« Geri Dön

Aydın Kuva-yı Milliye Meydanına Kavuştu...

Aydın Belediyesi Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı düzenlenen törenle açıldı. Eski Kozdibi Meydanı
Haber Tarihi: 17 Haziran 2009 Çarşamba

Törene Vali Vekili Celal Ulusoy, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, belediye meclis üyeleri, il müdürleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldılar.

16 Haziran Malgaç baskınıyla başlayan Milli Mücadele ateşinin ilk kıvılcımının 29 Haziran Cuma günü bu meydanda yakıldığını belirten Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu şunları söyledi:

"Milli Mücadelenin başlandığı bu topraklarda, sadece inancına güvenen kadın-erkek, yaşlı-genç herkes topsuz, tüfeksiz düşmana direnmiş, özgürlüğünden ve namusundan ödün vermemiş, dünyada emsali görülmemiş bir destan yazmıştır. İşte bugün bu destanın yazıldığı bu meydanda buluştuk. Bu meydan bundan sonra Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı olarak anılacak, Dünya durdukça eşsiz tarihimizin bir simgesi olarak yaşayacaktır. Mustafa Kemal gibi büyük bir asker ve dehayı yetiştiren Türk Ulusu Yörük Ali Efeler, Demirci Mehmet Efeler, Mestan Efeler Çete Ayşeler de yetiştirmiştir ve yetiştirmeye devam edecektir. Bugün bu topraklarda özgür, hür ve mutlu yaşıyorsak, bunu 90 yıl önce kurtuluş, bağımsızlık ve toprak için canını veren gazilerimize ve şehitlik mertebesine ulaşmış binlerce isimsiz kahraman ve yiğit insanlarımıza borçluyuz. Tarihini bilmeyen milletlerin sınırlarını başkaları çizer, kültürüne sahip çıkmayan bir toplum yok olur sözünden hareketle, 90 yılın özlemini gerçekleştirmek istedik. Kozdibi Meydanımızın adını gerekli düzenlemeleri yaparak Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı adını vererek isimli isimsiz tüm kahramanlarımıza olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalıştık. Aydın Belediyesi olarak kültürel değerlerimize sahip çıkmak anlamında bu bir başlangıçtır. Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanımızın açılışının ardından önümüzdeki günlerde yine bu aziz kahramanlarımızın hatıralarıyla oluşan bir müzeyi yani, Kuva-yı Milliye Müzesi'ni Aydın'a kazandırma çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Bu çalışmalar katkı sunan başta Değerli Belediye Meclis Üyemiz Sayın Sümran ÜNAL'a, özverili çalışmalarıyla çok kısa sürede bu meydanı hazır hale getiren Fen İşleri personelimize ve Figen ÇAKIRTAŞ'a teşekkür ediyorum. Nevzat Biçer Parkı içinde hazırlıklarına başladığımız Kuva-yı Milliye Müzesi için herkesi veri toplamaya davet ediyorum. Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanının Aydın'a hayırlı olmasını diliyor, kahramanlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum."

Yapılan konuşmalardan sonra Türkiye Kuva-yı Milliye Derneği Aydın Şubesi Başkanı Mustafa Yormaz, Başkan Çerçioğlu'na Aydın'a böyle anlamlı bir meydan kazandırdığı için plaket verdi.
Kuva-yı Milliye Mücahitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Veli Tiryaki de Başkan Çerçioğlu'na kalpak hediye ederken şunları söyledi:

"Kuva-yı Milliye ruhunun yok edilmek istendiği ve ülkemizde de milli birlik ve bütünlüğümüze en çok ihtiyacımız olduğu bir dönemde cesaretle Aydın'da Kuva-yı Milliye ateşinin ilk açıldığı 16 Haziran 1919 tarihinin 90. yıldönümünde Kuva-yı Milliye Meydanı açılışını gerçekleştirmeniz nedeniyle sizi Aydın sivil toplum kuruluşları ve Türkiye Kuva-yı Milliye Mücahitleri adına Kuva-yı Milliye Derneği'nin ilk onur üyesi ilan ediyorum."

Açılış kurdelası kesilmeden önce Türkiye Kuva-yı Milliye Derneği Aydın Şubesi efelerinin yaptığı gösteri tören alanını dolduran vatandaşlar tarafından ayakta alkışlandı.