AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OTİZMLİ ÇOCUKLARIN YANINDA

Otizmli çocuklara da eğitimde fırsat eşitliği sağlamak gayesiyle Otizm Destek Merkezi'ni hayata geçiren Aydın Büyükşehir Belediyesi, merkeze gelen çocukların her türlü gelişimleri için titizlikle çalışmalar yürütüyor.
Haber Tarihi: 11.10.2021
|

Otizmli çocuklara da egitimde firsat esitligi saglamak gayesiyle Otizm Destek Merkezi'ni hayata geçiren Aydin Büyüksehir Belediyesi, merkeze gelen çocuklarin her türlü gelisimleri için titizlikle çalismalar yürütüyor. Otizminin belirtilerinin iyi bir egitimle en aza indirilebildiginden hareketle egitmenlerin Tohum Otizm Vakfi egitmenleriyle ortak çalismalara imza attigi merkezde en son olarak çocuklarin günlük yasam becerilerinin artirilmasi amaciyla fide ve tohum dikimi yapildi.

Otizmli çocuklarin hayata kendi baslarina tutunabilmeleri için egitim gerekliliginden yola çikilarak Büyüksehir Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Otizm Destek Merkezi'ndeki çalismalar tüm hiziyla devam ediyor. Çocuklarin sorumluluk edinme, önkosullari anlama ve planlama becerilerinin gelisimi için de çalismalar yürütülen merkezde en son buna yönelik olarak Ata Tohumlarindan fidelerin dikimi yapildi. Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi ekiplerinin merkeze özellikle gelerek dikim yerinin hazirlanmasi ve fidan dikimi konularinda rol modelligi yaptigi etkinlikte çocuklar dikimleri aileleri ve egitmenleri esliginde yapti.

Pandeminin etkileri de gideriliyor

Otizmli çocuklarin özellikle pandemi döneminde evden çikamamalarinin onlari olumsuz etkiledigini ifade eden egitmenler, dokunma duyusunu gelistiren fidan dikme gibi etkinliklerin çocuklarin egitimlerinde ilerlemelerine yardimci oldugunu belirtti. Fidanlarin sulanmasinin ve bakimlarinin da çocuklar tarafindan bir çizelge dogrultusunda yapilacaginin altini çizen egitmenler, bunun da sorumluluk duygusunu pekistirdigini vurguladi.

Çocuklarindaki gelisimden aileler de mutlu

Ayrica otizmli çocuklarda planlama becerilerinin gelisiminin hayati önemine deginen egitmenler, yürütülen tarimsal faaliyetle çocuklarin hem kendilere dikimi gösteren Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi'nin personelini hem de birbirlerini model olarak alip ilerleme kaydettiklerini ifade etti. Aileler de çocuklarindaki gelisimi görerek bundan duyduklari mutluluklarini paylasti. Etkinlik sonrasinda çocuklara ve ailelerine evlerinde de yetistirmeleri için Ata Tohumlarindan armagan edildi.

Uygulamali davranis analizinin temel ögretim teknigi olarak ele alindigi merkezde çocuklarla birlikte konusma-dil terapisi, spor terapisi ve duyu bütünleme terapisi gibi terapiler de yapiliyor.

Her çocugun gelisimi gün gün takip ediliyor

Alaninda uzman egitmenler tarafindan her çocugun ayri ayri degerlendirildigi ve gelisiminin gün gün takip edildigi merkezde özellikle çocuklarin günlük yasam becerilerinin gelistirilmesi için de çamasir katlama, hamburger yapma gibi etkinlikler de yapiliyor. Çocuklardaki gelisim arttikça da çocuklarin yeni yetiler kazanabilmeleri için daha kapsamli etkinliklere geçiliyor. Merkezde 0-6 ve 6-12 yas gruplarina egitimler veriliyor.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu ise, Büyüksehir Belediyesi'nin toplumun her kesimine dokunmaya devam ederek sosyal belediyecilik anlayisiyla projeler üretmeye devam edeceginin altini çizdi.

|