AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL ALTYAPI AĞINI GENİŞLETİYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi, kentin bereketli ve verimli topraklarının daha fazla üretim yapması için tarımsal altyapı ağını genişletiyor. Çalışmalar kapsamında birçok ilçede yeni hatlar oluşturularak çiftçilerin tarımsal sulama imkânları arttırıldı.
Haber Tarihi: 18.05.2021
|

Hizmet odakli belediyecilik anlayisi ile birçok alanda çalismalarini sürdüren Aydin Büyüksehir Belediyesi, kirsal kalkinmada sürdürülebilirligi korumak için yatirimlarina devam ediyor.

Dogal kaynaklarin sürdürülebilir yönetimi konusunda Tarimsal Dairesi ile Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi birlikteligini saglayarak, kirsal kalkinmada üretimi ve verimi arttiracak çalismalara imza atan Büyüksehir Belediyesi, Aydin’in pek çok noktasinda tarimsal altyapi çalismalari gerçeklestiriyor.

Iklim degisikliginin yol açtigi düzensiz yagislardan üreticilerin olumsuz etkilenmemesini hedefleyen Büyüksehir ekipleri, tarimsal sulama altyapi faaliyetlerini hizlandirdi.

Baskan Çerçioglu, “Suyun etkin ve verimli kullanilmasi için yatirimlarimizi sürdürecegiz.”

Ege’nin en verimli topraklarina sahip olduklarina belirten Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, “Aydin’in tarimsal üretim alanindaki gücünü saglamlastirmak ve çiftçilerimize destek olmak için yatirimlarimizi bu alanda yogun bir sekilde sürdürüyoruz. Iklim degisiklerinden üreticimizin asla olumsuz etkilenmesini istemiyoruz. ASKI araciligiyla tarim alaninda da altyapi çalismalarimiza birçok ilçede devam ediyoruz. Suyun etkin ve verimli kullanilmasi için yatirimlarimizi sürdürecegiz.” dedi.

Çalismalar kapsaminda, Didim’in Balat Mahallesi’nde, binlerce dekar araziye yayilmis on binlerce zeytin agacinin yer aldigi bahçelerin sulanmasi için 6 bin metre uzunlugunda hat olusturuldu. Bu çalismayla birlikte bölgedeki zeytin agaçlarinda verimin 4-5 kat artmasi da hedefleniyor.

Karacasu’nun Yukari Görle Mahallesi’nde kapali sistem sulama tesisi çalismasiyla 800 dekarlik alani kapsayacak tesis insa ediliyor. ASKI’nin bu çalismasiyla düzenli ve temiz sulama suyuna kavusacak olan bölgede agirlikli olarak üretimi yapilan nar, zeytin ve sebzelerin veriminin artmasi planlaniyor.

Çine’nin Bereket Mahallesi’nde de 900 metre hdpe cinsi boru ile yapilan derivasyon kanali ile deredeki yapay su göletine aktarildi. Engebeli arazide yapilan zorlu bir çalismayla, gölete ulastirilan su ile hem üreticilerin temel geçim kaynagi olan hayvanlarin yüksek su tüketimi sorunsuz bir sekilde karsilaniyor ve binlerce zeytin agacinin düzenli sulanmasi saglaniyor.

Kuyucak’in Yamalak Mahallesi’nde üreticilerin suya daha kolay erisimini saglamak için Menderes Nehri’nden sulama kanalina hat olusturularak tarimsal sulama imkanin gelismesi saglandi.

Kaynaklarin tarimsal sulama için verimli kullanilmasi için daha önce açilmis olan kuyular da faaliyete geçirilerek Aydin’in verimli topraklari ile bulusturuluyor. Bu kapsamda Buharkent’in Ortakçi, Incirliova’nin Dereagzi, Germencik’in Turanlar ve Nesetiye mahallerindeki üretim yapan çiftçilerin kullandigi sulama kanallarina kuyulardan hat olusturuldu.

|