Bilimsel arastirmalara göre her geçen gün otizmli yenidogan sayisi artarken, otizmli bireyleri hayata hazirlamak daha önemli hale geliyor. Gülden Volkan da 15 yasinda otizmli ikizleri olan ve onlarin “normal” hayata adapte olabilmeleri için canla basla çalisan annelerden. Volkan, çocuklarini Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin Otizm Spor Merkezi’nde ücretsiz spor egitimi aldirirken, Büyüksehir Belediyesi’nin otizmli bireylere yönelik diger etkinliklere de devam etmelerini sagliyor. Ebeveynler için otizmde önceligin kabullenmek oldugunun altini çizen Volkan, anne duyarliligindan dolayi Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’na tesekkür ediyor.
Çocuklarina 13 yil önce otizm tanisi konuldugunu söyleyen Volkan, geçen süreçte yasadiklarini “Bizler için 13 yil çok zorluklarla doluydu. Ikiz çocuk sahibi olmak çok güzel, ama otizmli ikiz çocuk sahibi olmak bir o kadar güçtü bizim için. Tani konuldugunda dünya basima yikildi sandim. Ama ben 9 ayliktan itibaren çocuklarimda birtakim problemler oldugunu, normal yasitlari gibi gelismediklerini hissediyordum. O gün kendime izin verip bütün gün agladim. Ertesi gün yeni bir gündü ve benim, çocuklarimin mücadelesi basliyordu” sözleriyle anlatiyor.
‘Otizmli çocuklar birer savasçi’
Çocuklarinin egitimleri kabul etmesinin baslarda çok zor oldugunun altini çizen Volkan “Çok zor yollardan geçtik. Çocuklarimin basina düsen seyler de çok zordu, çünkü küçük yastan itibaren çok sey için zorladik, egitime tabi tuttuk. Otizmli çocuklarin hepsi birer savasçi. Yasamlarinda çok mücadele ediyorlar. Zor zamanlardi; ama atlattik, iyi egitimler aldirdik, yilmadik. Önce anne-baba olarak biz kendimizi egittik, çünkü bu çok önemli. Onlarin bakis açilariyla hayati anlamaya çalistik. Bu süre zarfinda da bizler otizmli davranislari olan ebeveyn olmadik, yani onlarin isteklerine göre gitmedik. Onlari sosyal hayata kendi yasantimizdaki, normal hayat dedigimiz sürece alistirabilmek için elimizden gelen bütün çabayi sarf ettik. Ve çocuklarimizda uzun yillar sonra egitimin katkilarini gördük. Bu bizi çok mutlu etti, ama asilacak daha çok yillar var” ifadelerini kullaniyor.
‘Aileler önce reddediyor’
Çocuklarina yeni otizm tanisi konulmus ailelere de tavsiyelerde bulunan Volkan, “Genel olarak çevremde izlemledigim kadariyla aileler ilk tanilari reddediyor. Çünkü mutlaka çevrelerinde ‘Babasi da geç konusuyordu’, ‘Annesi de çok yaramazdi’ gibi söylemler oluyor. Hep buna inanmaya çalisiyorlar. Çünkü bu çok zor bir sey. Farkindalik arttikça da daha da zorlasiyor sanirim, korkuyorlar da biraz. Ilk önermem gereken seyin su oldugunu düsünüyorum: Anne-baba olarak çok arastirmalarini ve kendilerini çok iyi egitmeleri gerektigini düsünüyorum. Bunun yaninda inkar etmemelerini tavsiye ediyorum; çünkü inkar hiçbir seyi degistirmiyor. Bir de bir an önce egitime baslamalari… Ne kadar erken yasta tani, ne kadar erken yasta egitim, o kadar erken yasta olumlu sonuçlar anlamina geliyor” seklinde konustu.
‘Aydin otizm konusunda sansli bir il’
Aydin’da yasamayi seçmelerini otizm konusundaki diger illere nazaran daha fazla olanak olmasina baglayan Volkan “Daha önce baska bir ilde yasiyorduk. Orada gereken egitimleri aldilar, fakat daha sonra o ildeki egitimin yeterli olmadigina karar verdik. Sonra Türkiye’de hangi iller bu konuda çok iyi onun arastirmasina gittik. Bu nedenle Aydin’a tayin istedik. Zaman içinde Aydin’da da egitimlere basladik. Ayni zamanda Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin açtigi kurumlarda ve destek ünitelerinden de faydalandik. Birçok il bu konuda sanssiz, biz il olarak çok sansliyiz. Simdiki aileler de bu konuda çok sansli; çünkü danisabilecekleri, bilgi alabilecekleri, kendilerini egitebilecekleri kisiler mevcut. Büyüksehir Belediyesi’nin kurumlari gibi kurumlardan da ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar” ifadelerini kullandi.
Sporun otizmde faydalari
Çocuklari Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin açtigi Otizm Spor Merkezi’ne de devam eden Volkan, “Sporun herkesin önemini biliyoruz ama bizim çocuklarimiz için biraz daha fazla önemli. Çünkü sporla birlikte çocuklar hem kendi bedenlerini taniyorlar hem de sporla birlikte çevreyle etkilesimlerini artiriyorlar. Bu onlar için çok faydali. Çocuklarim gerek Büyüksehir Belediyesi’nin spor merkezine gerekse de yine Büyüksehir Belediyesi’nin açtigi ritm kursuna büyük bir hevesle ve severek, isteyerek devam ediyor. Çocuklarim 2 Nisan Otizm Farkindalik Günü’nde Büyüksehir Belediyesi’nin düzenleyecegi etkinliklerde de mehter takiminda görevliler. Çok hevesle hazirlandilar, müzikle tedavi oluyorlar, ruhlarini iyilestiriyorlar. Ayrica birçok arkadaslariyla birlikte toplu halde bir seyler basarmak onlar için de çok önemli” dedi.
‘Özlem Baskan’in anne duyarliliga tesekkür ediyoruz’
Baskan Çerçioglu’na da duyarliligindan dolayi tesekkür eden Volkan “Anne duyarliligi farkli bir sey. Bu duyarliligindan dolayi kendim de bir anne olarak Özlem Baskanimiza çok tesekkür ediyorum” dedi. Otizmli birey oraninin her geçen gün arttiginin altini çizen Volkan “Çocuklarima tani konuldugunda 120 çocuktan birisi otizmliydi, simdi ise 54 çocuktan birisi. Bu sayi buraya gelmisse bu çok fazla bir artis demek. Öncelik kabullenmek; önce taniyi kabullenecegiz” seklinde konustu.