AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ARITMA TESİSLERİNDE SUYA CAN VERİYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin doğa ve insan sağlığını koruyan İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri tam kapasite çalışıyor.
Haber Tarihi: 18.06.2020
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin doga ve insan sagligini koruyan Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisleri tam kapasite çalisiyor. Temiz su saglayan ve kötü koku olusmasini engelleyen tesislerde son teknoloji kullanilarak yüksek verim elde ediliyor.

Aydin genelinde su kaynaklarinin kirlenmesinin önlemek ve evsel atiklarin dogaya geri dönüsü sirasinda çevreyi korumak için Baskan Özlem Çerçioglu’nun talimatiyla bugüne kadar 37 atik su aritma tesisinin revizyonlari yapildi. Büyüksehir Belediyesi’nce yapilan milyonlarca liralik kritik yatirimlardan biri olan atik su aritma tesisleri, yüksek kapasite ile çalismaya devam ediyor.

Kusadasi Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi'nde yapilan çalismalar hakkinda bilgi veren ASKI Genel Müdürlügü Aritma Tesisleri Daire Baskani Hakan Kirif, modern teknolojik donanima sahip tesislerde yogun bir çalisma yürüttüklerini söyledi.

Uzman personel isin her asamasini kontrol ediyor

Kusadasi Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi'nin çalisma asamalarini anlatan Hakan Kirif, “Bu tesisteki atik su aritma islemleri 4 asamadan olusuyor. Ilk asama Güzelçamli, Davutlar ve Kusadasi merkezde bulunan terfilerle aritmanin girisine gelmektedir. Sonra fiziksel aritmaya giriliyor. Fiziksel aritma yapildiktan sonra, ileri biyolojik aritma ünitesine geçiliyor. Son asamada ise derin desarjla, çevreye temiz bir sekilde desarj ediliyor. Bu islemler çevre, makine ve elektrik mühendislerimizin kontrolünde yapiliyor” dedi.

Atik sular laboratuvarda 24 saat boyunca gözlem altinda tutuluyor

Gerekli tüm teknik donanima sahip tesis laboratuvarinda tesise gelen atik sularin detayli incelemesini yaptiklarini belirten Kirif, “Giris ve çikislardan numune alinarak, 24 saat gözlem altinda tutuyoruz. Biyolojik ve kimyasal oksijen ihtiyaci, PH, kati madde, iletkenlik, sicaklik tahlilleri yapiliyor. Bu analizleri yaparak tesisimizin daha iyi isletilmesi için yönetmelik standartlari degerinde desarj etmeyi sagliyoruz. Numunelik su alindiktan sonra mikroskopta biyolojik aritmadaki bakterileri inceliyoruz. Bakterilerin durumlarina bakiyoruz. Hangileri var, istegimiz suyu aritacak bakteriler var mi, yogunlugu, ne kadarlik seviyeye geldigi... Çünkü suyun aritilmasi için belli bir yogunlugun olmasi gerekiyor ve belli bir çamur yasi olmasi gerekiyor" dedi.

Tesisin kontrolleri ve güvenligi elektronik olarak denetleniyor

Tesisteki ünitelerin kontrolünün teknik elemanlar tarafindan yapilarak, otomasyon ünitesi sayesinde uzaktan kontrol edilebildigini belirten Hakan Kirif, “Tüm tesis otomatik çalismakta, otomasyon sayesinde kontrolü saglamaktayiz. Ünitelerdeki, kapali alanlardaki gaz seviyelerini; hidrojen, sülfür, metan gazlarinin ölçümlerini buradan takip edebiliyoruz” seklinde bilgi verdi.

 

|