Devlet Hastanesi güney kisminda yapilan tatbikatta, yangin söndürme teknikleri, yüksek katlardan kurtarma ve tahliye, lpg-akaryakit yanginlarina müdahale, yangin söndürme cihazlarinin tanitimi ve kullanimi konusunda teknik bilgiler verildi.
Tatbikata Devlet Hastanesi Bashekimi Dr. Niyazi Kocakaplan, Aydin Belediyesi Itfaiye Müdürü Tayfun Incekara, Sivil Savunma Uzmani Rafet Köse ve hastane personeli katildilar.
Gerçegi aratmayacak sekilde yapilan tatbikatta, itfaiye ekipleri hastanenin 7. ve 3. katlarindan merdivenle ve halatla hasta tahliyesi yaptilar.
Tatbikat esnasinda hastane personeli bahçeden, hastalar ise pencerelerden yangin tatbikatini ve hasta tahliye islemlerini dikkatle takip ettiler.
Hastalar bina içerisinden kurtarildiktan sonra hastane bahçesinde ates yakildi. Yakilan atesin yangin tüpleriyle nasil söndürüleceginin anlatildigi tatbikatta, hastane personeli yangin tüpleriyle atesi söndürerek deneyim kazandi.
Itfaiye Müdürü Tayfun Incekara evlerde kullanilan tüplerin yanmasi durumunda ilk akla gelen uygulamanin tüpü balkondan disari atmak oldugunu, bunun tamamen yanlis oldugunu belirterek, “Tüpün yanmasi durumunda kesinlikle evden disari atmayi düsünmeyin. Bu uygulama yarar saglamak yerine daha da tehlikeli bir durum arz ediyor. Atilan tüp sikisan gazin etkisiyle patlamasina neden olabiliyor. O anda yapmamiz gereken panik yapmadan alev alan kismin arkasindan tüpe yaklasarak, elimize de islak bir bez alarak tüpü kapatma dügmesinden kapatmaktir. Yanan tüp asla patlamaz.” dedi.
Hastane personeli itfaiye ekiplerinin basarili çalismasini alkislarken, tatbikat geregi de olsa hastaneyi ve kendilerini bir felaketten kurtaran itfaiyecilere tesekkür etti.
Hastanenin pencerelerinin dar oldugunu, en azindan sedyenin rahatlikla kullanilabilecek kadar genisletilmesini talep eden Itfaiye Müdürü Tayfun Incekara sunlari söyledi:
“Bu tatbikatin amacina ulastigini düsünüyorum. Burada ögrendiginiz bilgilerle bir can kurtaracaginizdan emin olun. Az önce tatbik ettigimiz sekilde küçük yanginlari yangin tüpleriyle söndürmek için sadece sogukkanlilik ve hareketlilik gerekiyor. Bunu yapan her insan, bulundugu ortamda çikan yangini büyümeden etkisiz hale getirebilir.”
Aydin Devlet Hastanesi Bashekimi Dr. Niyazi Kocakaplan, daha önce kendisinin de tüp yanginiyla karsilastigini, tüpü bahçeye attigini belirterek, “Ben de daha önce tüp yanginiyla karsi karsiya kaldim. Su an burada edindigim tecrübeyle o anda ne yapmam gerektigini ögrenmis bulunuyorum. Bu tatbikatin en önemli amaci insanlarin bilinçlenmesidir. Arkadaslarimiz yangin aninda ne yapacagimizi teknik olarak bizlere anlattilar. Hastane olarak bir takim eksikliklerimiz oldugunu belirttiler. Eksiklerimizi tamamlayip hastanemizi her an bu tür olaylara hazir hale getirecegiz. Tatbikatta emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” dedi.