Ulaşım Dairesi Başkanlığı Açık Ve Kapalı Otoparklar ile Parkmetre ve Parkomatlı Park Yerleri Yönetmeliği

BIRINCI BÖLÜM

Genel Hükümler

AMAÇ

MADDE 1- Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisindeki muhtelif  bulvar, cadde, sokak ve meydanlar üzerinde; araçlarin ücretli olarak park edebilmesi amaciyla tesis edilmis veya edilecek olan park yerleri ile Açik (tir parklari, trafikten men edilen veya hareket kabiliyetini kaybeden araçlarin muhafaza altina alindigi otoparklar dahil) ve kapali otopark, parkmetre ve parkomatli park yerlerinin hangi esas ve usuller ile açilacagi bu park yerlerinin hangi kurum, kurulus veya kisiler tarafindan çalistirilacagi, izinsiz olarak faaliyet gösteren bu tür park yerlerine uygulanacak cezai hükümler ile denetleme, yürütme ve kapatma ile ilgili esaslari ortaya koymak, Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisindeki otoparklarin belirli esas ve usuller dahilinde tespit edilerek yasal mevzuatlara uygun olarak çalistirilmasini saglamak.


KAPSAM

MADDE 2-Bu yönetmelik, Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisinde kalan tüm bulvar, cadde, sokak ve meydanlar üzerindeki ücretli park yerlerini, parkmetre ve parkomatli park yerleri ile acik ve kapali otoparklar, degisik nedenlerle trafikten men edilerek çekilen araçlarin konuldugu yediemin otoparklari ile ücretli olarak kullanilan Çekici, Kamyon, Otobüs park yerlerini kapsar. Ticari kuruluslarin, özel binalarin ya da kurumlarin planda kendilerine ait olan ve kullanim amaçlarina uygun ücret alinmayan özel otoparklari yönetmelik kapsami disindadir.


YASAL DAYANAK

MADDE 3- Bu yönetmelik, 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu´nun 79 maddesi ile bu kanuna göre çikartilmis olan Karayollari Trafik Yönetmeligi´nin 122. ve 151. maddeleri, 5216 Sayili Büyüksehir Belediye Kanunu´nun 7/f, 7/ l ve 9. maddeleri, Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsatlarina Iliskin Yönetmelik, 15/06/2006 tarih ve 26199 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Büyüksehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeligi’ne dayanilarak hazirlanmistir.


TANIMLAR

MADDE 4- Bu yönetmelikte adi geçen;

a) Büyüksehir Belediyesi: Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligi’ni,

b) Denetim Birimi: Aydin Büyüksehir Belediye Baskanligi’na bagli Otogar ve Otoparklar Sube Müdürlügünü/UKOME Sube Müdürlügünü, Denetim ve Ruhsat Sube Müdürlügünü, Zabita Müdürlügünü, ilgili belediye Emniyet Müdürlügü ve/veya Jandarma Komutanligini,

c) UKOME: 5216 Sayili Büyüksehir Belediyesi Kanununa göre olusturulan Ulasim Merkezini,

d) Açik ve Kapali Otoparklar: Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisinde kalan yerlerde sehrin veya bölgenin mevcut ve gelecekteki sartlari ve ihtiyaçlari göz önünde bulundurularak imar planlari ile düzenlenen ihtiyaca göre veya daha önce Il Trafik Komisyon karari ile otopark sikintisi yasanan ve gerek görülenbölgelerde alinan kararlar neticesinde ilan edilmis olan gerçek ve tüzel kisiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluslara ait bos alan, arazi ve arsalar ile Belediyeler veya diger kamu kurum ve kuruluslari ile özel kisiler tarafindan yapilan ve isletilen açik (tir parklari, trafikten men edilen veya hareket kabiliyetini kaybeden araçlarin muhafaza altina alindigi otoparklar dahil) ve kapali otoparklari,

e) Karayolu Üzeri Park Yerleri ile Parkmetre ve Parkomatli Park yerleri: Büyüksehir Belediye sinirlari içinde kalan, bulvar, cadde, sokak, meydan, çikmaz sokak veya yaya yolunun uygun bölümlerinden faydalanmak suretiyle açilmis olan ve karayolu üzerindeki trafik akimini dogrudan ve dolayli olarak etkilemeyecek sekildeki ceplerde veya uygun durumdaki yol kenarlarinda, park edilen süreyi, ücreti ve benzer bilgileri elektronik/mekanik tipte kayit edecek tarzda imal edilmis parkmetre ve parkomat makinelerinin veya cihazlarinin konulmasi suretiyle açilmis olan park yerlerini,

f) Otopark görevli karti: Açik ve Kapali Otoparklari isletenler ile çalisanlara güvenlik tahkikati sonrasinda sakincasiz olanlara Büyüksehir Belediye Baskanligi’nca düzenlenen belgeyi,

g) Denetleme formu: Daha önce Il ve Ilçe Trafik Komisyon ve UKOME kararlari dogrultusunda faaliyet gösteren otoparklarin bir takvim dahili esasinda Isletmecinin sorumluluklari basta olmak üzere, Otopark ücretleri, tesis ve yardimci tesisler ile vb. konularinda görülen eksikliklerin tespitine iliskin formu ifade eder. Bu form Büyüksehir Belediye Baskanligi’nca düzenlenip yasal islem yapilir.

h) Ilgili Belediye: Otopark olmasina izin verilen yerin bagli oldugu belediyeyi ifade eder.

Bu yönetmelikte yer alan ve açiklamasi bulunmayan diger deyimler için ilgili kanun ve yönetmeliklerde bulunan ifadeler geçerlidir.

 

IKINCI BÖLÜM

Karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) Üzeri Araç Park Yerleri, Parkmetre ve Parkomatli Park Yerleri ile Açik ve Kapali Otoparklarin Açilmasina ve Çalistirilmasina Dair Esaslar

 

Karayolu Üzeri Araç Park Yerleri

MADDE 5 - (1) Karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) üzerindeki park yerlerinin tasit yolu bitisiginde açilmis veya açilacak olan cep içerisinde olmasi zorunludur.

(2) Yayalarin geçisine engel olmayacak ve tehlikeye düsürmeyecek sekilde ayrilmis, isaretlerle belirlenmis genis ve uygun durumdaki yaya yollarina da park izni verilebilir.

(3) Cep açilamayacak durumda olan ancak trafik yogunlugu bakimindan sakincali görülmeyen tasit yolu kenarlarina da gerekli isaretlerin yapilmasi kaydiyla park yeri izni verilebilir.

(4) 1. 2. ve 3. fikralarda belirtilen ücretli araç park yerlerinin açilmasi UKOME´nin karari ile olur. Bu park yerleri ruhsatlandirma islemlerinden muaftir.

5216 Sayili Büyüksehir Belediyesi Kanununun 7/f bendi geregince söz konusu park yerleri ile ilgili olarak Büyüksehir Belediyesi yetkilidir.

(5) Karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) üzeri park yerlerinin açilmasi yönündeki müracaatlar yolun yapimindan sorumlu kurulus tarafindan Büyüksehir Belediye Baskanligi bünyesindeki UKOME´ye yapilir. Bu müracaatlarda karayolu üzeri park yeri olarak çalistirilacak olan yerlerin plan ve projeleri, gerekli isaretlemelerin nasil yapilacagi, talep edilen bulvar, cadde, sokak meydan ve yol disi alanlarin üzerindeki ve yakin çevresindeki son zirve saat trafik hacimleri ve yönleri, park alanina yapilacak olan giris ve çikislar ile araçlarin ne sekilde park edecekleri (yatay-düsey- yola paralel vb.) açikça gösterilir. UKOME, yolun yapim ve bakimindan sorumlu olan özel veya tüzel kisilerin yapmis oldugu bu talepleri yerinde inceledikten sonra trafik denetimi açisindan sakincasi olup olmadigini tespit ettirmek ve görüs almak amaciyla yapilan bu talepleri Il Emniyet Müdürlügü’ne bagli Trafik kurulusunun da yer aldigi Alt Komisyona gönderir. Karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) üzerindeki park yerlerinin açilmasi islemlerinde Alt komisyonun yapacagi inceleme sonrasinda hazirlanan rapor UKOME´ye sunularak sakincasiz görülen park yeri talepleri plan ve projesi ile birlikte degerlendirilerek karara baglanmasi halinde yürürlüge girer. Büyüksehir Belediye Baskanligi sinirlari içerisinde UKOME karari olmadan karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) üzerinde park yerlerinin açilmasina ve çalistirilmasina hiçbir kurum ve kurulus izin veremez.

(6) UKOME kararlari dogrultusunda karayolu (bulvar, cadde, sokak ve meydanlar) üzerinde ücretli park yeri olarak çalistirilmasinda sakinca bulunmayan bu yerlerle ilgili düzenleme Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilir. Cep yok ise cep açilir ve isaretlenir. Söz konusu park yerlerini sinirlamak veya belirtmek amaciyla tasit yolu üzerine seyyar veya sabit direk, kazik, zincir levha, isik ve benzeri standart yol elemanlari disinda herhangi bir sekilde fiziki engel konulamaz. Bu yerler mutlaka sari renkli yol çizgi boyalari ile belirlenir ve isaretlenir. Bu isaretlemelerde parka izin verilen araç sayisi park yapilabilecek saatler, park sekli, park yeri baslangici ve bitimi vb. hususlar açik olarak gösterilir.

(7) Karayolu üzeri park yerindeki araçlar için karayolunun bakimindan sorumlu kurulus birimlerince ücret alinabildigi gibi, Karayolu üzeri park yeri ile parkmetre ve parkomatli park yeri alaninin genis olmasi belediye görevlisinin sayica yetersiz kalmasi nedeniyle bu park yerine ve park yerindeki araçlara hakim olamamasi, araçlarin usulüne uygun olarak park ettirilmesi ve benzeri konularda Büyüksehir Belediye Baskanligi hizmet satin alabilir. Bu durumda 5216 sayili kanunun 7/f maddesi dogrultusunda bunlarin 2. ve 3. Kisilere kiraya verilmesi veya islettirilmesi saglanir. Bu yerlerin islettirilmesinde veya kiralanmasinda 2886 sayili yasa hükümleri uygulanir. Ancak, bu yerlerin isletilmesinde ve kiraya verilmesinde öncelikle UKOME tarafindan kamu esenligi ve güvenligi yönünden kamu yararina faaliyet gösteren resmi kuruluslar bu kuruluslara ait tüzel kisilikler tercih edilir. Bu amaçla hizmet satin alan Belediye, bu kuruluslarin araç gereç ve personelinden hizmet sözlesmesine uygun olarak yararlanabilir. Bu madde hükümleri özel kisilere uygulanmaz.


Parkmetre ve Parkomatli Park Yerleri

MADDE 6- Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlarinda UKOME karariyla belirlenen cadde, sokak, meydan ve alanlar vb. yerlerde UKOME tarafindan belirlenmis sartlar ve tarifeye göre ücret toplanan ve otopark olarak isletilen yerlerdir.

Parkmetre ve parkomatli park yerleri ile ilgili is ve islemler, bu yönetmeligin “Karayolu Üzeri  Araç Park yerleri” basligi altindaki 5. maddesinde belirtildigi sekilde yürütülür.

 

Açik (Tir Parklari ve Trafikten men edilen veya hareket kabiliyetini kaybeden araçlarin muhafaza altina alindigi otoparklar dahil) ve Kapali Otoparklar

MADDE 7- (1)Çalisma Izni (Ruhsati): Aydin Büyüksehir Belediyesi sinirlari içerisinde, bölgenin mevcut ya da gelecekteki gereksinimleri dikkate alinarak düzenlenen, gerçek ve tüzel kisiler ile resmi ve özel kurum ve kuruluslara ait otopark olmaya uygun bos alan, arazi ve arsalari daimi ya da geçici otopark yeri olarak belirlemek, bu otoparklarin isletilebilmesi için sahiplerine veya üçüncü sahislara izin (ruhsat); yol geçis izni ve bu yönetmeligin 9. ile 10. Maddelerde sayilan evraklari ve yapilari tamamlamak kosuluyla  Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsatlarina Iliskin  yönetmelik Hükümlerine göre Aydin Büyüksehir Belediyesi Ruhsat Birimince verilir.

(2) Açik ve Kapali otopark açmak isteyen gerçek veya tüzel kisiler ile resmi veya özel kurum ve kuruluslar bu müracaatlarini öncelikle ilgili belediyesinin uygun görüsünü de almak suretiyle Büyüksehir Belediye Baskanligi’na yaparlar. Yapilan bu teklifler UKOME tarafindan degerlendirilir.


(3) Bu yönetmelik de gösterilmis otopark ve park yerleri için daha önce alinmis olan Il Trafik Komisyonu kararlari ve UKOME kararlari ruhsat mahiyetinde olmayip, bu yerlerin otopark olabilecegine giris ve çikislarinin uygun olduguna dair tespittir. Bu yerlere ruhsat verilmesi islemi, her zaman için Büyüksehir Belediye Baskanligi ruhsat birimince yapilir. Ruhsat verilirken otoparkin sigorta kapsaminda olmasi, isleticilerinin ve çalisanlarinin güvenlik tahkikatinin yapilmis olmasi, Binalarin Yangindan Korunmasi Hakkinda Yönetmeligin 60. maddesinde aranilan sartlarinin yerine getirilmis olmasi sarti aranir.

(4) Daha önce Büyüksehir Belediye Baskanligi  sinirlari disinda kalan ve 6360 sayili kanunla Büyüksehir Belediye Baskanligi sinirlari içerisine dahil edilen Ilçe ve Beldelerdeki izinli otoparklarin durumlari korunur, yeni açilacak otoparklarda UKOME´nin karari dogrultusunda islem yapilir.

(5) Degisik nedenlerle trafikten men edilip yediemin otoparklarina çekilecek araçlar için olusturulacak otoparklar UKOME Kurul Karari olmadan çalistirilamaz.

(6) imar planinda otopark olarak gösterilmemis yerlerin, ilgili belediyesinin yazili görüsüyle birlikte teklif edilmesi halinde, söz konusu alanin geçici otopark olarak ilan edilmesi ve bunlarin sahiplerine veya üçüncü kisilere isletilmesi konusu UKOME genel kurulundan degerlendirilir. Bu durumda geçici otopark olarak ilan edilen bu yerin imar planinda otopark olarak tahsis edilmesi sarti aranmaksizin imar planindaki durumu izin verdigi sürece geçerli olacak sekilde otopark ruhsati Büyüksehir Belediyesince verilir.

(7) Plan degisikligi veya mülkiyet degisikligi nedeniyle olusacak durumlarda yeni malikin veya maliklerin muvafakati olmadan isletmeye devam edilemez.

 

MADDE 8- Açik ya da Kapali otopark açmak isteyenler basvurularini Aydin Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi ilgili Sube Müdürlügüne asagida belirtilen evraklar ile basvururlar.

a- Otopark açmak istemini içeren bir dilekçe,

b- Sahiplik Belgesi (Tapu), Otopark olarak kullanilacak yer ile isletici ayni sahis degilse, yani isletici yer sahibi degilse Kira Sözlesmesi,

c- Vaziyet Plani (araç giris çikis yerleri ile park yerlerini, parklanma biçimlerini ve varsa idari binalari gösteren plan),

d- Aplikasyon Krokisi,

e- Otopark açilmasi talep edilen yer imar planinda otopark yeri olarak tescil edilmemisse; ilgili Ilçe Belediyesinin uygunluk görüsü,

f- Kapali Otoparklarin yapi kullanma izin belgesi ( yapi kullanma izin belgesinde otopark olarak tescil edilmeyen yerlere izin verilmez),

g- Tüzel kisiliklerde yetki belgesi.

h- Savcilik (güvenlik) sorusturmasi (isyeri sahibi ve çalisanlarinin, tüzel kisiliklerde ise tüzel kisiligi temsile yetkili olanlarin),

i-  Nüfus Cüzdan Sureti, Ikametgâh Ilmühaberi, 2 Adet Fotograf,

i- Vergi mükellefi olduguna dair belge.


MADDE 9- Otoparklarda araçlarin güvenligini saglamak amaciyla; isletmeye baslamadan önce Aydin Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi tarafindan görevlendirilen komisyon asagida belirtilen özelliklerin varligini bir tutanakla tespit eder.

Açik ve Kapali Otoparklarda olmasi gereken genel özellikler;

a- Açik Otoparkin etrafi yol cephesi de dahil olmak üzere ( giris ve çikis yerleri hariç) en az 1.50 m. yüksekliginde duvar, tel örgü vb. fiziki engellerle çevrilir.

b- Açik Otopark zemini asfalt, beton, parke tasi ve mekanik dolgu malzemesi gibi malzemelerle sikistirilir (yaz sezonlarinda isletilen sezonluk açik otoparklarda zemin dolgusu Ulastirma Dairesi Baskanliginin uygun görüsüyle yapilabilir).

c- Açik Otopark alanlarindaki egim % 12yi geçmemelidir.

ç- Kapali Otoparklarda araç inis ve çikis yerleri kanallarla hizi ve kaymayi önleyici biçimde düzenlenmesi gerekir.

d- Açik ve Kapali Otoparklarda her noktanin rahatça görülebilecegi isiklandirma sisteminin bulunmasi gerekir.

e- Açik ve Kapali Otoparklarda araç giris ve çikisini gösteren levhalar ile otopark içi araç yönlendirmeleri ile trafik isaretlemeleri bulunmalidir.

f- Açik Otopark çevresi yanmaya müsait odun, ot, çöp vb. nesnelerden arindirilir.

g- Açik ve Kapali Otoparklarda otoparkin, araç kapasitesi ile doluluk durumunu gösteren Bos veya Dolu levhalari asili bulundurulur.

g- Açik ve Kapali Otoparklarin içerisinde su tahliyesi için drenaj sistemi bulunmalidir.

h- Kapali Otoparklarda LPG vb. sikistirilmis gazlarla çalisan araçlar park ettirilmeyecektir.

i- Yeteri kadar Yangin Tüpü bulundurulmalidir.

i- 800 m² yi geçen Açik veya Kapali Otoparklarda yeteri kadar bisiklet ve motosiklet park yeri olusturulmalidir. Olusturulan alan isaretlerle belirtilmelidir.

j- Açik Otoparklarin karayolu güvenlik mesafesinde kalanlari için Karayollarinin yetkili birimlerinden uygunluk görüsür alinmalidir.

k- Açik ve Kapali Otoparklar isyeri sigortasi yaptirmak zorundadirlar.

l- Açik ve Kapali Otoparklar UKOME karari ile alinan fiyat tarifesini otopark girisine ya da her yerden görülebilecek bir yere asmak zorundadir.

m- Is ve Islemlerin yürütülebilecegi Büro ve sabit telefonu olmak zorundadir.

n- Araç giris ve çikis yerlerinin 24 saat süreli kamera ile izlenebilecegi ve kayit altina alinabilecegi görüntüleme sistemini olusturulmak zorundadir.

o- 7 gün 24 saat esasli güvenlik görevlisi bulundurulmasi zorunludur.

ö- Engelliler için, otopark yeri sayisinin %5’i kadar otopark yeri ayrilir ve bunlar TS 10551’e ve 9111’e uygun olarak düzenlenir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Hükümler, Isleticinin Sorumluluklari, Denetim, Cezalar ve Kapatma

 

Genel Hükümler

MADDE 10- - Açik ve Kapali Otoparklarla ilgili genel hükümler asagidaki gibidir:

Daha önce Il ve Ilçe Trafik Komisyonlari tarafindan alinan kararlara dayanilarak ilçesi belediyesince verilen Otopark Ruhsatlari kazanilmis hak olustururlar. Ancak bunlarda Aydin Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi Otoparklar Yönetmeligine göre var olan eksiklikler uygun süre verilerek tamamlatilir.


Isleticinin Yükümlülükleri

MADDE 11- Otopark isleticileri asagida belirtilen hususlara uymak zorunda olup uygulamasindan sorumludurlar;

a-UKOME tarafindan belirlenen fiyat tarifesinin üzerinde herhangi bir ücret alinamaz.

b- Otopark yerlerindeki araçlarin sigorta kapsamina alinmasi zorunludur.

c- Vergi Dairelerinde açilislarini yaptirmak ve vergi mevzuatinin gerektirdigi tüm hususlari yerine getirmek zorundadir.

d- Otopark içerisine park etmis yada otopark içerisinde muhafaza altina alinmis araç sahiplerinin magduriyetine neden olacak hirsizlik, yangin, emniyeti suiistimal vb. ile ilgili önlemleri almis olmak, bu amaçla güvenlik görevlisi bulundurmak zorundadir.

e- Yeteri sayida Yangin Tüpü bulundurmak ve yanginla ilgili önlemleri almak zorundadir.

f- Vaziyet planinda belirtilen araç park sayisina ve araç park biçimine uymak ve bu konuda görevlileri uyarmak zorundadir.


Denetim

MADDE 12- Bu yönetmelikte bahsedilen otoparklar Aydin Büyüksehir Belediyesi Zabita Dairesi Baskanligi ve Ulasim Dairesi Baskanligi Denetim Ekiplerince ve kanunlarla yetki verilen kurumlar tarafindan denetlenir.

Yapilan denetlemeler için bir denetleme formu olusturulur, tespit edilen eksiklikler formla tutanak haline getirilir ve eksikliklerin giderilmesi için süre verilir. Verilen sürede eksikliklerin giderilmemesi durumunda tutanakla tespit edilir ve eksikliklerin giderilmemesine kadar kapatilmasi istemiyle durum Aydin Büyüksehir Belediyesi Encümenine sunulur.


Kapatma

MADDE 13- (1) Bu yönetmelikte bahsedilen otoparklar, imar planlarinda yapilacak degisiklikler, gelisen ve degisen trafik alt yapisi, trafik sirkülasyon projelerindeki degisiklikler, genel asayis düzeninin olumsuz etkilenmesi hallerinde kapatilabilir.

Kapatma isleminde asagidaki usul ve esaslar uygulanir;

(2) Trafik güvenligi yönünden kapatma: Bu yönetmelikte bahsi geçen otoparklar bölgenin mevcut trafik düzenini olumsuz etkileyecek yada bozacak hale geldiginde kapatilabilir.

(3) Degisen ve gelisen trafik alt yapisina bagli olarak veya o bölgede olusturulan yeni trafik sirkülasyonuna göre kapatilmasi zorunluluk arz eden otoparklar ihtiyacin gerekleri nedeniyle kapatilabilir.

(4) Suç Isleyen, suç islenen, suç isleyenlere yataklik yapar hale gelen ve suçlulari barindiran, civar sakinlerini süreklilik arz edecek sekilde rahatsiz eden ve uyarilara ragmen bu hususlari gidermeyen otoparklar kapatilabilir.

(5) Ayni tür cezai islem gerektiren ihlalleri yili içerisinde birden çok yapan isletmeler geçici süre ile veya tamamen kapatilabilir.

(6) Bu yönetmelikte belirtilen tüm otoparklarin kapatilmasi UKOME karari ile gerçeklesir ve verilen ruhsatlari Aydin Büyüksehir Belediyesi Encümen karari ile iptal edilir.


Cezalar

MADDE 14- Bu yönetmelik kapsaminda isletilen otoparklara, vatandas sikâyetleri, basinda yer alan olumsuz haberler, mülki amirlikler veya kuruluslari tarafindan yapilan ihbarlar, Denetim ekiplerince tutulacak tutanaklar çerçevesinde cezai islem yapilir. Cezai islem yapilabilmesi süreçleri asagidaki gibidir.

Ihbar kabul edilen veya tutanaklarla belirlenen konu hakkinda isletmecinin savunmasi talep edilir. Savunma için verilecek süre 7 gündür. 7 gün içerisinde savunmasini vermeyenler savunma hakkindan vazgeçmis sayilirlar.

Süresi içinde verilen savunmalar veya verilmeyen savunmalar tutanaga ek yapilmak suretiyle Aydin Büyüksehir Belediyesi Encümenine sevk edilir.

Bu yönetmelik 5216 sayili Büyüksehir Belediye Kanunu ve 5393 sayili Belediyeler Kanununun 15. Maddesinin (b) bendinin verdigi yetki kapsaminda hazirlanmistir. Dolayisiyla yönetmelik hükümleri bu manada yönetmeligin sorumluluk alanindaki Büyüksehir Belediyesi emir ve yasaklarini içerir.

Bu yönetmelikle belirlenen hususlara uymayan otoparklar ve isletmecileri hakkinda Büyüksehir Belediye Encümenine havale edilen tutanaklarla ilgili 5326 sayili Kabahatler Kanununun 32. maddesi ya da 1608 sayili kanununun ilgili maddeleri uygulanir.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Yürürlük ve Yürütme

 

Yürürlük

MADDE 15- Bu Yönetmelik, Aydin Büyüksehir Belediye Meclisinin kabulü ve ilani ile yürürlüge girer.


Yürütme

MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Aydin Büyüksehir Belediye Baskani adina Ulasim Dairesi Baskanligi yürütür.

|