AYKOME KURULUŞ GÖREV ÇALIŞMA VE USULLERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

 

 

ALTYAPI KOORDINASYON (AYKOME)

 

Kentin teknik alt yapisindan sorumlu olan yerel yönetimler, alt yapi ile ilgili hizmetlerin yapimi, denetimi ve koordinasyonu gibi konularda söz sahibidirler.

 

Bu anlamda Büyüksehir Belediyelerinin yönetimi hakkindaki 5216 sayili yasanin 8.maddesi; Büyüksehir dahilindeki alt yapi hizmetlerinin bir koordinasyon içinde yürütülmesi amaciyla Büyüksehir Belediye Baskani'nin baskanliginda yönetmelik ile tespit edilecek kamu kurum ve kuruluslari temsilcilerinin katilacagi bir Alt Yapi Koordinasyon Merkezi (AYKOME)'nin kurulmasini öngörmüstür.

 

Yasada sözü edilen bu yönetmelik "Büyüksehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeligi" adi altinda yayinlanarak AYKOME'nin kurulus, görev ve yetkileri ile yürütme organi (Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü) çalisma statüsünü belirlemistir.

 

Aydin Büyüksehir Belediye Meclisi’nin 11/09/2014 tarih ve 122 sayili karari ile yürürlüge giren Aydin Büyüksehir Belediyesi Altyapi  Koordinasyon Merkezi Kurulus Görev Çalisma Ve Usulleri Uygulama Yönetmeligi Aydin il mülki sinirlari içindeki altyapi hizmetlerinin koordinasyon içinde yürütülmesi amaciyla Aydin Büyüksehir Belediyesi bünyesinde kurulan Altyapi  Koordinasyon Merkezinin çalisma esas ve usullerini düzenlemek amaciyla hazirlanmistir.

 

Sehrin içme suyu ve kanal projeleri ile elektrik, dogalgaz, jeotermal, telefon, TV baglanti hatlari projeleri, merkezi isitma kanallari ve benzerleri gibi genel olarak yeraltindan geçebilecek bütün tesisler ile yollar ve kaplama hizmetleri için gerekli izinler verilip çalismalarin denetimini saglayarak bir koordinasyon içerisinde sonuca ulastirmak, Alt Yapi Koordinasyon Merkezi (AYKOME)'nin baslica amaçlari arasindadir.

 

Alt Yapi Koordinasyon Sube Müdürlügü, AYKOME'nin amaçlari çerçevesinde aldigi kararlar dogrultusunda AYKOME üyesi kurum ve kuruluslarin yatirim programlari dahilindeki çalismalarinin yürütülmesinden sorumlu olup, Fen Isleri Daire Baskanligi'na bagli olarak görev yapmaktadir.

 

Aydin il mülki sinirlari içinde kazi çalismasi yapacak olan kamu kurum kuruluslari ile özel ve tüzel sahislar Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü'nden kazi ruhsati almak zorundadirlar. Ruhsat alinmadan yapilan bütün kazi çalismalarina kaçak kazi islemi yapilir ve yaptirim islemi uygulanir.

 

KAZI RUHSATI NASIL ALINIR?

 

Özel ve tüzel sahislarca yapilacak olan bina baglanti arizalarinda ya da yeni bina baglantilarinda Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü'nden alinacak kazi ruhsati asamasina göre;

 

Sahis ilk olarak altyapi saglayicisina (Tedas, Telekom, Aski su-kanal, dogalgaz, vs) basvuruda bulunur. Altyapi saglayicisi, baglanti noktasini tayin ettikten sonra AYKOME Takip Programini kullanarak kazi ruhsat basvuru islemini online olarak yapar. Aykome Takip Programi kullanicisi kazi yapilacak güzergahin fotograflari ile birlikte metrajini ve üst kaplama cinsini programa giris yapar. Program üzerinden hesaplanan ücret Aykome Hesabina yatirilir ve sahsa ya da kurulusa kazi ruhsati verilir. Kazi yapilacak güzergah belli bir metrajin üzerindeyse zemin tesbiti için Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü'nce eleman görevlendirilir ve kazi yerine gönderilir. Sahis ya da kurulus, kazi ruhsati ile beraber kazi yapacagi güzergahtaki mevcut alt yapilari isletmek üzere alt yapi kuruluslarina (Tedas, Telekom, Aski su-kanal ve varsa dogalgaz) basvurur. Alt Yapi kuruluslarinca mevcut tesisler verilen kroki üzerine islenir ve kazi çalismalari baslanir.

 

Kamu kurum ve kuruluslarinca yapilacak olan çalismalar ise, AYKOME Genel Kurul'unda görüsülür ve Genel Kurul üyelerince uygun bulunursa karara baglanir veya gerekli görülürse Teknik Kurul'a havale edilir. Karara baglanan çalismalarin kazi ruhsat islemleri de yine Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü’nce yürütülür. Kamu kurum kuruluslarindan alinacak ücret uygulamasi ise, sahislarda oldugu gibidir.

 

Basvurular tamamlandiktan sonra talep sahibine SMS ile basvuru hakkinda bilgilendirme yapilir. Altyapi Ruhsati onaylanmadan kazi yapilmasi durumunda Aykome Yönetmeliginde belirtilen yaptirimlar uygulanir.

 

Makine ile kazi islemleri, sadece Altyapi Koordinasyon Sube Müdürlügü’nden alinan makineli kazi yetki belgesi sahibi kurum, kurulus, özel ve tüzel sahislarca yapilabilir.

 

Kazi izni verilen kamu kurum kurulus, özel-tüzel sahis çalismalari, Alt Yapi Koordinasyon Müdürlügü elemanlarinca sürekli denetlenir ve çalismalarin AYKOME ilke ve kararlari dogrultusunda yapilmasi saglanir. AYKOME ilke ve kararlarina uyulmadan yapilan çalismalar için ise yine yaptirim islemi uygulanir.

 

AYKOME TAKIP PROGRAMI

 

Kazi ruhsatlari için yetkili kullanicilarin internet üzerinden basvuru yapabildikleri, kent altyapi detaylarini inceleyip, Aykome Planlarini takip ettigi programdir.

 

Programin, Aykome Sube Müdürlügü tarafindan izin verilmis kazi islemlerinin ve kazi planlarinin kent sakinleri tarafindan takip edilebilmesi için duyuru ve bilgilendirme bölümleri bulunmaktadir. Söz konusu duyuru ekranindan istediginiz adreste altyapi çalismasi olup olmadigi ögrenebilir, altyapi çalismasi olan adreslerde olusan aksakliklar ile ilgili

 

CADDENIZ YA DA SOKAGINIZDA YAPILAN ALTYAPI KAZI ÇALISMALARINI GÖRMEK VE ÇALISMALAR ILE ILGILI SIKÂYET VE ÖNERI ILETMEK IÇIN TIKLAYINIZ.


Aykome Kurallari geregi ruhsatli kazilarda hatali çalismalar için çesitli miktarlarda ceza uygulanmaktadir.

 

Aykome Yaptirim Bedelleri tarifesi için tiklayiniz.

Aykome Yönetmeligi için tiklayiniz

AYKOME TAKIP PROGRAMI için tiklayiniz

 

Binalarin kanal hat baglantisinda meydana gelen tikaniklik veya ariza için ASKI Genel Müdürlügü’ne basvurunuz.

|