Aydın Belediyesi"nden Tralleis"e Tam Destek...

Aydın Kent Konseyi, kazıların başlaması nedeniyle Tralleis Antik Kenti
Haber Tarihi: 06.08.2009
|

Toplantiya Aydin Valisi Hüseyin Avni Cos, Aydin Belediye Bakani Özlem Çerçioglu, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sükrü Boylu, Il müdürleri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve basin mensuplari katildilar. 

Tralleis Antik Kenti Kazi Evi'nin bahçesinde yapilan toplantida, Kazi Baskani Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, Tralleis Antik Kenti ve kazi çalismalari hakkinda bilgi verdi.

Aydin Belediyesi olarak kazilara tam destek verdiklerini belirten Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, "Kentimize turist getirmek için Aydin'in tanitimini çok iyi yapmamiz gerekiyor. Burada en önemli görev Aydin Belediyesi'ne düsüyor. Biz bu sorumlulugun bilinciyle ulusal kanallarla görüsmeler yaparak, Tralleis Antik Kenti'nin tanitimi için onlari Aydin'a davet ediyoruz. Geçen hafta bir ulusal kanal Aydin'daydi. Tralleis'te ve Aydin'da çekimler yaptilar. Geçtigimiz günlerde de yayinlandilar. Ulusal kanallari Aydin'a davet ederek önce Türkiye'de daha sonra da Avrupa'da Aydin'i ve Tralleis'i tanitmayi hedefliyoruz. Yoksa turisti Aydin'a getirme sansimiz yok. Bu yil kazi bitiminin sonunda elde edilen bulgularin da eklenmesiyle Tralleis'i tanitan bir kitapçik olusturup, bu kitapçigi Avrupa'da yasayan Türk vatandaslarimiza gönderip orada bir kamuoyu olusturmayi planliyoruz." seklinde konustu.

ADÜ Rektörü, Aydin Kent Konseyi Yürütme Kurulu Baskani Prof. Dr. Sükrü Boylu, Aydin sinirlari içerisinde 11 kazi alaninda çalismalarin devam ettigini belirterek sunlari söyledi:

"Ilimizde su anda 6'si yabanci, 5'i yerli ekipler tarafindan yürütülmekte olan 11 kazi alanimiz bulunuyor. Aydin Kent Konseyi olarak biz kazilmakta olan arkeolojik zenginliklerimize sahip çikiyoruz. Bu kazilardan çikacak eserler yarinlarimiza birakacagimiz en önemli mirastir. Aydin'daki arkeolojik tarihi dokunun zenginligi bir fakülte kuracak büyüklüktedir. Konsey olarak 'Aydin Arkeoloji Günleri' düzenlemeyi amaçliyoruz. Bunun için gerekli adimlari attik. Kent Konseyi olarak enerji kaynaklarinin kullaniminda sehir ekonomisinin de dikkate alinmasini istiyoruz. Ilimizde jeotermal enerji kaynagini ana enerji kaynagi, dogalgazi ise tamamlayici enerji kaynagi olarak öneriyoruz. Uzmanlar tarafindan yapilan hesaplamalarda yilda 9 milyar dolar kazanç saglayacagi söylenen jeotermal enerjiye ek olarak rüzgar ve günes enerjisi potansiyelimizin de ihmal edilmemesi gerektigini savunuyoruz. Rüzgar ve günes enerjisi kullanimina yönelik model gelistirme, destek arama gibi konularda talep yaratmaliyiz. Ilimizin dogal, tarihi ve kültürel zenginliklerinin degerlendirilmesine yönelik her türlü girisim için adres Aydin Kent Konseyi'dir. Bu konuda proje ve fikir getirecek herkesi Aydin Kent Konseyi'ne bekliyoruz."

Aydin Valisi Hüseyin Avni Cos, yeterli bütçenin saglanmasiyla Tralleis kazilarinin hiz kazanacagini belirterek, "Henüz bilim adamlarimizla görüsme, çalisma alanlarini ögrenme, tanima asamasindayiz. Bu konuda nihai degerlendirmeleri daha sonra yapacagiz. Su asamada çok iddiali seyler söylemek istemiyorum. Önümüzdeki günlerde üniversitemizle, belediyemizle ve diger resmi, özel kurum ve kuruluslarimizla Ilimizdeki sorunlara çözüm bulma ya da çözümleri hizlandirma konusunda gayretli olacagiz." dedi.

Yapilan konusmalarin ardindan davetliler Tralleis Antik Kenti'ni gezerek çalismalari yerinde izlediler.

Aydin Valisi Hüseyin Avni Cos, Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, ADÜ Rektörü ve Aydin Kent Konseyi Yürütme Kurulu Baskani Prof. Dr. Sükrü Boylu, sembolik olarak kazi çalismalarinin startini verdiler.

|