AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPI MALZEMELERİ LABORATUVARINI YENİ CİHAZLAR İLE GÜÇLENDİRDİ

Haber Tarihi: 26.01.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi bünyesinde, il genelindeki insaat projelerinde kullanilan malzemelerin ulusal ve uluslararasi standartlara uygunlugunu kontrol etmek amaci ile yapi malzemeleri laboratuvari kurdu.

Binalarin depreme dayanikliligi ölçülüyor

Beton, çelik ve yapi malzemeleri ile ilgili deneylerinin yapildigi laboratuvarda, riskli binalarda betonarme sistemlerinin tahribatsiz muayenesi, karot numuneleri ile beton dayanim siniflarinin belirlenmesi, donati tespit (röntgen) cihazi ile tasiyici sistemin çelik donati yapisi ve binalarin Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeligi‘ne göre tasiyici sistem analiz deneyleri de yapiliyor.

Bunlarla birlikte yapi malzemeleri laboratuvarinin hizmet kapsami degisen ve gelisen teknoloji ile birlikte sürekli gelistiriliyor. Son olarak zemin parametrelerinin belirlenmesi ve betonarme yapilarda jeofizik yöntemlerle beton kalitesi ve yapi durumunun arastirilmasi için bünyesine; sismometre, 24 kanalli bir sismik cihaz ve 60 elektrotlu rezistivite ve tomografi sistemi ekleyen laboratuvar, hizmet kapsamini genisleterek güçlendirdi. Bir zemin üzerinde yapilacak insaat çalismasinin tasarimi bu cihazlardan alinacak ölçümlerden alinacak sonuca göre tasarlaniyor. Böylelikle dogru analiz edilmis zemin bilgisine göre, depreme dayanikli yapilar insa edilmesi saglanacak.

TÜRKAK akreditasyonu için geri sayim basladi

Kurulusundan itibaren Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarinin yeterliligi için genel sartlar standardina uygun çalismalarini yürüten yapi malzemeleri laboratuvari, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyon sürecinde de sona geldi. TÜRKAK tarafindan denetime giren Laboratuvar, sonuçlarin ardindan akrediteli bir laboratuvar olarak çalismalarini sürdürecek.

“Bire bir veri saglayacak.”

Yeni cihazlarla birlikte yapilacak olan depremsellik arastirmalari ile yapilarin daha güvenli hale gelecegini belirten Afet Sube Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Erdal Eris, “Yer alti hareketlerindeki veya sismik bir durumda, yapi tasariminda, dizayn ve projelendirilme konusunda bire bir veri saglayacak. Bu büyük bir olanaktir.” dedi. Yapinin uzun süreli hizmeti en tasarruflu yöntem Iyi dizayn edilmis yapilarin önemine dikkat çeken Eris, uzun ömürlü yapilarla ekonomik bakimdan da büyük tasarruflar yapilacaginin altini çizerek “Zemin parametrelerinin iyi belirlenmesi diger yol ve köprü gibi yapilarda da bizlere veri saglamis olacak. Yapinin güvenli hale gelmesi ve uzun süre hizmet etmesi en tasarruflu yöntemdir. ” seklinde konustu.

“Baskanimiz Sn. Özlem Çerçioglu’na tesekkür ediyoruz.”

Depreme dayanikli ve güvenli binalarin insasi için verilerin önemine vurgu yapan Eris, “Binalarin deprem sirasinda zemin hakim periyodu önemlidir. Zemin ve bina periyodu uygun hale getirilince, bu da binalari güvenli hale getirecektir. Böyle donanimli bir laboratuvar kurulmasindan dolayi Büyüksehir Belediye Baskanimiz Sn. Özlem Çerçioglu’na tesekkür ediyoruz. Belediyemiz ve ilimiz için büyük bir hizmet.” ifadelerini kullandi.

|