday, October 16, 2019

Böylelikle özellikle kiraç, daglik çevrelerin olumsuz kosullarina iyi uyum saglayan, az miktarda yemle bakilabilen ve kasaplik olarak degerlendirilmesinin yani sira süt verimi de iyi olan Çine çaparinin yok olmasinin önüne geçildi. Çine çaparinin da, sakiz koyunu örnegindeki gibi çogaltilarak koyunculuk yapmak isteyen ihtiyaç sahibi Aydinli kadinlara hibe edilmesi planlaniyor. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, kaybolmaya yüz tutan bir genetik kaynagi daha koruma altina aldiklarini belirtip yerli ve milli tarim ve hayvancilik politikalarina devam edeceklerini söyledi.

Çine'nin Tatarmemisler Mahallesi'nde koyunculuk yapan Erdogan Aktürk tarafindan sahip çikilan koyunlardan 25 tanesi Aydin Büyüksehir Belediyesi veteriner hekimleri tarafindan seçilerek dün Koçarli'daki sakiz koyunu çiftligine yerlestirildi. Irkin özelliklerini tasiyan koyunlarin saglik kontrolleri yapilirken kiraç, daglik çevre kosullarina uyum saglamis cinsin çiftlikteki iyi bir bakima verecegi verim etkisi de arastirilacak.

 

Sadece tek bir çiftlikte üretiliyordu

Su anda sadece tek bir çiftlikte üretimine devam edilen Çine çapari cinsi koyunu yasatacaklarini söyleyen Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu,  çiftlik sahibi Erdogan Aktürk'e bu cinse sahip çiktigi için de tesekkür etti.

Baskan Çerçioglu "Çine çapari özellikle bundan 20-30 yil öncesinde kurbanlarda siklikla tercih edilen bir koyundu. Gerek Aydin bölgesine yabanci irklarin bilinçsizce sokulmasindan, gerek farkli irklarla çiftlestirilip melezlenerek gen havuzlarinin bozulmasindan kaynakli olarak sayilari azaldi. Her geçen gün sayisi azalarak bugün dünya üzerinde sadece 130 bas Çine çapari kaldi" dedi.

 

Baskan Çerçioglu: Yerli irkimiza sahip çikiyoruz

Sözlerine "Aydinimizin degerlerinin yok olmasina razi gelemezdik" diye devam eden Baskan Çerçioglu, geçmiste özellikle Çine ve Bozdogan bölgesinde yetistirilen koyunun yok olmasinin önüne geçtiklerini söyledi. "Biz Çine çapari koyunumuzu bir genetik kaynak olarak görüyor ve sahip çikiyoruz" diye sözlerine devam eden Baskan Çerçioglu, "Teknik bilgileri kullanarak bu milli degerimizi koruyup çogaltacagiz. Bizler bugünü degil yarini düsünüyoruz. Sakiz koyunu da Aydin bölgesinde yok olmak üzereydi, simdi Aydinimizin kadinlari tarafindan Aydin'in dört bir tarafinda yasatiliyorlar. Bundan 20 yil sonra halen Aydin'da sakiz koyunu ve Çine çapari yasiyor olursa bu Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin çabalariyla olacak" dedi.

 

Prof. Dr. Orhan Karaca: Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin yaptigi çok kiymetli

Diger taraftan özellikle Madran Dagi yöresinde yetistirilegelen Çine çaparinin Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Zootekni Bölümü ögretim üyelerinden Prof. Dr. Orhan Karaca öncülügünde 2004 yilinda irk tescili saglandi.

Prof. Dr. Karaca özellikle son yillarda Çine çaparinin dogal gen özellikleriyle günümüz hayvanciliginin olmazsa olmasi olan dayanikliligi ve ekolojiye duyarligiyla sürdürülebilir üretimi sagladigini söyledi. Karaca "Türkiye'de parmakla sayilacak kadar milli deger niteliginde hayvan irkimiz var. Bunlardan bazilari yok oldu. Çine çapari da bizlerin tespit edip yaklasik 30 yildir gerekli bilimsel arastirmalari yaptigimiz irklardan bir tanesi. Koruma altina aldik ve tescil ettirdik" dedi.

 

"Milli bir degerin korunmasi çok sevindirici"

Milli bir deger olan Çine çaparinin tekrar ekonomiye kazandirilacak olmasinin kendilerini çok mutlu ettiginin altini çizen Karaca "Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin yüksek duyarligi çok önemli ve çok sevindirici. Bu duyarlik bizleri çok memnun etti. Çünkü bu irk Aydin'a özgü bir irk. Bu sebeple Büyüksehir Belediyemizin yaklasimina ve milli degerlerimize duydugu bu yakin ilgiden ve destekten dolayi bu konuda hayatini vakfetmis bir akademisyen olarak sükran borçluyum" dedi.