AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİBE ETTİĞİ SÜT TANKLARI ÜRETİCİYİ GÜÇLENDİRDİ

Aydın Büyükşehir Belediyes"nin süt üreticilerine destek olmak için dağıttığı süt tankları, kooperatiflerin büyümesi ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesinin önünü açtı. Kooperatif Başkanı Latif Aykanat “Tankımızı aldıktan sonra süt piyasasında ve işletmelerle pazarlık masasında elimiz güçlendi” dedi.
Haber Tarihi: 05.11.2020
|

Aydin Büyüksehir Belediyes'nin süt üreticilerine destek olmak için dagittigi süt tanklari, kooperatiflerin büyümesi ve üreticilerin daha fazla kazanç elde etmesinin önünü açti. Kooperatif Baskani Latif Aykanat “Tankimizi aldiktan sonra süt piyasasinda ve isletmelerle pazarlik masasinda elimiz güçlendi” dedi.

Kirsal kalkinmaya ve kooperatiflesemeye verdigi destek ile küçük üreticilerin hayatlarina dokunan Aydin Büyüksehir Belediyesi, süte deger katmak için de çalismalarini sürdürüyor.

Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun talimatiyla Germencik ilçesine bagli Uzunkum köyünde kurulan, Uzunkum Kirsal Kalkinma Kooperatifi’ne 6 bin litrelik süt sogutma tanki ve 2 bin litrelik araç üstü süt nakil tanki hibe eden Büyüksehir, üreticinin isletmeler karsisinda elini güçlendirdi. Yaklasik bir yildir bu tanklar ile sütlerini pazarlamaya baslayan Uzunkumlu üreticiler, hijyenik sartlarda ve daha uzun süre saklama imkâni ile birlikte satis fiyatlarinda da artis yasandigini belirttiler. Süt sogutma tanki ile birlikte üreticiler sogutulmus süt sattiklari için ayni zamanda 40 kurus da destek primi aliyor. Böylece üretici daha fazla kazanmis oluyor.

55 ortakli Uzunkum Kirsal Kalkinma Kooperatifi, Büyüksehir’in hibe ettigi araç üstü tankla birlikte sütlerini kapi kapi dolasarak topluyor ve anlasmali firmaya teslim ediyor. Üretim hizini arttiran, maliyetleri azaltan ve küçük ölçekli üreticiyi büyük firmalar karsisinda güçlendiren bu sistem ile birlikten kuvvet doguran bir hikâye ortaya çikti.

ÜRETICININ ELI GÜÇLENDI, SÜT DEGER KAZANDI

Süt tanklarini aldiktan sonra yasanan degisimi anlatan Uzunkum Kirsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Latif Aykanat, “Özlem Baskan'in destegi ile tankimizi aldik. Tankimizi aldiktan sonra süt piyasasinda ve isletmelerle pazarlik masasinda elimiz güçlendi. Sütümüzü daha iyi sogutup kimseye bagli kalmiyoruz. Istegimiz kisi ve firmalarla anlasmalari daha iyi yapiyoruz. Daha önce firmalardan aliyorduk tanki ve firmalarinda belli yaptirimlari oluyordu. Suanda öyle bir konuyla muhatap olmuyoruz. Sütümüzü daha iyiye satiyoruz, bu konuda Özlem Baskan'a çok tesekkür ederiz” dedi.

“SÜTÜME KATMA DEGER KATTI”

Süt tankini firma temin ettigi dönemde Ulusal Süt Konseyi'nin açikladigi fiyatin altinda teklifler aldiklarina belirten Baskan Aykanat, “Fiyat konusunda onlara muhtaçmisiz gibi bir izlenim çikiyordu ortaya, ama tank simdi benim oldugu için pazarlik masasinda ister al ister alma diyebiliyorum. Bana faydasi oldu, sütüme katma deger katti, sütümü daha iyiye satiyorum” dedi.

“BASKAN IMKÂN SAGLAYINCA IS SIMDI BIRAZ DAHA BÜYÜMEYE BASLADI”

Kooperatifçilige verilen destekle birden çok kisinin hayatina dokunan Aydin Büyüksehir Belediyesi, üreticilerin kazançlarini arttirarak daha fazla üretim yapmalarini sagliyor. Bunu bir örnekle açiklayan Kooperatif Baskani Aykanat, “Daha önce sadece köyden süt aliyorduk, arabamiz yoktu, herkes gelip kendi döküyordu. Iki yilda biriktirip bir araç alabildik. Özlem Baskan imkân saglayinca is simdi biraz daha büyümeye basladi. Simdi bir araba daha alalim, isimizi genisletelim diye düsünüyoruz. 55 ortagimiz var, Uzunkum Kirsal Kalkinma Kooperatifi adina, Özlem Baskan'a çok tesekkür ederim” seklinde konustu.

Araç üstü süt tanklarinin kullanilmasi ile birlikte üreticiler sütleri toplama merkezine götürmekle hem zaman kaybetmiyor hem de yakit tasarrufu saglanmis oluyor. Hayvancilikla geçimini saglayan kooperatif üyesi Erdogan Sahin, araç üstü süt tankinin kendileri ve tüketiciler için çok faydali oldugunu belirterek, “Bizim için bu çok iyi bir sey, çünkü ayagimiza kadar gelip sütümüzü alip gidiyor. Biz bundan memnunuz. Baskanimizin destegi iyi oldu; her sey için tesekkür ediyoruz” dedi.

Aydin Büyüksehir Belediyesi, Uzunkum Kirsal Kalkinma Kooperatifi disinda, Haydarli Köyü Kirsal Kalkinma Kooperatifi ve Germencik Üretim Isletme ve Pazarlama Kooperatifi’ne de süt tanki hibesinde bulundu.

|