444 40 09
« Geri Dön

‘ÇOCUKLARIMIZ SEBZELERİ MARKET RAFLARINDA YETİŞİYOR ZANNEDİYOR’

Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Özlem Çerçioğlu’nun Ata Tohumları Projesi her geçen gün büyüyor. Kuloğulları Muhtarı Ertürk de çocuklar için bu sebzeleri yetiştirmeye başladı:
Haber Tarihi: Thursday, May 5, 2022

Tarimda saglikli bir gelecek olusturmak için Aydin’in yerel tohumlarina sahip çikan Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin Ata Tohumlari Projesi her geçen gün büyüyor. Projeye sahip çikan duyarli vatandaslarin da sayesinde Ata Tohumlari her geçen gün daha fazla alanda ekilmeye devam ediyor. Ata Tohumlarindan üretilmis fide temin eden Kulogullari Mahallesi Muhtari Dursun Ertürk de mahallesindeki çocuklarin bu kiymetli sebzelerin tadina bakmasi için dikim yapti. Aydin’in endemik bitkilerinin korunmasinin önemine dikkati çeken Ertürk, “Çocuklarimiz sebzeleri market raflarinda yetisiyor zannediyor” ifadelerini kullandi.

Mahallesinde 19 yildir muhtarlik yapan Ertürk, Ata Tohumlarinin önemine vurgu yaparken, “Bizlerin çocukluk yaslarimizda tükettigimiz domates, biber ve patlicanin aromalari kayboldu. Çünkü hibrit tohumlara dönüldü. Birçok kimyasalla bakilan sebzeleri yemeye basladik. Inanin bundan çok rahatsiziz” seklinde konustu.

‘Elde ettigimiz sebzeleri dagitacagiz’

Özellikle son dönemde, çocukluklarinda yetistirilen sebzelerin neredeyse kalmadigini hatirlatan Ertürk, “Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun Ata Tohumlari bu projesi beni çok heyecanlandirdi. Yani su anda yerel çesitleri seçmemin tek sebebi o. Aydin’in endemik bitkileri olan domates, biber, patlican ve diger çesitleri aroma ve kokularindan dolayi tercih ediyoruz. Tabii bu üretecek oldugumuz sebzeleri kesinlikle ticari amaçli degil, ayni baskanimiz Özlem Çerçioglu gibi dagitmayi düsünüyoruz. Yani bir nevi bu çesitleri biz de tanitmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Okullarda tanitim yapilacak

Tanitimi okullarda çocuklara yerel çesitleri tanitarak yapacaklarini söyleyen Ertürk “Hibrit tohumlardan elde edilen tohumlar ertesi yil kesinlikle filizlenmiyor. Ama Ata tohumu öyle degil. Büyüksehir Belediyemiz sandiklardan, kirsalda yasayan büyüklerimizden topladigi tohumlari yeserterek bu hale getirdi. Bu isin bir devamliliginin olmasi gerekiyor. Yani kendi tohumumu kendim üreteyim, önümüzdeki yil da kendi fidemi kendim yetistireyim. Bakin; Aydin’in yerel çesitleri diyoruz, yani bunlar özgü bir sey. Aydin’da yetisen bir bitkiye sahip çikmaliyiz ki, bunu çocuklarimiza asilayabilelim” dedi.

‘Çocuklar raflarda sebze yetisiyor zannediyor’

Aydin’a uymayan bir bitkinin bu cografyada yetistirilmesinin zor oldugunu belirten Ertürk, “Biz önce kendi çesitlerimize Baskanimiz Özlem Çerçioglu gibi sahip çikalim, sonra da onlari çocuklarimiza miras birakalim” ifadelerini kullandi.

Çocuklarin yerel çesitler konusunda egitilmesine de vurgu yapan Ertürk “Son dönemde bahçeye girmemis; bir tane sebzenin dibinde bulunmamis, onu sulamamis, o sebzeden sebze toplamamis maalesef marketlerin raflarinda sebze yetistigini zannediyorlar. Önce çocuklarimizi toprakla bulusturmamiz gerekiyor. O toprakta hangi bölgede ne yetisiyorsa onu ögretmemiz gerekiyor. Bu fidelerin kent merkezlerinde dagitilmasi da o çocuklar için çok önemli. Evlerinde saksilarin içerisinde yetistirmek için mücadele ettiklerini ben görüyorum. Sadece balkonlarda degil, okullarda da sebze yetistirmek gerekir. Aydin Büyüksehir Belediyemizin okullara da fide verdigini görüyoruz” seklinde konustu.