AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘OTİZMLİ ÇOCUKLAR MEHTER TAKIMI’ KURDU

Otizmli çocuklar müziğin iyileştirici gücünü içlerinde hissediyor
Haber Tarihi: 22.02.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi, özellikle yogun egitim, müzik ve sporla etkileri oldukça azaltilabilen otizm konusunda otizmli bireylerin beraber çalisarak basarili olabilmeleri için “Otizmli Çocuklar Mehter Takimi”ni kurdu. Veliler bir arada çalisarak sosyallesen ve yeteneklerini kesfeden çocuklarinin çok mutlu oldugunu belirtti. Çocuklarinin kendi yas gruplariyla ortak çalisma yaparak ilerlemelerinden çok memnun olan aileler “Otizmli Çocuklar Mehter Takimi”ni kurdugu için Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’na tesekkür etti.

Kendisi de bir egitimci ve otizmli çocuk babasi olan Aydin Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi Baskani Adnan Özdemir, otizmli bireylerin üzerinde müzigin ve sporun çok fazla katkisi oldugunun altini çizerken “Çocuklarimizin iyilesme sürecinde tedavi egitim, müzik ve spor çok önemli. Bu süreç içerisinde ritim kursunun açilmasini Aydin Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi ve Aydin Büyüksehir Belediyesi isbirligiyle gerçeklestirdik. Özlem Baskan da bize büyük destek oldu. Ritim kursunda iki aylik bir çalisma sürecinde çocuklarimizin aldigi yolu görebiliyoruz” dedi.

Özdemir “Aydin, efe yüregini her zaman Anadolu’ya açan bir kentimiz. Aydin, Kurtulus Savasi mücadelesinde oldugu gibi otizm konusunda da kurtulus savasi baslatin bir il olacak. Ilk otizm mehter takimimiz yine Aydin’dan çikacak. Bu çocuklarimizin neler yapabilecegini tüm Türkiye’ye gösterecegiz diye düsünüyorum” ifadelerini kullanirken, müzigin otizmli çocuklar üzerindeki etkilerini “Çocuklarimizin iletisim konusunda zorlandiklarini görüyoruz. Bu tür ritim kurslari el-göz koordinasyonunu gelistirmeleri, ritme uyabilmeleriyle birlikte bu davranissal ve sosyal iletisimini daha iyi bir hale getiriyor. Bu çocuklar ilk geldiklerinde davulun tokmagini tutmayi bilmiyordu. Bugünse müthis bir sekilde basari yakaladilar” sözleriyle anlatti.

Özdemir “Sag olsun Aydin Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu çoban atesini yakti, bu ates harlanarak büyüyecek. Yakin zamanda etütlerle otizmli çocuklarimiza gönüllü ögretmenler tarafindan Türkçe ve matematik dersleri verilecek. Spor egitimi olsun, ritim kurslari olsun, otizm konusunda merkezler olsun çocuklarimizin neler yapabildigini bu çoban atesinin isisinda gösterecegimizi düsünüyorum” seklinde konustu.

Müzigin iyilestirici gücü

Her iki çocugu da otizmli ve mehter takiminin üyelerinden olan Gülden Volkan, müzigin iyilestirici gücünün ve ritmin otizmli çocuklarda da ayri bir önemi oldugunu söylerken “Çocuklarin ritimle algilari artiyor. Hep birlikte uyumlu is yapma aliskanliklari artiyor. Sosyallesmeleri açisindan da oldukça önem tasiyor. Biz çok memnunuz, çocuklarim hesaplayarak ve dört gözle bekleyerek ritim kursuna devam ediyorlar” dedi. Otizmli çocuklarin yeni süreçlere uyum saglamak çok zorlandiklarinin altini çizen Volkan “Ilk zamanlar endise duydular, endiselerini anladik. Zaman içerisinde endise ve kaygilar yok oldu. Çok istekli bir sekilde devam ediyorlar. Bizler de veliler olarak çok mutluyuz, bizler için de iyi bir terapi oluyor” ifadelerini kullandi. Çocuklarinin her anne-baba gibi kendileri için çok özel oldugunu belirten Volkan “Onlarin günbegün sosyal hayata karismalari, kendilerini gelistirmeleri bizler için çok önemli. Özlem Baskan’a hem bir anne hem de bir kadin olarak çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

‘Baska illerde otizmle ilgili bu kadar çalisma yok’

Otizmli bir oglu olan Nebahat Uyan, oglunun mehter takimina üç aydir devam ettigini belirtirken “Bu aktivite çocuklarimiz için çok etkili ve duygusal açidan da çok faydali. Büyüksehir Belediyesi otizmli çocuklar için böylesi kurslar açiyor, biz de bu konuda çok sevinçliyiz” ifadelerini kullanip “Aydin olarak çok sansliyiz. Ben baska bir ilde otizmle ilgili bu kadar kurs verildigini görmedim. Özellikle Özlem Çerçioglu’na çok tesekkür ediyorum” dedi.

Velilerden Emel Torun çocugunun hiperaktivitesi oldugunu söylerken “Hiperaktif bir çocugu durdurmak çok zordur. Mehter takiminda egitmeni tarafindan yavas hareket ve bekleme aliskanligini kazandirmasi bizim için hayal edilemeyecek bir noktaydi. Bir anne olarak gurur verici bir duygu. Böyle bir seyi hayal bile edemiyorduk. Benim çocugumda böyle bir yetenegin kesfedilmesi mükemmel bir gurur verici duygu” seklinde konustu.

‘Özlem Hanim’a minnettarim’

Bir baska veli Gülten Baygür ise “Özlem Hanim’a minnettarim. Bizleri gördü, çocuklarimizi gördü. Her konuda bizlere destek çikti, özel egitimler açti. Çocugum Büyüksehir Belediyesi’nin otizm merkezine gidiyor. Nerede bir aktivite açilirsa ben oradayim, çocugumun pesindeyim” ifadelerini kullanirken duygularini “Çocuklarimizi kabul ettiler, onun sayesinde biz de yol kat ettik. Ben böyle olacagini hiç tahmin etmiyordum. Ilk günden böylesine yol kat etmek ve ilerisini görmek çok güzel bir duygu” seklinde ifade etti.

|