« Geri Dön

Geleceğimiz Çocuklara Belediyemizce Kuvayi Milliye Gezisi Düzenlendi

Aydın Belediyesi Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerini Kuva-yi Milliye’nin 90. Yılı nedeniyle Sultanhisar, Yenipazar ve Çine’ye geziye götürdü.
Haber Tarihi: 1 Haziran 2009 Pazartesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2009 yılını Kuva-yi Milliye’nin Kuruluşu ve Milli Mücadele’nin Başlangıcı’nın 90. Yılı ilan etmesinden sonra, Aydın Belediyesi sosyal projeleri kapsamında Yunus Emre İlköğretim Okulu’dan başarılı 80 öğrenci Sultanhisar Malgaç heykelinden başlayarak sırasıyla Yenipazar’daki Yörük Ali Efe Müzesi ve Çine’deki Milli Mücadele Müzesi’ne götürüldü.
Geziye Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, ADÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayten Can Tunalı, Türkiye Kuva-yi Milliye Mücahitler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Mustafa Yormaz beraberindeki efeler Hüseyin Deveci, Ali Rıza Cihan, Gökhan Yangın, Ertan İsli, Yavuz Efe, Ekrem Kaçar ile Yunus Emre İlköğretim Okulu Öğretmenleri Mustafa Yavuz, Abdullah Özdemir, Cevdet Demir ve Sevde Akçakaya ile birlikte 80 ilköğretim öğrencisi katıldılar.

Kuva-yi Milliye’nin 90. yılında Aydın’da yerelde Kuva-yi Milliye’nin öneminin çok iyi kavranmadığını gördüklerini belirten Belediye Meclis Üyesi Sümran Ünal, “Bu yıl 10 ilde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu illerden bir tanesi de Aydın. Ama en sönük geçen il’de Aydın. Belediye olarak eğitime verdiğimiz önemden yola çıkarak çocuklara ezbere öğretimden ziyade uygulamalı olarak gördükleri, bizzat içinde bulundukları olay akıllarında kalsın diye tarihlerine, kültürlerine ve kentlerine daha çok sahip çıkarlar düşüncesinden yola çıkarak Aydın Belediyesi olarak böyle bir proje başlattık. İlk önce ekonomik olarak gezilere gidemeyen, bir çok yere ulaşamayan ailelerin çocuklarının bulunduğu okul olsun düşüncesinden hareket ederek de Yunus Emre İlköğretim Okulu’nu seçtik. Bu okuldan 4.-5. sınıflardan başarılı öğrencilere ödül olsun diye başarıyı da kriter koyarak böyle bir gezi düzenledik. Tabi bu çalışmayı kiminle yapabiliriz diye düşündüğümüzde de Kuva-yi Milliye Derneği’nin bu konuda bize yardımcı olacağını biliyorduk. Böyle bir düşüncemiz olduğunu belirttiğimizde kendileri gönüllü olarak geldiler. Hatta bunun Aydın’da büyük bir eksiklik olduğunu belirttiler. Belediye’nin böyle bir işe el atmasının kendilerini çok sevindirdiğini söyleyerek büyük bir arzuyla bize yardımcı oldular. Bu projede bizi yalnız bırakmadıkları için kendilerine ve Doç. Dr. Ayten Can Tunalı’ya teşekkür ediyorum.” dedi.

Doç. Dr. Ayten Can Tunalı gezi sırasında Kuva-yi Milliye’nin yani Milli Mücadele’nin başlangıcını, Yörük Ali Efe’yi, arkadaşlarını, Kuva-yi Milliye Direniş Hareketi’nin başlangıç noktası olan Kuva-yi Milliye Müzesi’ni onların anlayabileceği bir dilde çocuklara anlattı.

Bir Öğretim Üyesi olarak her zaman verdiği bir örneği anlatan Tunalı, “Japonya’da çocuklar okula başladıklarında Hiroşima ve Nagazaki’de atom bombasından etkilenen yerlere ve müzelere götürülerek, savaş nedir, ikinci dünya savaşı hangi tahribatı yapmıştır, bu tahribattan sonra biz neler yaptık, neler yapmamız gerekir diyerek çocuklara bu konular anlatılır. Türkiye’de de son dönemde özellikle milli kültürün yok edildiği bir zamanda, Kuva-yi Milliye kelimesinin kullanılmasından korkulduğu bir dönemde Yörük Ali Efe’nin torunu Uşak Valisi Kayhan Kavas’ın önerisiyle Kültür Bakanlığı 2009 yılını Kuva-yi Milliye’nin kuruluşu ve Milli Mücadele’nin başlangıcının 90. Yılı olarak ilan etti. Bu kapsamda 10 İl’de bir çok etkinlik düzenleniyor. Aydın’da yapılan ve yapılması istenilen bazı etkinlikler var, ama bunlar halka ve tabana yönelik değil. Bu etkinliklere çocuklardan başlamamız lazım.” şeklinde konuştu.

Geziye katılan 80 öğrencinin sınıf öğretmenleri Aydın Belediyesi’nin çok önemli bir etkinlik gerçekleştirdiğini belirterek, “Çocuklarımız geziyi duyunca çok sevindiler. Son gün yani bugün sabaha kadar uyuyamayan çocuklarımız var. Bizim çocuklarımızın büyük çoğunluğu doğudan göçle gelmiş ve hayatlarında ilk defa bir geziye katılıyorlar. Bu onlar için çok önemli bir şey. Bakın şu anda çocuklar ne kadar mutlular. Bundan büyük bir proje olamaz. Her yönüyle çok güzel oldu. Bu açıdan baktığımızda çocuklarımızın topluma kazandırılmaları, toplumla, yaşadıkları yerdeki kültürle kaynaşmaları sağlanmış oldu. Sonuç olarak farklı bir kültür Aydın onlar için. Dolayısıyla bunun entegrasyonu anlamında bu gezi çok anlamlı oldu. Çocuklar şimdi kendilerini bu şehre ait hissedecekler, şehrin kurallarını öğrenecekler, yaşadıkları şehri daha da benimseyecekler. Sınıf öğretmenleri olarak biz onlara tarihi anlatıyoruz. Ancak tarih soyut bir kavram olduğundan yaşları gereği onların görmedikleri şeyleri anlamalarını beklemez zor. Bugün Yörük Ali Efe ile arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı’nın tarihini, çocuklara yerinde göstererek anlattık. Şimdi bu çocuklar hayatları boyunca Yörük Ali Efe ve arkadaşlarını unutmayacaklar. Gönül ister ki bir eğitimci olarak bu tür etkinlikler zorunlu hale getirilsin.” dediler.

Sabah kumanyaları Belediye tarafından karşılanan çocuklara Çine’de verilen öğle yemeğinde Köfteci Tahsin hiçbir ücret almayarak bu etkinliğe destek vermiş oldu.

Öğrenciler de gezi sonunda Çine Kuva-yi Milliye Müzesi’nin bahçesinde öğretmenlerine bir gösteri sundular.