AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BİR DOKUNUŞU BİN DÖNÜM ARAZİYE CAN VERDİ

Tarımsal sulama altyapı ağını genişleten Aydın Büyükşehir Belediyesi, Büyük Menderes nehrinde yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçilerin mağdur olmasını engelliyor. Koçarlı’da bulunan sondaj kuyusunu faaliyete geçirerek tarıma yeniden hayat verilerek bin dönüm arazinin ve o bölgede üretim yapan çiftçilerin emeklerinin yeşermesini sağlandı.
Haber Tarihi: 23.09.2021
|

Tüm canli hayatinin temel yasam kaynagi olan su; iklim degisiklikleri, yanlis su yönetimi ve kirlilik nedeniyle her geçen gün azaliyor. Bu azalma birçok tehdidi de beraberinde getiriyor. Suyun çevresinde kurgulanmis yasamlar, onun yoklugu ile birlikte belirsizlik içine düsüyor. Çiftçiler, girdi maliyetleri ile bas etmeye çalisirken, bir de yasanan kuraklik tarimsal üretimde azalma yasanmasina neden oluyor.

Tarimsal sulama altyapisi genisliyor

Binlerce yildir Büyük Menderes nehri etrafindaki bereketli topraklar üzerinde üretim yapan çiftçiler, son yillarda yasanan kuraklik ile üretim sürecinde sorunlar yasamaya basladi. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun tarimda süreklilik ve iyi tarim yöntemlerinin uygulanmasi vizyonu dogrultusunda, Büyüksehir Belediyesi çiftçinin yaninda yer aliyor ve tarimsal sulama altyapisinin genisletilmesi için yatirimlarini genisletiyor.

Gölet, damla sulama sistemine uygun yeni hatlar ve kuyular olusturan Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi (ASKI) ekipleri, Koçarli’nin Biyikli Mahallesi’ndeki bin dönüm arazinin susuz kalmasini engelleyecek bir hizmette bulundu. Büyük Menderes Nehri’nin kuraklik yasamasi nedeniyle suyla bulusamayan çiftçilerin imdadina yetisen ASKI ekipleri, 50 yildir atil durumda olan su kuyusunu harekete geçirerek tarimsal üretimin devam etmesini sagladi.

“Bu su olmasaydi ürünler su anda hiç verim yapmayacakti ve kuruyacakti.”

Yeniden tarimsal üretime hizmet etmesi saglanan kuyu ile bölgede üretim yapilabildigini belirten Biyikli Mahalle Muhtar Mustafa Turgan, “Özlem Baskanimiz 50 yildir kapali olan kuyuya canlilik verdi ve bu canlilikla birlikte ovadaki bin dönüm arazi bu sudan faydalandi. Arazilerin faydalanmasinin yaninda, yangin anlarinda su dolduracak yerimiz yoktu ve bu da temin edilmis oldu. Kurakliktan dolayi dag köylerinde bütün su kaynaklari kurudu ve artik hayvancilar buradan su almaktadir. Yine tarimda pamuk tarlalarini ilaçlamak için buradan su alinmaktadir. Pamuk tarlasi, bamya, misir ve kavun yetisiyor. Bu su olmasaydi ürünler su anda hiç verim yapmayacakti ve kuruyacakti.” dedi.

“Insanlar sevinçlerinden uçuyorlar.”

ASKI’nin çalismasiyla birlikte kuraklik yerine yemyesil ve bereketli araziler oldugunu dikkat çeken Muhtar Turgan, “Bamya suan çok iyi para ediyor. Insanlar zorlu sartlarda bamya topluyor ama bu suyun sayesinde yüzleri gülüyor. Bölgedeki tüm bamya arazilerini bu su suladi. Dönümde 100 kilo bamya aliniyor ve insanlar sevinçlerinden uçuyorlar. Biyikli’nin kadinlari, Özlem Çerçioglu’nu sirtinda tasiyacaklar. Insanlara mükemmel bir gelir kapisi oldu. Kavun yetisti, silajlik misir olmayacakti ama oldu. Bu su olmasa pamuk olmayacak ve kuruyacakti ama suan tarlalar yemyesil. Büyük Menderes kuruyunca ve bu bölgede suyun son noktasi oldugu için suyun gelmesi imkansiz hale geldi. Herkes bu kaynaktan sulama yapti.” dedi.

Ormanlarin güvenligi için de faydali olacak.

Son dönemde yasanan orman yanginlarina hizli müdahale etmenin önemi bir kez daha ortaya çikti. Bu kuyu ile bölgedeki olasi yanginlara da aninda müdahale edilecegini belirten Turgan, “Yangin söndürme araçlari içinde burasi hazir. 3 tonluk yangin tankeri 3 dakika doluyor. Bölgemizde insallah yangin çikmaz ama biz bütün önlemlerimiz aldik. Su anda su sorunumuz yok.” seklinde konustu.

“Özlem Baskan bize daha fazla sahip çikiyor.”

Büyüksehir ekiplerinin 24 saat hizmetlerinde oldugunu ve çözüm ürettigini, Baskan Çerçioglu’nun da daima çiftçinin yaninda yer aldigini ve muhtarlik görevi yaparken onu örnek aldigini belirten Muhtar Mustafa Turgan, “Çiftçiye sahip çikilmiyor. Özlem Baskan bize daha fazla sahip çikiyor. Belediye Baskani olarak çiftçinin yaninda yer aliyor. Sadece sudan dolayi bile, herkesin Özlem Baskani desteklemesi lazim. Biyikli’nin kadinlari onu bekliyor. Bu suyun sayesinde bin dönüm araziye ve bu civarda yasayan yaklasik 5 bin kisiye hayat verdi. Allah da ona uzun bir hayat versin. Baskanimiz için ne diyecegimize ve nasil tesekkür edecegimizi bilemiyoruz. Ben ilk defa muhtar oldum. Kendime onu örnek aliyorum. Çaliskan, basarili, fakir fukaraya sahip çikan, bir belediye baskani, ben de onun yolundan gitmeye çalisiyorum.” dedi.

|