444 40 09
« Geri Dön

90 Yıl Sonra Aydın Kuva-yı Milliye Meydanı ve Müzesi

Aydın Belediyesi, 90 yıldır özlemi duyulan, fakat bir türlü hayata geçirilemeyen Kuva-yı Milliye Meydanı ve Kuva-yı Milliye Müzesi
Haber Tarihi: Thursday, June 11, 2009

 Milli Mücadele'nin basladigi ilk yer olan Aydin'da Kuva-yi Milliye'yi daima hatirlacak bir meydani kazandirmaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, "Son dönemde ülkemizde milli kültürün yok edildigini, Kuva-yi Milliye kelimesinin kullanilmasinin korkuldugunu görüyoruz. Belediye olarak buna kayitsiz kalamazdik. Geçtigimiz günlerde Yunus Emre Ilkögretim Okulu ögrencilerini Yenipazar'da Sultanhisar Malgaç Meydani'na, Yörük Ali Efe Evi'ni ve Çine Kuva-yi Milliye Müzesi'ne götürdük. Çocuklara Kuva-yi Milliye ruhunu asilamaya çalistik. Tarihini bilmeyen milletlerin sinirlarini baskalari çizer, kültürüne sahip olmayan bir toplum yok olur sözünden hareketle bu gezide onlara anlayabilecekleri bir dilde Kurtulus Savasi kahramanlarini ve efelik kültürünü tanimalarini sagladik." dedi.

Kuva-yi Milliye Meydani'nin açilis tarihinin 16 Haziran 2009 olarak belirlenmesinin nedenini de açiklayan Baskan Çerçioglu, "Kuva-yi Milliye'nin Aydin'a giris tarihi aslinda 29-30 Haziran 1919'dur. Ancak Il Kültür Müdürlügü'nce hazirlanan program 16 Haziran Malgaç Baskini'ndan yola çikilarak hazirlandigi için biz de bu takvime uyduk. Önümüzdeki günlerde kurtulus tarihimiz safha safha kutlanarak anilacaktir." dedi.
Baskan Çerçioglu, 16 Haziran 2009 Sali günü saat 17.30'da düzenlenecek törenle hizmete açilacak 'Kozdibi Kuva-yi Milliye Meydani'nin açilisina tüm Aydinlilari bekledigini sözlerine ekledi.

 

KUVA-YI MILLIYE MÜZESI

Kuva-yi Milliye'nin Kurulusu ve Milli Mücadele'nin 90. yilinin kutlandigi 10 Il'den biri olan Ilimizde, Aydin Belediyesi olarak da sadece Aydin'a Kuva-yi Milliye Meydani kazandirmakla yetinmeyeceklerini belirten Baskan Çerçioglu, Kuva-yi Milliye Müzesi için de çalismalarinin sürdügünü belirtti.

Nevzat Biçer Parki'nda birbirine geçisli iki bölüm halinde 300 m2'lik alanin Kuva-yi Milliye Müzesi'ne dönüstürülecegini belirten Baskan Çerçioglu, "Aydin'a böyle anlamli bir müze kazandirmak için kollarimizi sivadik. Yer tespiti konusunda yaptigimiz arastirmalar sonucu Nevzat Biçer Parki'nin uygun oldugunu düsündük. Biliyorsunuz ki bu bina tarihi bir bina. Kuva-yi Milliye Müzesi için de çok iyi bir yer. Bu alani en kisa zamanda müzeye dönüstürecegiz. Simdi herkesi bu müze için veri toplamaya davet ediyorum. Evlerinin bir kösesinde bu tür esyalar ve veriler olan herkes bunlari bize getirirse Aydin için çok güzel bir is yapmis olurlar diye düsünüyorum. Kuva-yi Milli Müzesi simdiden Aydin'a hayirli olsun." dedi.

Aydin Belediyesi Kültür, Tarih ve Turizm Komisyonundan Sorumlu Meclis Üyesi Sümran Ünal, Türkiye Kuva-yi Milliye Dernegi Aydin Subesi Baskani ve efelerini müze alanina götürerek onlardan konu hakkindaki düsüncelerini aldi.

Kuva-yi Milliye Meydani'na kavusmanin sevincini yasarken, bir de müze müjdesi alan efeler mutluluklarini dile getirerek, Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'na tesekkür ettiler.