Aydin Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantida Doç. Dr. Serdar Özbas, dünyada kalp hastaliklarinin ardindan ikinci ölüm nedeninin kanser oldugunu anlatti.
Dünya’da her yil 11 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kadina kanser tanisi konuldugunu ifade eden Özbas, memedeki kitlelerinin çogunun kanser olmadigini söyledi.
Kadinlarda en sik görülen kanser türünün meme kanseri oldugunu vurgulayan Özbas, söyle konustu: “ Meme kanseri, tek bir hücrenin kontrolsüz çogalmasiyla baslar. Kesin sebebi belli degildir. Türkiye’deki bütün kadin kanserlerinin yüzde 25’ini meme kanseri olusturmaktadir. Memedeki kitlelerin yaklasik yüzde 80’i kötü huylu degildir. Ancak bunu bizim kendi kendimize bilmemize imkan yok. Kadin olmak meme kanseri için basli basina bir etmendir. Tüm meme kanserlerinin yüzde 99’u kadinlarda, yüzde 1’i erkeklerde görülür. Yas arttikça meme kanseri riski artar, 20’li yaslarda çok nadirken, 30’lu yaslardan itibaren risk fazlalasmaya baslar. Yeni meme kanseri tanisi konan hastalarin çogu 50 yas ve üzeridir. Eger bir kadinin birinci dereceden bir akrabasinda meme kanseri varsa riski 2 kat artar” dedi.
Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek olan sehirde yasayan kadinlarda meme kanseri görülme orani daha fazla oldugunu ifade eden Özbas, beslenme faktörleri, erken gelisme, erken yasta adet görme, dogurganlik çaginin erken baslamasi, geç dogurma gibi nedenlerin risk artisina sebep oldugunu belirtti.
Günde 2 kadeh yüksek dereceli alkol içen bir kadinin meme kanserine yakalanma riskinin, hiç içmeyen kadina göre iki kat arttigini, menopoz nedeniyle uzun süre hormon tedavisi gören kadinlarda da meme kanseri görülme oraninin da yüksek olduguna isaret eden Özbas, söyle devam etti:
“Meme kanserine erken tani koymanin en iyi yolu her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmak, düzenli olarak mamografi çektirmek, doktor tarafindan meme muayenesi yapilmasidir. Tüm bunlarin yapilmasi kanseri mümkün oldugu kadar erken yakalama sansini saglar. Meme kanserinin erken yakalanmasi tedaviyi kolaylastirir ve daha etkin kilar.
Genelde önerilen, 20-30 yas grubunun adet bitiminden sonraki günde kendi kendini muayene etmesi, 30-40 yas grubunun kendisini muayene etmesinin yani sira doktor muayenesinin de2-3 yillik araliklarla yapilmasi ve 40 yas sonrasinda bu muayenelerle beraber mamografinin de çekilmesidir. Aile riski olanlarda daha erken mamografi çekimi gerekebilir.”
Özbas, meme kanseri erken teshis edildiginde her 100 kadinin 90’indan fazlasinin iyilesebildigini sözlerine ekledi.