444 40 09
« Geri Dön

Yaşlı Barınma Evleri Yönetmeliği

Duyuru Tarihi: Friday, July 25, 2014

T.C. 
AYDIN BÜYÜKSEHIR BELEDIYESI

YASLI BARINMA EVLERI YÖNETMELIGI

BIRINCI KISIM
 

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanimlar ve Ilkeler

Amaç

MADDE 1- (1) Bu Yönetmeligin amaci, sosyal yönden yoksulluk içinde olan, yardima muhtaç, yasli kisilerin barinma, beslenme ve sosyal ihtiyaçlarinin karsilanip huzurlu bir ortamda yasamalari amaciyla kurulmus Yasli Barinma Evlerinin hizmetlerine dair usul ve esaslari düzenlemektir.


Kapsam

MADDE 2- (1)Bu Yönetmelik Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içinde verilecek olan Yasli Barinma Evlerinin hizmetlerinin içerigini, isleyis yapisini ve hizmetlerden faydalanacak durumda olan kisilerin özelliklerini kapsar.


Hukuki Dayanak

MADDE 3- (1)Bu yönetmelik asagida siralanan kanun ve yönetmeliklerin hükümlerine dayandirilarak hazirlanmistir.

a) 5216 Sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunun “Büyüksehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumluluklari” üst baslikli 7.maddesinin (n) ve (v) bendi;

b) 5216 Sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunun 4.bölümünde, 18.madde (m) bendi;

c) 5216 Sayili Büyüksehir Belediyesi Kanunun 6.bölümünde, 24.madde (j) bendi;

d) 07.08.2008 tarih ve 26960 sayili Resmi Gazete´ de yayinlanarak Yürürlüge giren "Özel Yasli Sosyal destek merkezleri ve Huzurevi Yasli Bakim Merkezleri Yönetmeligi"

e) 05.04.1987 tarih ve 19422 sayili Resmi Gazete´ de yayinlanarak yürürlüge giren "Kamu Kurum ve Kuruluslari Bünyesinde Açilacak Huzurevlerinin Kurulus ve Isleyis Esaslari Hakkinda Yönetmeligi"


Tanimlar

MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Belediye: Aydin Büyüksehir Belediyesini,

b) Baskan: Aydin Büyüksehir Belediye Baskanini,

c) Meclis: Aydin Büyüksehir Belediye Meclisini,

d) Daire Baskani: Aydin Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Baskanini,

e) Daire Baskanligi: Aydin Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Baskanligini,

f) Sube Müdürlügü: Kadin Konukevleri ve Huzur Evleri Sube Müdürlügünü

g) Tabip: Ilgili üniversitelerin, Tip Fakültesi Bölümünden mezun, halk sagligi konusunda deneyimli kisiler

h) Psikolog: Psikolog, üniversitelerin psikoloji alaninda egitim veren bölümlerinde en az dört yil egitim almis personeldir.

i) Hemsire: Ilgili üniversitelerin hemsirelik bölümlerinden mezun, halk sagligi konusunda deneyimli kisiler

j) Hizmetli: Tesise gelen kisilerin insani ihtiyaçlarinin karsilanmasina hemsire ve hekim gözetiminde yardimci olmak; hasta veya yaslilarin yakinlarina nakil vb. konularda destek olmak; bina ve tesisin genel bakim ve temizlik ile ilgili islerini yürütecek personeldir.

k) Yasli: Sosyal ve/veya ekonomik yönden yoksunluk içinde, korunmaya, bakima ve yardima muhtaç, kendi öz bakimini bagimsiz yapan, akil ve ruh sagligi yerinde olan, bulasici hastaligi, alkol ve madde bagimliligi olmayan olan yasliyi,

l) Yasli Barinma Evi: Sosyal ve/veya ekonomik yönden yoksulluk içinde olan, yardima muhtaç, yasli kisilerin barinma, beslenme ve sosyal ihtiyaçlarinin karsilanip huzurlu bir ortamda yasamalari amaciyla kurulmus olan yasli Barinma Evleri.

m) Yönetmelik: Aydin Büyüksehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Baskanligi “Yasli Barinma Evleri Yönetmeligi” ni ifade eder.


Temel Ilkeler

Yasli Barinma Evlerine Iliskin Genel Esaslar

MADDE 6- Yasli Barinma Evlerine iliskin temel ilkeler sunlardir:

a) Barinma ihtiyaci içinde olan, sosyal ve/veya ekonomik yönden yoksunluk içinde olan yaslilarin barinma ve bakimlarini saglamak, fiziksel ve ruhsal sagliklarini korumak,

b) Sosyal destek, psikolojik destek, sicak yemek ve saglik ihtiyaçlarinin karsilanmasinda yardimci olmak, kendi imkanlariyla güçlük çektikleri konular ile günlük yasam faaliyetlerinde destek hizmetleri vermek

c) Yasli Barinma Evlerinde kalan yaslilarinin bedensel, ruhsal ve sosyal ihtiyaçlarini tespit ederek karsilamak,

d) Bos zamanlarini degerlendirmek ve ilgilenebilecekleri ugras alanlarina göre faaliyet gruplari kurmak, sosyal faaliyetler düzenlemek suretiyle sosyal iliskilerini zenginlestirmek, aktiviteleri arttirmak, yasamlarini huzurlu ve mutluluk içinde olmasi için imkanlar hazirlamak,

e) Gerekli oldugu zamanlarda aileleri ile dayanisma ve paylasma saglanarak yaslinin yasam kalitesini arttirmak amaciyla isbirligi içinde çalismak

f) Yasli Barinma Evlerinde kalan yaslilarin kisiligine, özgürlügüne, ihtiyaçlarina, düsüncelerine saygi göstererek esit ve adaletli olmak

g) Din, dil, irk, cinsiyet ve siyasi görüs farkliliklari gözetmemek,

h) Yasli Barinma Evleri kabul sartlarina göre Sube Müdürlügüne basvuru yaparak, Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içindeki tüm yasli vatandaslarin hiçbir ücret ödemeden hizmetlerden yararlanmasini saglamak.
 

IKINCI KISIM

Isleyis ve Çalisma Esaslari

Isleyis

Yasli Barinma Evleri Isleyisi

MADDE 8 – (1) Yasli Barinma Evleri; her binanin kendi fiziksel kosullari ve olanaklari dikkate alinarak düzenlenmelidir.

a) Yasli barinma evlerinde bir ev idari birim olarak düzenlenir, sorumlu ve diger personel tarafindan idari isler için kullanilir.

b) Yaslilarin kaldigi evler bir aile ortamini yansitacak sekilde dösenir ve düzenlenir.

c) Evler oturma odasi, mutfak, yatak odasi, tuvalet ve banyo bölümlerinden olusur. Yasli barinma evlerinde her ev en az iki kisinin rahatlikla kalabilecegi sekilde düzenlenir.

d) Her eve yaslilarinin ihtiyaçlarini karsilamasi için gerekli ev esyalari konur.

e) Yasama birimleri ev ortami seklinde düzenlenerek, yaslilarin sohbet edip, televizyon izleyebilecekleri, dama, tavla, satranç gibi oyunlar oynayabilecekleri köseler düzenlenir.

f) Banyo, tuvalet ve lavabolar temizlige uygun ve yaslilar için güvenli biçimde olacak sekilde, yaslinin kaymasini engelleyici önlemler alinir.

g) Yasli Bakim Evleri için emniyet tedbirleri, yangindan korunma, isitma ve diger güvenlik tedbirleri alinir.

(2) Yasli Barinma Evlerinde, verilen hizmetler asagida siralanmistir:

a) Yasli barinma evlerinde kalan yaslilarin beslenme ihtiyaçlari Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan karsilanir.

b) Ihtiyaci olan yaslilara kiyafet yardimi yapilir.

c) Sosyal incelemesi sonucunda kisilerin varsa aileleri ile irtibata geçilerek, diger sosyal hizmet kurumlarina yönlendirilmesi, faydalanabilecegi hizmet modellerinin tespit edilmesi ve gerekli islemlerin yapilmasi

d) Yaslilik maasi olmayan yaslilarin ter türlü tedavisi Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan karsilanir. Gerekli olan ilaç, saglik araç ve gereçleri Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan temin edilir.

e) Yaslilar en az yilda bir defa genel muayeneden geçirilir. Her yasli için yapilan kontroller düzenli sekilde yaslinin dosyasina islenir.

f) Yaslilarin psiko-sosyal uyumlari için bos zamanlarini degerlendirici, eglendirici ve yaratici faaliyet programlari gelistirilir ve katilimlari tesvik edilir. Yaslilarin özel günlerini, milli ve dini bayramlari kutlamalarina izin verilir.

g) Yasli barinma evlerinin elektrik, su, isitma-sogutma ve yemek pisirme amaçli tüp gibi ihtiyaçlari Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan karsilanir.


Çalisma gün ve saatleri

MADDE 9 – (1) Yasli Barinma Evlerinin çalisma saatleri;

a) Yasli Barinma Evleri normal çalisma saatleri Valilik Makaminca belirlenen mesai saatleridir.


Disiplin Kurulu

Madde 10- Kuruluslarda yaslilarla ilgili disiplin islemlerini yürütmek üzere sube müdürü ya da vekilinin baskanliginda sosyal çalismaci, psikolog, tabip, hemsireden Disiplin Kurulu olusturulur. Yeterli meslek elemani bulunmadigi takdirde Disiplin Kurulu, Sube Müdürünün uygun görecegi personelden olusturulur.

Kurul, yaslidan alinan savunmanin da yer aldigi, olay dosyasini degerlendirir, gerektiginde olayla ilgili personel ve/veya yaslilarin görüsüne basvurulur. Gerek duyuldugunda toplanan kurul oy çoklugu ile karar alir. Oylarin esitligi halinde Baskanin katildigi taraf üstün sayilir. Karara katilmayan üye muhalefet serhi düsebilir.


Disiplin kurulunun görevleri

Madde 11- Kurulus hizmetlerini geregince yürütmeyi güçlestiren, huzur ve sükunu, çalisma düzenini bozan fiilleri isleyen ve bu Yönetmelik geregi yönetimce konulan kurallara uymayan yaslilara Disiplin Kurulunca, bu Yönetmeligin ilgili disiplin hükümleri uygulanir.

 

ÜÇÜNCÜ KISIM

Yasli Barinma Evlerine Basvuru ve Kabul Islemleri

Yasli Barinma Evlerine Basvuru Islemleri ve Kabul Sartlari

MADDE 12 – (1) Sosyal ve/veya ekonomik yönden yoksulluk içinde olan, yardima muhtaç, yasli kisilerin barinma, beslenme ve sosyal ihtiyaçlarinin karsilanip huzurlu bir ortamda yasamalari amaciyla kurulmus olan Yasli Barinma Evlerinden Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içindeki tüm yaslilar hiçbir ücret ödemeden yararlanir.

(2) Yasli Barinma Evlerine kabul edilecek yaslilarda irk, cinsiyet, renk, dil, din, siyasi görüs, felsefi inanç ve egitim yönünden hiçbir ayrim yapilmaz.

(3) Yasli Barinma Evlerine kabul kosullarini yerine getiren basvuru sahiplerinin kurulusa kabulünde Sosyal Yardim Kurulu yetkilidir.

(4) Yasli Barinma Evlerinden yararlanmak isteyen yaslilarin kabulü için gerekli belgeler;

a) Sube Müdürlügüne verilecek basvuru dilekçesi,

b) T.C kimlik numarali nüfus cüzdani sureti,

c) Saglik raporu (Bulasici ve sürekli tibbi bakim isteyen hastaliginin bulunmadigini, ruhsal dengesinin yerinde oldugunu, alkol ve madde bagimliliginin olmadigini belirten, özel veya resmi saglik kuruluslarin ilgili bölümlerinden alinacak saglik durumunu gösteren rapor)

d) Sosyal Inceleme Raporu

e) Belgeleri tamamlanan ve düzenlenen, sosyal incelenme raporuna göre degerlendirmesi yapilan yaslilar Yasli Barinma Evlerine kabul edilir, siraya alinir veya reddedilir.

(5) Kabul kosullari;

a) 60 yas ve üzeri yaslarda olmak,

b) Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içinde ikamet ediyor olmak,

c) Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulundugu sosyal inceleme raporu ile saptanmis olmak,

d) Kendi gereksinimlerini, yeme, içme, tuvalet gibi günlük yasam becerilerini bagimsiz olarak yapabilecek durumda olmak,

e) Ruh sagligi yerinde olmak,

f) Alkol ve madde bagimlisi olmamak,

g) Bulasici hastaligi olmamak,

h) Bedensel ve zihinsel gerileme nedeniyle sürekli özel ilgiye, destege, korunmaya ve rehabilitasyona gereksinimi olmamak,
 

Yasli Barinma Evlerine Kabulü Uygun Olmayanlar

MADDE 13 – (1) Yasli Barinma Evlerine kabulü uygun olmayanlar yaslilar;

a) Kendi gereksinimlerini, yeme, içme, tuvalet gibi günlük yasam becerilerini bagimsiz olarak yapabilecek durumda olmamasi,

b) Bulasici hastaligi olan veya ruhsal sagligi yerinde olmayan yada uyusturucu madde ve alkol bagimliligi olan hastalar,

c) Bedensel ve zihinsel gerileme nedeniyle sürekli özel ilgiye, destege, korunmaya ve rehabilitasyona gereksinimi olmasi,

d) Daha önce Barinma Evlerinden uyumsuz davranislari sebebiyle ilisigi kesilenler


Yasli Barinma Evlerinden Yararlanma Süresi

MADDE 14 – (1) Belirtilen kabul kosullarina uyan yaslilar Yasli Barinma Evlerinden yaralanmak isteyen yaslilar; kendi istekleri ile ayrilmadiklari ve disiplin hükmü geregi ilisikleri kesilmedigi sürece Yasli Barinma Evlerinden süresiz faydalanabilirler.

(2) Yasli Barinma Evlerinde kontenjan bulunmasi halinde, ihtiyaç sahibi yaslilar 15 (onbes) gün süreyle geçici olarak misafir konumunda kalabilirler. Misafir olarak yerlestirilen yaslilarin kabulü sube müdürlügü tarafindan yapilir.


Yasli Barinma Evlerindeki Beslenme

MADDE 15 – (1) Yasli Barinma Evlerindeki sicak yemek ihtiyaci Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan karsilanir.

 

Yasli Barinma Evlerinde Izin

MADDE 16 – (1) Yaslilar barinma evleri disina alisveris ve gezmeye gitmek istediklerinde Yasli Barinma Evi personeline bilgi vermek kosuluyla serbesttir.

(2) Yaslilara bir yil içinde sürekli bir ay olmak üzere toplam üç aydan fazla olmamak kaydiyla izin verilir. Zorunlu hallerde yaslinin talebi ve sube müdürlügünün onayi ile bu izin süresi uzatilabilir.

(3) Yasli barinma evlerinde yaslilarinin yakinlarinin refakatçi olarak geçici süreyle en fazla 15 gün kalmalarina dilekçe ile basvurmalari halinde sube müdürlügün onayi ile izin verilir.
 

DÖRDÜNCÜ KISIM

Yasli Barinma Evlerinden Ayilma, Terketme ve Vefat Islemleri

Yasli Barinma Evlerinden Ayrilma

MADDE 17 – (1) Yasli Barinma Evlerinde kalan yaslilarin;

a) Kendi ya da yakinin istegi ile baska bir yerde yasamini sürdürmek istemesi,

b) Kendi istegiyle bir baska kurulusa nakil edilmesi,

c) Izinsiz Barinma Evini terk etmesi,

d) Disiplin nedeniyle Yasli barinma Evlerinden ilisiginin kesilmesi,

e) Vefati durularinda kurulusla ilisigi kesilir.

f) Kendi yada yakinin istegi ile baska bir yerde yasamani sürdürmek isteyen yaslilarin dilekçe vermesi durumunda kurulus müdürünün onayi ile ilisigi kesilir.

g) Bu seklide ilisigi kesilenlerin en fazla iki kez yeniden kabulü yapilir. Ayrilis ve kabul arasindaki sürenin bir yildan fazla olmasi durumunda saglik raporunun yenilenmesi esastir.

 

Yasli Barinma Evlerini Terketme

MADDE 18 – (1) Yasli Barinma Evlerini terk eden vatandasin varsa yakinlarina ve ilgili makamlara bilgi verilir.

(2) Yeri belirlenen vatandasa ve yakinlarina bildirim yapilmasina ragmen 7 gün içinde Yasli Barinma Evleri ile iletisime geçilmemesi halinde Disiplin kurulu karari ile ilgili kurulustan ilisik kesilir.

(3) Yaslinin yerinin belirlenememesi halinde kurulusu terk ettigi tarihi takip eden 7 günün sonunda kurulusla ilisigi kesilir.

(4) Bu seklide ilisigi kesilenlerin en fazla iki kez yeniden kabulü yapilir. Ayrilis ve kabul arasindaki sürenin bir yildan fazla olmasi durumunda saglik raporunun yenilenmesi esastir.
 

Vefat Halinde Yapilacak Islemler

MADDE 19 – (1) Vefat eden yasliya iliskin olarak yapilacak islemler asagidaki sekilde düzenlenir:

a) Ölüm raporu düzenletilir.

b) Vefat eden yaslinin üzerinde, odasinda, varsa emanet esya deposunda bulunan mücevher, para ve kiymetli kagitlar ve kisisel esyalari kurulus sorumlusu ve personel tarafindan olusturulan iki kisilik bir heyet arayiciligiyla saptanarak tutanaga baglanir.

c) Ilgili Sulh Hukuk Hakimligine yaslinin kimlik belge örnegi, var olan yakinlarinin isim ve adresleri, esya saptama tutanagi ve varsa vasiyetnamesinin eklendigi bir yazi ile bildirilir. Tereke tespitine gelen heyete, esyalar teslim edilir.

d) Vefat eden yaslinin yakinlarina haber verilir ve cenaze teslim edilir.

e) Yakinlari bulunmayan ya da yakinlari cenazeyi kaldiracak durumda olmayanlarin cenazeleri teçhiz, tekfin ve defin islemleri usulünce yapilir.

f) Tibbi ve adli sakincalari olan cenazenin, yakinlarina teslimi mer’i usullere göre yapilir.

g) Vefat eden yaslinin nüfus cüzdanin asli yoksa örnegi ilistirilerek, düzenlenen ölüm tutanagi on gün içinde yerel nüfus idaresine gönderilir.

h) Sagliginda yazili ve imzali olarak kurulusa bagisladigini bildirir esyalar hariç, vefat eden yaslinin hiçbir esyasi, müdürlükçe alikonulamaz.

i) Hastanede ya da izinli iken vefat eden yaslilar için düzenlenmis ölüm raporu saglanarak, dosyasinda saklanir. Kurulusta var olan esyalar için, gerekli islem yapilir.


BESINCI KISIM

Disiplin Hükümleri

Cezai Islemler

MADDE 20- Yasli Barinma Evlerinin hizmetlerini yürütmesini güçlestiren, huzur ve sükuneti bozan, çalisma düzenini bozan fiiller isleyen ve bu yönetmelik geregi yönetimce konulan kurallara uymayan yaslilara ilgili disiplin hükümleri uygulanir.
 

Uyulmasi Gereken Kurallar

MADDE 21-

a) Yasli Barinma Evini izinsiz terk edemez,

b) Yönetimce konulan kurallara uymak zorundadir,

c) Ahlak disi davranislarda bulunamaz,

d) Yaslilar ve personelle geçimsiz olamaz ve sözlü tacizde bulunamaz,

e) Alkol ya da uyusturucu madde kullanamaz ve bulundurmaz,

f) Dilencilik ve hirsizlik yapamaz,

g) Kuruluslarin araç ve gerekçelerine kasitli sekilde zarar veremez,
 

Ilisigin Kesilmesi

MADDE 22 – (1) Yaslinin bir daha Yasli Barinma Evlerinden faydalanamamasi kosuluyla çikarilmasidir. Çikarilmayi gerektiren fiil ve haller asagida belirtilmistir

a) Ideolojik ve siyasi amaçlarla kurulusun huzur, sükun ve çalisma düzenini bozmak ve bu amaçla baskalarini tahrik ve tesvik etmek,

b) Devletin itibarini düsürecek yada görevlilerinin onurunu zedeleyecek tutum ve davranislarda bulunmak,

c) Alkol ve uyusturucu madde bagimlisi oldugu tabip raporu ile saptanmis olmak,

d) Diger yaslilarin ve personelin sagligina zarar verecek sekilde fiil ve eylemlerde bulunmak,

e) Üç kez uyarma cezasi almak,

(2) Ayrica yakalandigi akil hastaligi sebebi ile diger yaslilarin can güvenligini tehdit eden yaslilarda uzman tabip raporu ile kurulustan çikarilir.

(3) Madde 21 deki kurallarla uymamasi durumunda ilisigi kesilir.

(3) Türk Ceza Kanunu’na göre suç sayilan fiilleri islemis veya bu tür fiillere maruz kalmis yaslilar ivedilikle adli makamlara ve Daire baskanligina bildirilir.


ALTINCI KISIM

Yürürlük ve Yürütme

Yürürlük
MADDE 23 – (1) Bu Yönetmelik ilani tarihinde yürürlüge girer.
 

Yürütme
MADDE 24 – (1) Bu yönetmelik hükümleri Aydin Büyüksehir Belediye Baskanliginca yürütülür.