444 40 09
« Geri Dön

Büyükşehir Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Duyuru Tarihi: Monday, June 2, 2014

AYDIN BÜYÜKSEHIR BELEDIYE BASKANLIGI

BIRIMLERIN ÇALISMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELIK

 

BIRINCI KISIM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanimlar ve Genel Ilkeler

Amaç

Madde 1- (1) Bu Yönetmeligin amaci, Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligina bagli birim ve daire baskanliklarinin çalisma usul ve esaslari ile görev tanimlarini belirlemek üzere birim ve daire baskanliklarina yönerge çikarma yetkisi verilmesidir.


Kapsam

Madde 2- (1) Bu Yönetmelik, Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligina bagli birim ve daire baskanliklari ile daha sonra kurulacak birim ve daire baskanliklarini kapsar.


Hukuki Dayanak

Madde 3- (1)BuYönetmelik, 03/07/2005 tarihli ve 5393 sayili Belediye Kanunu’nun 15 inci Maddesinin birinci fikrasinin (b) bendine dayanilarak hazirlanmistir.


Tanimlar

Madde 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen,

Büyüksehir Belediye Baskanligi : Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligini,

Belediye Baskani : Aydin Büyüksehir Belediye Baskanini,

Genel Sekreter : Aydin Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreterini,

Genel Sekreter Yardimcisi : Genel sekreter yardimcilarini,

Birim : Aydin Büyüksehir Belediyesi Teskilat Semasinda yer alan

1.Hukuk Müsavirligini, Iç Denetim Birimini,

Özel kalem Müdürlügünü,

Daire Baskanligi : Teskilat Semasinda yer alan daire baskanliklarini,

Yönerge : Daire Baskanliklarinca hazirlanip, Büyüksehir Belediye

Baskaninin onayi ile yürürlüge girecek metni,

Ifade eder.


Genel Ilkeler

Madde 5 - (1) Belediyenin organizasyon semasina iliskin genel esaslar sunlardir;

a) Büyüksehir Belediye birimleri, “Belediye ve Bagli Kuruluslari Ile Mahalli Idare Birlikleri Norm Kadro Ilke ve Standartlarina Dair Yönetmelik” esaslari çerçevesinde Büyüksehir Belediye Meclisince kurulur, kaldirilir ve degistirilir.

b) Büyüksehir Belediye birimlerine ve daire baskanliklarina iliskin Belediye Meclisine sunulan her degisiklik bir gerekçe raporu ile etki analiz raporuna dayanir.

c) Kanunlarda belirtilen tüm imza yetkileri Büyüksehir Belediye Baskanina aittir. Bu yetkiler imza yetkileri yönergesi ile devredilir.

ç) Büyüksehir Belediye birimlerinin ve daire baskanliklarinin görev yetki ve sorumluluklari, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, iç kontrol ve süreç çalismalari ile bütünlesik olarak Büyüksehir Belediye Baskani tarafindan onaylanmis, Çalisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönergelerle belirlenir.

d) Büyüksehir Belediye teskilati; birimler, daire baskanliklari ve daire baskanliklarina bagli müdürlükler ile müdürlüklere bagli alt birimler seklinde kurulur.

e) Daire baskanliklarina ait görev ve çalisma yönergeleri, Mevzuat Hazirlama Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik hükümlerine uygun olarak müdürlük ve alt birimlerin çalisma usul ve esaslari ile sorumluluklarini belirtir sekilde düzenlenir.

 

IKINCI KISIM

Yönergelerin Hazirlanmasi, Yürürlüge Girmesi Ve Uygulanmasi

Yönergelerin Hazirlanmasi

Madde 6- (1)Yönergeler, ilgili birimlerce ve daire baskanliklarinca hazirlanir, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreterinin baskanliginda ilgili genel sekreter yardimcisi ile ilgili daire baskaninin da katilacagi komisyonda görüsülerek son seklini alir.


Yönergelerin Yürürlüge Girmesi

Madde 7- (1) Dördüncü maddeye göre hazirlanan yönergeler, Büyüksehir Belediye Baskaninin onayi ile birlikte yürürlüge girer.


Yönergelerin Uygulanmasi

Madde 8- (1)Birimler, daire baskanliklari ve bagli müdürlükleri yönergelerin uygulanmasindan genel sekreter yardimcilarina, Genel Sekretere ve Büyüksehir Belediye Baskanina karsi sorumludurlar.



ÜÇÜNCÜ KISIM
Genel Isleyis, Yetki ve Sorumluluklar
 

Daire Baskanlarinin Görev Yetki ve Sorumluluklari

Madde 9- (1) Daire baskanlarinin görev yetki ve sorumluluklari sunlardir:

a) Organizasyon semasinda kendilerine bagli birimlerin yönergelerle belirlenen is ve islemlerini sürekli gözetim ve yakin denetim altinda bulundurarak hizmetlerin verimli bir sekilde yürütülmesini saglamak,

b) Hizmetlerin yürütülmesinde karsilasilan ve kendi imkânlari ile çözemedigi konulari bagli olduklari genel sekreter yardimcisina yazili veya sözlü olarak intikal ettirmek,

c) Bagli birim müdürleri disinda kalan birim içi personelinin görev degisikligini yapmak,

ç) Görev tanimlamasinda koordine ve isbirligi gereken müsterek çalisma içeren konularda görev alacak personeli belirlemek,

d) Belediyede koordinasyon ve iç iletisimi saglamak,

e) Mevzuat ve Imza Yetkileri Yönergesi ile kendilerine verilen görevleri yürütmek,


Müdürlerin Görev Yetki ve Sorumluluklari

Madde 10- (1) Müdürlerin görev yetki ve sorumluluklari sunlardir:

a) Müdürlükteki is ve islemlerin is akimina uygun olarak sürekli, verimli ve güvenli yürütülmesini saglamak,

b) Müdürlükteki personelin ödüllendirilmesi ve tecziyesi hakkinda üst amirlere bilgi sunmak,

c) Müdürlükte yürütülmesi gerekli isbölümünü yapmak; isbirligi saglamak, personelin görev dagilimi ve degisiklik tekliflerini ilgili Daire Baskanina bildirmek,

ç) Müdürlügünde yürütülen çalismalari üst amirlerinin denetimine hazir bulundurmak,

d) Süreli evrak ve isleri zamaninda takip ederek üst amirinin imza veya onayina sunmak,

e) Personele yönelik kisisel is planlarini hazirlamak, teblig etmek ve buna dayali birimlere yönelik çalisma ve is programlarini hazirlamak,

f) Stratejik plan ve bu planin ölçülmesine yönelik performans plani ile ilgili aylik sonuçlari bir sonraki ayin ilk haftasi sonuna kadar ilgili birime sunulmak üzere Daire Baskanina sunmak,

g) Daire baskanligi yönergesinde belirtilen yetki ve görevleri kullanmak,

h) Mevzuat ve Imza Yetkileri Yönergesi ile kendilerine verilen görevleri yürütmek,


Diger Personelin Görev Yetki ve Sorumluluklari

Madde 11- (1) Diger personelin görev yetki ve sorumluluklari sunlardir:

a) Birimlerde ve daire baskanliklarinda çalisan tüm görevliler, basta Devlet Memurlari Kanunu ile Is Kanunu olmak üzere diger kanunlarda kabul edilmis yasaklayici ve disiplin cezasi gerektiren fiillerle ilgili hükümlerden ayri olarak, kendilerine verilen isleri genel is sisteminin akisini aksatmayacak biçimde hizli, verimli ve nitelikli olarak yerine getirmek,

b) Birim ve daire baskanligi çalismalariyla ilgili olarak karsilasilan sorunlari ve önerilerini birim müdürlerine intikal ettirmek,

c) Yapilan is ve islemlerde resmi yazisma kurallarina ait yönetmelikte belirlenmis usul ve esaslara uymak,

ç) Çalismalarinda kullandiklari devlete ait her türlü mal ve esyanin kullaniminda birinci derecede sorumlu olmak,

d) Performans ölçümüne esas olmak üzere kendilerine verilen ölçüm materyallerini doldurarak birim amirine zamaninda teslim etmek,


Büyüksehir Belediye Birimlerince ve Daire Baskanliklarinca Uyulacak Kurallar

Madde 12-(1) Memur personel için görevde yükselme, atama, vekâlet, üst kadroya görevlendirme ve görevden alma islemleri Insan Kaynaklari ve Egitim Daire Baskaninin teklifi ve Insan Kaynaklari Egitim Daire Baskaninin bagli bulundugu Genel Sekreter Yardimcisinin ve Genel Sekreterin uygun görüsü ile Belediye Baskani tarafindan yapilir.

(2) Büyüksehir Belediye birimlerinde ve daire baskanliklarinda çalisan her istihdam türü personele yönelik düzenli hizmet içi egitim yapilmasi esastir. Hizmet içi egitim, ilgili birimin veya daire baskanliginin talebi ile yalnizca Insan Kaynaklari ve Egitim Daire Baskanligi tarafindan yerine getirilir.

(3) Büyüksehir Belediye personelinin belediye disinda egitim, fuar ve çesitli organizasyonlara katilimi davet mektubu üzerine ilgili birim amirinin talebi ve bagli bulundugu Genel Sekreter Yardimcisinin uygun görüsü ve Genel Sekreterin onayi ile yapilir.

(4) Büyüksehir Belediye birimlerine ve daire baskanliklarina donanim temini, birimin talebi ile Bilgi Islem Dairesi Baskanligi tarafindan yerine getirilir.

(5) Büyüksehir Belediye birimleri ile daire baskanliklari, ihtiyaç duyduklari yazilim programlarini bagli bulunduklari birim amiri veya Genel Sekreter Yardimcisinin uygun görüsü ve Genel Sekreterin onayi ile tabi olunan ihale mevzuati çerçevesinde temin edebilirler.

(6) Büyüksehir Belediye birimlerinin satin alma süreci, ilgili Kanunlar uyarinca yürürlüge konulacak bir Genelgeye göre yürütülür.

(7) Sef ve altindaki belediye personeli müdürlerden, müdürler ise bagli bulundugu Daire baskaninin uygun görüsü ile bagli oldugu Genel Sekreter Yardimcisindan izin alirlar. Müdürler kendilerine bagli personel için bir izin planlamasi yapmak zorundadirlar. Daire Baskanlarinin izinleri bagli olduklari genel sekreter yardimcisinin uygun görüsü ve genel sekreterin onayi ile kullandirilir.

(8) Büyüksehir Belediye bütçe içi isletmeleri ile bütçe disi sirketlerin belediye ile olan iliskilerinin yönetimi Isletme ve Istirakler Daire Baskanligi tarafindan yürütülür.

(9) Büyüksehir Belediye norm kadrosu birim ve daire baskanligi bazinda düzenlenir.

(10) Büyüksehir Belediye evrak sistemi ve genel arsivinin yönetimi Yazi Isleri ve Kararlar Dairesi Baskanligina aittir.

(11) Büyüksehir Belediyesinin harcamayi gerektirir alanlarini düzenleme ve takdir yetkisinin esas ve usullerini belirlemek amaciyla Yönetmelikler çikartmasi esastir.

(12) Birim müdürlerinin etkili bir hizmet envanteri olusturarak hizmet standartlarini belirlemesi ve bu standartlari sürekli iyilestirmesi esastir.

(13) Personele iliskin bireysel performans göstergeleri gelistirilmesi ve bu göstergelerin birim amirlerince izlenip degerlendirilmesi esastir.


Büyüksehir Belediye Birimlerine Ait Çalisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönergeler

Madde 13 -(1) Büyüksehir Belediye birimlerinin görev yetki ve sorumluluklari, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, iç kontrol ve süreç çalismalari ile bütünlesik olarak Büyüksehir Belediye Baskani tarafindan onaylanmis Çalisma Usul ve Esaslari Hakkinda Yönergelerle belirlenir. Daire Baskanliklarina ait görev ve çalisma yönergeleri, Mevzuat Hazirlama Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik hükümlerine uygun olarak Daire Baskanliklarinin ve alt birimlerin çalisma usul ve esaslari ile sorumluluklarini belirtir sekilde düzenlenmesi zorunludur.

(2) Büyüksehir Belediye birimleri, Daire Baskanliklari ve Daire Baskanliklarina bagli alt birimleri olusturan müdürlükler ve seflikler seklinde kurulur. Yönergelerde bunlara iliskin detayli bir görev tanimi yapilmasi gerekir.

(3) Birimlere ve Daire Baskanliklarina ait çalisma usul ve esaslari iliskin Yönergeler, Strateji Gelistirme Müdürlügü’nün bagli oldugu daire baskanin ve Genel Sekreter Yardimcisinin koordinasyonunda ilgili daire baskanliklarinca olusturulan bir komisyon marifetiyle her yil nisan ayi sonuna kadar yeniden degerlendirilir ve gerekli revizyon islemleri yapilir. Yönergelerin güncel kalmasi, takibi, yayimlanmasi konusunda sekreterya islemleri Strateji Gelistirme Müdürlügünün bagli oldugu daire baskani tarafindan yürütülür.


Yetki Devrinin Esaslari

Madde 14- (1) Yetki devrinde asagidaki esaslar göz önünde tutulur:

a ) Görevliler, kanun, tüzük ve yönetmeliklere göre yalniz kendileri tarafindan kullanilmasi öngörülen hususlar disinda kalan yetkilerini, sorumluluklari devam etmek kaydiyla, tespit edilecek esaslara göre sürekli veya geçici olarak alt kademe personeline devredebilirler.

b) Idareyi hukuki ve mali sorumluluk ve yükümlülük altina sokacak haller ve genel ilkelerle ilgili karar alinmasini gerektiren hallerde yetki sahipleri kendiliklerinden yetkilerini alt kademelere devredemezler. Bu gibi yetkilerin devredilmesinde zorunluluk duyulursa bu Yönetmelik hükümlerine uymak suretiyle, devreden yetkilinin sorumlulugu da devam etmek kaydiyla, yetki devri yapilabilir.

c ) Alt kademelere devredilen yetki, devreden makamin sorumlulugunda gözetim ve denetimi altinda kullanilir ve yetki devredenin sorumlulugunu kaldirmaz.

ç) Amirin görevi basinda olmamasi halinde kullanilmak sartiyla devredilen yetkiler, yetki sahibinin görevi basina dönmesiyle ortadan kalkar.

d ) Amirler tarafindan devredilmis olan yetkiler, âmirin degismesi halinde, daha önce devredilmis olan yetkiler, yeni amire derhal yazili olarak bildirilir ve aksine bir emir çikarilmadigi sürece devam eder.

e ) Yetkilerin devri veya kaldirilmasi amirlerce yazili olarak devredilene teblig edilmek suretiyle yapilir. Ancak acele hallerde sözlü olarak yetki devredilmesi veya kaldirilmasi gerekirse durum sonradan yazi ile belgelendirilmek kaydiyla da yapilabilir.

f ) Bir göreve vekâleten atananlar o görev için verilmis bulunan yetkilere tam olarak sahip olup o görevden sorumlu tutulurlar.


Amir - Emir ve Memurlar

Madde 15 -( 1) Amir, makam ve memuriyeti bakimindan emir vermek yetkisi olan kimsedir.

(2) Amirler, kendilerine bagli olan personele, göreve iliskin olmak ve yürürlükteki hükümler içinde kalmak sartiyla görev ve emir vermeye yetkilidirler.

( 3) Memurlar kendi görev alanlarindaki isleri, kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgelere aykiri olmamak kaydiyla amirlerinin emirleri uyarinca yapmak zorundadir.


Vekâlet

Madde 16- Birim amirinin görev basinda bulunmadigi zamanlarda genel olarak görev yönünden en kidemli yardimcisi veya amirin belirleyecegi kisi ona vekâlet edecek olup bu husus birim amirince Baskanliga teklif olunur, Baskan isterse idari ve teknik hususlari göz önüne alarak degisiklik yapabilir.

DÖRDÜNCÜ KISIM
Çesitli ve Son Hükümler

Tereddütlerin Giderilmesi ve Düzenleme Yapilmasi

Madde 17- Bu Yönetmeligin uygulanmasi sirasinda dogacak tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmaya Büyüksehir Belediye Baskani yetkilidir.


Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 18- Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde “Belediye ve Bagli Kuruluslari Ile Mahalli Idare Birlikleri Norm Kadro Ilke Ve Standartlarina Dair Yönetmelik” hükümleri uygulanir.

Yürürlükten Kaldirilan Hükümler

Madde 19- Bu Yönetmeligin yayimi tarihinden itibaren daha önce Aydin Belediye Meclisince Kabul edilip yayimlanan görev çalisma ile usul ve esaslari düzenleyen tüm birim Yönetmelikleri yürürlükten kalkar.

Geçici Madde 1- Bu Yönetmelik uyarinca, yürürlüge konulmasi gereken tüm Yönerge ve Genelgeler Yönetmeligin yürürlüge girmesini takip eden 6 ay içinde tamamlanarak yayimlanir.

Yürürlük

Madde 20- Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.


Yürütme

Madde 21- Bu Yönetmeligi Büyüksehir Belediye Baskani yürütür.