BÜYÜKŞEHİR’İN TARIMSAL ALTYAPI DESTEĞİ İLE BİNLERCE DÖNÜM TARIM ARAZİSİ SULANACAK

Aydın Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin Aydın’ın bereketli topraklarında kuraklığın yaşandığı bu yılda daha fazla üretim yapması için tarımsal altyapı faaliyetlerini sürdürüyor. Birçok ilçede kapalı sistem hatlar oluşturulurken, bir yandan da sondaj kuyularının tarımsal sulamaya dahil edilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Haber Tarihi: 30.05.2021
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi, çiftçilerin Aydin’in bereketli topraklarinda kurakligin yasandigi bu yilda daha fazla üretim yapmasi için tarimsal altyapi faaliyetlerini sürdürüyor. Birçok ilçede kapali sistem hatlar olusturulurken, bir yandan da sondaj kuyularinin tarimsal sulamaya dahil edilmesi için çalismalar gerçeklestiriyor.

Iklim degisiklikleri ile birlikte azalan ve düzensiz hale gelen yagislar ile ortaya çikan kuraklik, tarim arazilerinin sulanmasi için gereken su kaynaklarini azalmasina neden oluyor. Pandemi döneminde yasanan güvenli gidaya erisim sorunu, iklim degisiklikleri ve kuraklikla birlikte üretimde yasanacak düsüsün bir araya gelmesi, gelecek yillar için endiseleri arttirarak, alarm zillerinin çalmasini anlamina geliyor.

Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikalari Zirvesi’nde gelecek yillarda yasanacak su krizine dikkat çeken Aydin Büyüksehir Belediyesi Baskani Özlem Çerçioglu “Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” çagrisinda bulunmustu.

Baskan Çerçioglu’nun isaret ettigi dogrultuda hem suyu yönetmek, hem de tarimsal üretimde çiftçilerin ihtiyaç duydugu suyun verimli kullanmasi adina çalismalar gerçeklestiren Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügü (ASKI) ekipleri, Aydin’in pek çok noktasinda tarimsal altyapi çalismalari gerçeklestiriyor.

Didim, Karacasu, Çine, Kuyucak, Buharkent, Incirliova, Efeler ve Germencik’te tarimsal sulama altyapi faaliyetlerini hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, Söke’nin Karaatli Mahallesi’nde de binlerce dönüm araziye su kaynagi olusturacak bir çalisma yapti. Karaatli Mahallesi’ndeki eski bir kuyuyu yeniden çiftçilerin hizmetine sunan Büyüksehir Belediyesi, çiftçilerden gelen talep üzerine sulama pompasini kisa sürede faaliyete geçirdi.

“Özlem Baskanimiza, ASKI ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.”

Kurak geçmesi beklenen yaz aylari öncesinde çiftçilerin yüzünü güldüren bu çalismayla, tarim arazilerine ulasan nehre su verilecek. Çiftçilerin üretim gücünü artiracak çalisma hakkinda bilgi veren Söke Ziraat Odasi Baskani Mustafa Tanyeri, “Aydin’da ve Türkiye’nin birçok yerinde kuraklik var. Bu sene barajlarimizda su seviyesi çok düsük, sulamada sikinti yasayacagiz. Karaatli bölgesinde kuvvetli suyun oldugunu söylediler. Biz de bunu Aydin Büyüksehir’e ilettik. Büyüksehir Belediyesi de bu çalismalarini yaparak buraya pompayi koydu. O bölgemizde 2 bin dönüm araziye su verilecek kaynak var. Bu konuda Özlem Baskanimiza çok tesekkür ediyoruz çünkü bu sene su bizim için çok önemli, Büyüksehir de bu vesile ile biz tarimcilara destek oldu. Su olmayinca bazi ürünlerde iki su yeterli degil, misir ekimlerinde bizim en az 4-5 defa su vermemiz gerekiyor. Pamuk ekiminden vazgeçip yem bitkisi eken üreticilerimiz olmustur. Bu konuyu Büyüksehir’e ilettigimizde 20 gün içerisinde bu kuyuya pompa konmasi ve hazir hale gelmesinden dolayi Özlem Baskanimiza, ASKI ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum.” dedi.

“Özlem Baskanimiz bizim can suyumuz oldu.”

Çiftçi Ahmet Demircioglu, “Pamuk, sebze ve bugday ekiyoruz. Bu yil da tüm ülkede oldugu gibi kuraklikla karsi karsiyayiz. Kurakligin oldugu bir yilda bizim de bu köyde kuyumuz çalismiyordu. Bu kuyuyu büyüksehir Belediye baskanimiz Özlem Hanima bildirdik ve aninda bize cevap geldi, bizim kuyumuz yapildi. Ürünlerimize, ekilen pamuklara, bugdaylara, ayçiçegine ve sebzelere bu sudan takviye yapilacak. Bu çikan su ile tarlalarimizi çok rahat bir sekilde sulayacagiz. Su anda 2-3 bin dönüm yeri sulayacak bir suyumuz var. Kurakligin oldugu bir yilda Özlem Baskanimiz bizim can suyumuz oldu. Özlem Baskanimiza, Topuklu Efe’mize çok tesekkür ediyoruz.” seklinde konustu.

Çiftçi Yusuf Adali, içme sularinin tarimsal sulamada kullanilmamasi çaparak sunlari söyledi: “Burada çiftçilik yapiyoruz. Pamuk, bugday, patates ve misir üretiyoruz. Bu sene kuraklik var. Bu kuyu daha önce vardi ama çalismiyordu. Bunu biz dile getirdik ve sag olsun Özlem Baskanimiz aninda ilgilendiler. Kuyuyu canlandirdik. Bu su asagi yukari kanallar araciligiyla 10 km mesafede ovaya dagilacak. Çiftçilerimiz bu sudan faydalanacak. Özlem Baskanimiz sesimizi duydu ve çiftçinin yaninda olmak adina bu kuyuyu canlandirdi. Bize bir can suyu oldu. Içme sularinin tarim arazilerinde kullanildigi yerler var. Bu sakincali, sular yer altindan geldigi için azalan bir sey, içme sularinin kullanmayalim.”

“Bir hafta önce kurakti burasi, geçen sene baliklarimiz öldü”

Karaatli Mahalle Muhtari Mevlüt Yesil, “Bu iste bize yardimci oldugu için baskanimiza çok tesekkür ederiz. Bizim için can suyu oldu. Herkes aramaya basladi. ‘Muhtarim kuruldu mu? Biz ekim yapacagiz’ diyorlar. Ekin suyumuz bol dedim. Bu olmazsa suyumuz yok. Bir hafta önce kurakti burasi, geçen sene baliklarimiz öldü. Baskanimiz sag olsun hemen el atti ve halletti. Suyun olmadigi yerde hayat olmaz. Vatandas geldi ve artik sulayacak.” seklinde konustu.

|