444 40 09
« Geri Dön

Engelliler Gününde 20 Vatandaşa Tekerlekli Sandalye

Dünya Engelliler Günü’nde engellilere 20 adet tekerlekli sandalye hediye edildi.
Haber Tarihi: Friday, December 3, 2010
Aydin Belediyesi 3 Aralik Dünya Engelliler Günü nedeniyle Ismet Sezgin Parki’nda Aydin’da yasayan engelli vatandaslara yemekli-müzikli eglence düzenledi. Eglenceye Aydin Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, Baskan Yardimcisi Sefika Çoban, Belediye Meclis Üyeleri Sümran Ünal, Altan Güney, CHP Merkez Ilçe Baskani Baris Altintas, engelli dernekleri temsilcileri ve üyeleri katildilar.
 
Aydin Belediyesi Türk Halk Müzigi Koro Sefi Özcan Yilmaz güzel türküleriyle etkinlige renk katarken, bazi engelli vatandaslar oyunlariyla türkülere eslik ettiler. Eglencede Selçuk Hoca isimli engelli vatandas mikrofonun basina geçerek türkü söyledi.Engelli vatandaslarin 3 Aralik Dünya Engelliler Günü’nü kutlayan Aydin Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, 20 adet tekerlekli sandalyeyi daha önceden belirlenen sahiplerine teslim etti.
 
Etkinlikten önce Atatürk Meydani’ndaki Atatürk Aniti’na çelenk konuldu. Saygi Durusu ve Istiklal Marsi’nin ardindan Aydin Belediyesi Engelliler Komisyonu Baskani Sümran Ünal günün anlam ve önemini belirten konusmayi yapti.
 
Ünal yaptigi konusmada, “Basbakanlik Özürlüler Daire Baskanligi’nin arastirmalarina göre ülkemizdeki engelli nüfus toplam nüfusun yarisini olusturmaktadir. Ülkemizde engelli haklarini korumak, yasam kalitelerini yükseltmek amaciyla yasal düzenlemeler yapilmis ve 12 Eylül 2010 referandumundan sonra da anayasal güvence altina alinmistir. Yapilan düzenlemeler elbette engelli yurttaslarimizin yasamlarina bazi kolayliklar getirmis, bir rahatlama saglamistir. Fakat bu gün hala egitim alamama, saglik, rehabilitasyon, ulasamama, fiziksel çevre, yoksulluk, istihdam gibi önemli sorunlar engelli yurttaslarimizin yasam kalitelerini engellemeye devam etmektedir.

Bu gerçek sadece yasalar yapmanin yetmediginin, sorunun sistemde oldugunun en açik kanitidir. Bir toplum modeli ortaya koyarken o toplumda yasayan herkesin düsünülmesi gerekir. Ancak engelli olmayan nüfusa göre yapilan düzenlemeler bilinçli ya da bilinçsizce  yapilmis da olsa engelli  yurttaslari dislayan bir sistemin olusmasina yol açmistir. Bu anlayis degismedikçe, bu sistem düzeltilmedikçe engelli yurttaslari toplumla bütünlestirme çabalari nafile bir ugrastan öteye gidemeyecektir. Sakatlilari öne çikararak  herkesi mutlu etme anlayisi yerini sakatliklari yok etmeye birakmalidir. Devlet yardim degil hak temelli bir anlayisla engellileri evrensel bir ölçütte sahiplenmelidir.

Engelli olmak nasil ki sadece engelli bireyin ve ailesinin sorunu  degilse, engelli sorunlarini asmak da sadece engellilerin degil toplumun sorunudur. Toplumsal bilinç ve kamusal destekle saglamlastirilan bir anlayisin egemen oldugu toplumlarda engellerin asilmasi hiç de zor olmayacaktir. Engelliligin engellenmesi dilegiyle Dünya Engelliler Günü’nü kutluyoruz” dedi.