444 40 09
« Geri Dön

Işıklı Doğal Yaşam Parkı Hakkında Basın Açıklaması

TC. Aydın Büyükşehir Belediyesi Basın Açıklaması
Haber Tarihi: Friday, August 15, 2014
Son günlerde basinda da yer alan Isikli Dogal Yasam Parki Projesine yönelik oldugu görülen bir takim iddialar ile ilgili olarak asagidaki açiklamanin yapilarak, kamuoyunun yaratilmaya çalisilan bilgi kirliligine karsi aydinlatilmasi ihtiyaci dogmustur:
 
- Söz konusu bölgesel park alani 09.03.2011 tarihinde Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan hazirlanarak onaylanan Çevre Düzeni Planinda; Bölge Parki/Büyük Kentsel Yesil Alan lejandinda kalmaktadir.
 
- Bölgesel düzeyde büyüklüge sahip parklar, yesil ve açik alanlarin planlanarak uygulanabilmesi için büyüklükleri itibariyle evvela Çevre Düzeni Planinda bu kararin alinmis olmasi gerekmektedir. Dolayisi ile bu ölçekte yapilmasi düsünülen yesil alanlar için yatirim öncesi basvurulmasi gereken rehber Çevre Düzeni Planidir.
 
- Söz konusu proje alaninda yer alan ve bir takim asilsiz iddialarla gündeme tasinmaya çalisildigi görülen sulak alanlar ile ilgili olarak 21.11.2011 tarihinde Aydin Valiliginden Aydin Belediyesine gönderilmis olan yazi ve eki raporda; alanin 5 hektarlik kisminda sulak alanlarin tespit edildigi, bu sazlik sulak alanlarin basta su kuslari ve çesitli yaban hayvanlari tarafindan kullananildigi, Sulak Alanlarin Korunmasi Yönetmeligi Degisik Madde 7 uyarinca sulak alanlarda hiçbir faaliyete ve yapilasmaya izin verilemeyecegi, is ve islemlerin bu çerçevede yürütülmesi gerektigi belirtilmistir.
 
- Ayrica Orman ve Su Isleri Bakanligi Aydin Sube Müdürlügü tarafindan Aydin Belediyesine gönderilen 09.01.2012 tarihli bir yazida ise; Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’nün 36.09.2011 tarihli yazisinda Dogal Yasam Parki olarak planlanan sahadaki, SULAK ALANLARIN DOGAL YAPILARI BOZULMADAN rekreasyon amaçli kullanilmasinda Sulak Alanlar Yönetmeligine göre sakinca bulunmadiginin söylendigi, sahih bir sekilde ifade edilmistir.
 
- Bütün bunlarla birlikte 19.08.2011 tarihinde Aydin Valiligi tarafindan yazilan bir baska yazida ise bu alanda Dogal Yasam Parki yer almasinda ve bu dogrultuda planlanmasinda KAMU YARARI oldugu açikça ifade edilmektedir.
 
Içinde Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügünün de bulundugu çesitli kamu kurumlari tarafindan verilen kurum görüsleri ile de açikça fiilen koruma altina alinmis olan ve herhangi bir sekilde müdahalede bulunulmasina izin verilmeyen bir alana iliskin olarak, kamuoyuna yansitilan iddialarin bu bilgiler isiginda mesnetsiz ve gerçek disi oldugu asikardir.
 
Kamuoyunun bilgi ve takdirlerine saygi ile sunulur.