« Geri Dön

Atıksu Arıtma Tesisi Koku Giderim Ünitesi Kuruldu

Aydın Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Koku Giderim Ünitesi kurdu.
Haber Tarihi: Monday, August 5, 2013
Sistem atik su tesisi ön aritma tesisine dizayn edilmis olup, kimyasal olarak koku giderimi yapmaktadir.

ÖNEMLI ÖZELLIKLERI MEVCUT

Aydin Belediyesi Su ve Kanalizasyon Isleri Müdürlügü’nden yapilan açiklamada, tesis ile özellikle havalarin sicak oldugu dönemlerde ortaya çikan ve çevreyi rahatsiz eden kokunun giderilmesinin saglanacagi belirtilerek, “Atik suyun anaerobik sartlarda çürümesi, nedeniyle kokuya neden olan Hidrojen sülfür (H2S) Amonyak (Nh3),Aminler ve merkaptanlar gibi gazlar olusmaktadir.Bu gazlarin asidik ve bazik nitelikte olmalari nedeniyle, sistemde bazik gazlar %10 konsantrasyonlu sülfürik asit (H2SO4),asidik gazlar ise %10 konsantrasyonlu sodyum hidroksit (NaOH) ve sodyum Hipoklorit (NaOCI) kimyasallari ile giderilmektedir. Gaz aritma scrubberlarin da bulunan yikayici kimyasallar sirkülasyon pompalari ile üstte bulunan nozullar yardimiyla püskürtülmelidir. Kokuya neden olan gazlar ise fanlar yardimiyla emilmekte ve scrubber içinde bulunan media yardimiyla kütle transferi ve kimyasal reaksiyon gerçeklesmektedir. Yikayici kimyasal etkinligi pH ve ORP  metre ile ölçülerek otomatik kimyasal dozlama gerçeklesmektedir. Sistem saatte 70000m3 içinde kokuya neden olan gazlari emerek %95 oraninda gidermektedir.

Olasi ariza durumlari  da göz önüne alinarak pompa ve fanlari yedeklenmistir. Sistem tam otomatik olarak çalistigi gibi, manuel olarak ta çalistirilabilmektedir. Böylece hareketli ekipmanlarin es zamanda yaslanmasi saglanmaktadir. Isletme filozofisi PLC programa islenmis olup,teorik ve deneysel bilgiler  dahilinde sistemin azami  emniyet ve verimlilikte saglanmaktadir. Yapilan koku giderim ünitesiyle Mugla yolu ve Yeni Otogari rahatsiz eden koku engellenmis olacaktir” ifadeleri yer aldi.