444 40 09
« Geri Dön

Aydın Kuva-yı Milliye Meydanına Kavuştu...

Aydın Belediyesi Kozdibi Kuva-yı Milliye Meydanı düzenlenen törenle açıldı. Eski Kozdibi Meydanı
Haber Tarihi: Wednesday, June 17, 2009

Törene Vali Vekili Celal Ulusoy, Aydin Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, belediye meclis üyeleri, il müdürleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayida vatandas katildilar.

16 Haziran Malgaç baskiniyla baslayan Milli Mücadele atesinin ilk kivilciminin 29 Haziran Cuma günü bu meydanda yakildigini belirten Belediye Baskani Özlem Çerçioglu sunlari söyledi:

"Milli Mücadelenin baslandigi bu topraklarda, sadece inancina güvenen kadin-erkek, yasli-genç herkes topsuz, tüfeksiz düsmana direnmis, özgürlügünden ve namusundan ödün vermemis, dünyada emsali görülmemis bir destan yazmistir. Iste bugün bu destanin yazildigi bu meydanda bulustuk. Bu meydan bundan sonra Kozdibi Kuva-yi Milliye Meydani olarak anilacak, Dünya durdukça essiz tarihimizin bir simgesi olarak yasayacaktir. Mustafa Kemal gibi büyük bir asker ve dehayi yetistiren Türk Ulusu Yörük Ali Efeler, Demirci Mehmet Efeler, Mestan Efeler Çete Ayseler de yetistirmistir ve yetistirmeye devam edecektir. Bugün bu topraklarda özgür, hür ve mutlu yasiyorsak, bunu 90 yil önce kurtulus, bagimsizlik ve toprak için canini veren gazilerimize ve sehitlik mertebesine ulasmis binlerce isimsiz kahraman ve yigit insanlarimiza borçluyuz. Tarihini bilmeyen milletlerin sinirlarini baskalari çizer, kültürüne sahip çikmayan bir toplum yok olur sözünden hareketle, 90 yilin özlemini gerçeklestirmek istedik. Kozdibi Meydanimizin adini gerekli düzenlemeleri yaparak Kozdibi Kuva-yi Milliye Meydani adini vererek isimli isimsiz tüm kahramanlarimiza olan vefa borcumuzu bir nebze olsun ödemeye çalistik. Aydin Belediyesi olarak kültürel degerlerimize sahip çikmak anlaminda bu bir baslangiçtir. Kozdibi Kuva-yi Milliye Meydanimizin açilisinin ardindan önümüzdeki günlerde yine bu aziz kahramanlarimizin hatiralariyla olusan bir müzeyi yani, Kuva-yi Milliye Müzesi'ni Aydin'a kazandirma çalismalarina baslamis bulunmaktayiz. Bu çalismalar katki sunan basta Degerli Belediye Meclis Üyemiz Sayin Sümran ÜNAL'a, özverili çalismalariyla çok kisa sürede bu meydani hazir hale getiren Fen Isleri personelimize ve Figen ÇAKIRTAS'a tesekkür ediyorum. Nevzat Biçer Parki içinde hazirliklarina basladigimiz Kuva-yi Milliye Müzesi için herkesi veri toplamaya davet ediyorum. Kozdibi Kuva-yi Milliye Meydaninin Aydin'a hayirli olmasini diliyor, kahramanlarimizin aziz hatiralari önünde saygiyla egiliyorum."

Yapilan konusmalardan sonra Türkiye Kuva-yi Milliye Dernegi Aydin Subesi Baskani Mustafa Yormaz, Baskan Çerçioglu'na Aydin'a böyle anlamli bir meydan kazandirdigi için plaket verdi.
Kuva-yi Milliye Mücahitler Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Veli Tiryaki de Baskan Çerçioglu'na kalpak hediye ederken sunlari söyledi:

"Kuva-yi Milliye ruhunun yok edilmek istendigi ve ülkemizde de milli birlik ve bütünlügümüze en çok ihtiyacimiz oldugu bir dönemde cesaretle Aydin'da Kuva-yi Milliye atesinin ilk açildigi 16 Haziran 1919 tarihinin 90. yildönümünde Kuva-yi Milliye Meydani açilisini gerçeklestirmeniz nedeniyle sizi Aydin sivil toplum kuruluslari ve Türkiye Kuva-yi Milliye Mücahitleri adina Kuva-yi Milliye Dernegi'nin ilk onur üyesi ilan ediyorum."

Açilis kurdelasi kesilmeden önce Türkiye Kuva-yi Milliye Dernegi Aydin Subesi efelerinin yaptigi gösteri tören alanini dolduran vatandaslar tarafindan ayakta alkislandi.