BÜYÜKŞEHİR’DEN EKOLOJİK YAŞAMI KORUMAK İÇİN TEKNOLOJİK HAMLE

Su altı yaşamını yakında takip etmek için bir proje geliştiren Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Dairesi, kendi imkanlarını kullanarak su altı drone imal etti. Deniz, baraj, göl ve duran sularda kullanılacak olan drone, dalgıç görevini üstlenecek.
Haber Tarihi: 04.05.2021
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi (ABB) üretken belediyecilik anlayisi ve ekolojik yasam için temiz çevre hedefiyle çalismalarini hizla sürdürüyor.

Daglari, ovalari, gölleri, nehirleri ve denizi ile Ege’nin tüm güzelliklerini içinde barindiran Aydin’i korumak için projeler gelistiren Büyüksehir Belediyesi, kendi ürettigi araçlarla bu projeleri daha ekonomik ve islevsel hale getiriyor.

Su alti canliligi yakindan takip edilecek

ABB Denizcilik Dairesi personelleri bu üretkenlik anlayisiyla güncel teknolojik gelismeleri yakindan takip ediyor ve yeni gelismeler isiginda projeler üretiyor. Teknolojinin sundugu imkânlarla denizcilik bilgilerini bir araya getiren ekipler, önceki yillarda deniz temizleme araci üretmisti. Ardindan yüzer kepçe imal ederek çalismalarini sürdüren Denizcilik Dairesi ekipleri, simdi de su alti drone imal etti.

Dalgiçlarin su altinda geçirdikleri sürenin ve inebildikleri derinligin sinirli olmasindan dolayi, su alti dronu ile daha uzun sürelerde ve derinliklerde inceleme yapilacak. Su altindaki kirliligin kontrolü, dogal yasamin takibi ve arama-kurtarma çalismalarinda da bu aracin önemli katkilarda bulunmasi bekleniyor.

Kusadasi’nda dalis turizmini canlandirmak amaciyla önceki yillarda Büyüksehir Belediyesi batirilan Airbus A300 uçak batiginin çevresinde testleri yapilan su alti dronu, dalgiçlardan tam not aldi.

Su alti drone sinirlari asacak

Denizcilerin günümüz teknolojisini yakindan takip ettigini, bu tür sualti dronelari ve robotlari artik denizciler için vazgeçilmez araçlar haline geldigini belirten ABB Denizcilik Dairesi personeli dalgiç Hasan Seren, “Biz dalgiçlarin su altindaki derinlik ve buna bagli olarak deniz altinda kalis süresi sinirli olmasindan dolayi, su alti dronelari ve robotlari ulasamadigimiz yerlerde bizlere yardimci olurlar. Bu aracin temel görevi su alti kirliliginin kontrolüdür. Turizmi gelistirmek amaçli batirdigimiz Airbus A300 uçak batigimiz var, oradaki canliligi gözlemlemek, su alti habitatini incelemek, aramalarda ve inemedigimiz derinliklerde de bizlere yardimci olmasi için bu araci kullaniyoruz” dedi.

Barajlar, göller ve duran sularda da kullanilacak

Deniz disindaki sularda da çalisma yapacaklarini belirten Hasan Seren, “Deniz disinda da ayni zamanda iç sularda da bizlere yardimci oluyor. Barajlar, göller ve duran sularda etkili bir sekilde su altindan görüntü almamizi sagliyor. Maksimum 60 metre derinlikte 2 saat boyunca kayit alabiliyor.” seklinde konustu.

“Baskanimiz Özlem Çerçioglu desteklerini hiç esirgemedi.”

Dronun yapim asamasinda Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’ndan aldiklari destekle projeyi kisa sürede hayata geçirdiklerini belirten Dalgiç Hasan Seren, “Sayin Baskanimiz Özlem Çerçioglu bu konuda bize çok yardimci oldu ve desteklerini hiç esirgemedi. Önümüze gelen her türlü engeli astik ve sonunda da su alti dronemuzu kullanima sunduk.” ifadelerini kullandi.

|