444 40 09
« Geri Dön

Geleceğimiz Çocuklara Belediyemizce Kuvayi Milliye Gezisi Düzenlendi

Aydın Belediyesi Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerini Kuva-yi Milliye’nin 90. Yılı nedeniyle Sultanhisar, Yenipazar ve Çine’ye geziye götürdü.
Haber Tarihi: Monday, June 1, 2009

Kültür ve Turizm Bakanligi’nin 2009 yilini Kuva-yi Milliye’nin Kurulusu ve Milli Mücadele’nin Baslangici’nin 90. Yili ilan etmesinden sonra, Aydin Belediyesi sosyal projeleri kapsaminda Yunus Emre Ilkögretim Okulu’dan basarili 80 ögrenci Sultanhisar Malgaç heykelinden baslayarak sirasiyla Yenipazar’daki Yörük Ali Efe Müzesi ve Çine’deki Milli Mücadele Müzesi’ne götürüldü.  
Geziye Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, ADÜ Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Can Tunali, Türkiye Kuva-yi Milliye Mücahitler Dernegi Aydin Subesi Baskani Mustafa Yormaz beraberindeki efeler Hüseyin Deveci, Ali Riza Cihan, Gökhan Yangin, Ertan Isli, Yavuz Efe, Ekrem Kaçar ile Yunus Emre Ilkögretim Okulu Ögretmenleri Mustafa Yavuz, Abdullah Özdemir, Cevdet Demir ve Sevde Akçakaya ile birlikte 80 ilkögretim ögrencisi katildilar.

Kuva-yi Milliye’nin 90. yilinda Aydin’da yerelde Kuva-yi Milliye’nin öneminin çok iyi kavranmadigini gördüklerini belirten Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, “Bu yil 10 ilde çesitli etkinlikler düzenleniyor. Bu illerden bir tanesi de Aydin. Ama en sönük geçen il’de Aydin. Belediye olarak egitime verdigimiz önemden yola çikarak çocuklara ezbere ögretimden ziyade uygulamali olarak gördükleri, bizzat içinde bulunduklari olay akillarinda kalsin diye tarihlerine, kültürlerine ve kentlerine daha çok sahip çikarlar düsüncesinden yola çikarak Aydin Belediyesi olarak böyle bir proje baslattik. Ilk önce ekonomik olarak gezilere gidemeyen, bir çok yere ulasamayan ailelerin çocuklarinin bulundugu okul olsun düsüncesinden hareket ederek de Yunus Emre Ilkögretim Okulu’nu seçtik. Bu okuldan 4.-5. siniflardan basarili ögrencilere ödül olsun diye basariyi da kriter koyarak böyle bir gezi düzenledik. Tabi bu çalismayi kiminle yapabiliriz diye düsündügümüzde de Kuva-yi Milliye Dernegi’nin bu konuda bize yardimci olacagini biliyorduk. Böyle bir düsüncemiz oldugunu belirttigimizde kendileri gönüllü olarak geldiler. Hatta bunun Aydin’da büyük bir eksiklik oldugunu belirttiler. Belediye’nin böyle bir ise el atmasinin kendilerini çok sevindirdigini söyleyerek büyük bir arzuyla bize yardimci oldular. Bu projede bizi yalniz birakmadiklari için kendilerine ve Doç. Dr. Ayten Can Tunali’ya tesekkür ediyorum.” dedi.

Doç. Dr. Ayten Can Tunali gezi sirasinda Kuva-yi Milliye’nin yani Milli Mücadele’nin baslangicini, Yörük Ali Efe’yi, arkadaslarini, Kuva-yi Milliye Direnis Hareketi’nin baslangiç noktasi olan Kuva-yi Milliye Müzesi’ni onlarin anlayabilecegi bir dilde çocuklara anlatti.

Bir Ögretim Üyesi olarak her zaman verdigi bir örnegi anlatan Tunali, “Japonya’da çocuklar okula basladiklarinda Hirosima ve Nagazaki’de atom bombasindan etkilenen yerlere ve müzelere götürülerek, savas nedir, ikinci dünya savasi hangi tahribati yapmistir, bu tahribattan sonra biz neler yaptik, neler yapmamiz gerekir diyerek çocuklara bu konular anlatilir. Türkiye’de de son dönemde özellikle milli kültürün yok edildigi bir zamanda, Kuva-yi Milliye kelimesinin kullanilmasindan korkuldugu bir dönemde Yörük Ali Efe’nin torunu Usak Valisi Kayhan Kavas’in önerisiyle Kültür Bakanligi 2009 yilini Kuva-yi Milliye’nin kurulusu ve Milli Mücadele’nin baslangicinin 90. Yili olarak ilan etti. Bu kapsamda 10 Il’de bir çok etkinlik düzenleniyor. Aydin’da yapilan ve yapilmasi istenilen bazi etkinlikler var, ama bunlar halka ve tabana yönelik degil. Bu etkinliklere çocuklardan baslamamiz lazim.” seklinde konustu.

Geziye katilan 80 ögrencinin sinif ögretmenleri Aydin Belediyesi’nin çok önemli bir etkinlik gerçeklestirdigini belirterek, “Çocuklarimiz geziyi duyunca çok sevindiler. Son gün yani bugün sabaha kadar uyuyamayan çocuklarimiz var. Bizim çocuklarimizin büyük çogunlugu dogudan göçle gelmis ve hayatlarinda ilk defa bir geziye katiliyorlar. Bu onlar için çok önemli bir sey. Bakin su anda çocuklar ne kadar mutlular. Bundan büyük bir proje olamaz. Her yönüyle çok güzel oldu. Bu açidan baktigimizda çocuklarimizin topluma kazandirilmalari, toplumla, yasadiklari yerdeki kültürle kaynasmalari saglanmis oldu. Sonuç olarak farkli bir kültür Aydin onlar için. Dolayisiyla bunun entegrasyonu anlaminda bu gezi çok anlamli oldu. Çocuklar simdi kendilerini bu sehre ait hissedecekler, sehrin kurallarini ögrenecekler, yasadiklari sehri daha da benimseyecekler. Sinif ögretmenleri olarak biz onlara tarihi anlatiyoruz. Ancak tarih soyut bir kavram oldugundan yaslari geregi onlarin görmedikleri seyleri anlamalarini beklemez zor. Bugün Yörük Ali Efe ile arkadaslarini, Kurtulus Savasi’nin tarihini, çocuklara yerinde göstererek anlattik. Simdi bu çocuklar hayatlari boyunca Yörük Ali Efe ve arkadaslarini unutmayacaklar. Gönül ister ki bir egitimci olarak bu tür etkinlikler zorunlu hale getirilsin.” dediler.

Sabah kumanyalari Belediye tarafindan karsilanan çocuklara Çine’de verilen ögle yemeginde Köfteci Tahsin hiçbir ücret almayarak bu etkinlige destek vermis oldu.

Ögrenciler de gezi sonunda Çine Kuva-yi Milliye Müzesi’nin bahçesinde ögretmenlerine bir gösteri sundular.