AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİR KOOPERATİFE DAHA DESTEK VERDİ

Bozdoğan Haydere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne hibe edilen süt soğutma tankıyla üreticilerin kazancı arttı
Haber Tarihi: 11.01.2022
|

Kooperatifçilige ve kooperatiflere özel önem veren Aydin Büyüksehir Belediyesi küçük aile isletmelerinin kalkinmasi için bir tarimsal kalkinma kooperatifine daha süt sogutma tanki hibe etti. Bozdogan’in Haydere Mahallesi’ndeki Haydere Kirsal Kalkinma Kooperatifi’ne yapilan hibeyle üreticiler sütü sogutarak sattiklari için gelirlerinin arttiginin altini çizerken, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu da kolektif üretime destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Üreticilerin bir araya gelerek güçbirligi yapmalari için her türlü destegi sunan Aydin Büyüksehir Belediyesi, bir kooperatife daha 6 tonluk süt sogutma tanki hibesinde bulundu. Son sistem süt sogutma tankiyla sütlerini sogutarak sattiklari için pazarlik sanslari artan üreticiler daha fazla kazanmaya basladi. Kooperatiflerinin 65 üyesi oldugunu söyleyen Haydere Kirsal Kalkinma Kooperatifi’nin Baskani Mustafa Hizal “Büyüksehir Belediye Baskanimiz bir dilekçemizle süt sogutma tankimizi gönderdi. Bu tank üreticimizin daha iyi fiyatlara süt satmasini sagliyor. Bizim amacimiz küçük üreticiyi kalkindirmak. Daha çok süt toplasak hem üreticimizin kazanci daha da çogalacak hem de bizim kazancimiz çogalacak. Yem fiyatlarina yeni gelen zamlardan dolayi, mazota ve gübreye gelen zamlardan dolayi üreticiler sikinti çekiyor” dedi.

Tesvikler üretime yansiyor

Çiftçiye destek verildiginde çiftçinin de daha fazla üreteceginin altini çizen Hizal “Son zamlardan dolayi üreticimiz üretmekten uzaklasmaya basladi. Böyle tesvikler olunca üretici biraz daha üreteyim diye ugrasiyor. Ama tesvik almazsa üretici üretmekten vazgeçiyor. Büyüksehir Belediyemiz tanki vermeden önce çok sikinti yasiyorduk. Sag olsun Özlem Baskanimiz tankimizi verdi ve daha rahat çalisip daha rahat kazanmaya basladik. Üreticilerimize de bunu yansitmaya basladik” ifadelerini kullandi.

‘Enerji giderlerimiz azaldi’

Kooperatifin baskan yardimcisi Cüneyt Çetin ise kendisinin de bir çiftçi oldugunu hatirlatip “Sag olsun Özlem Baskan kooperatif adina bizlere çok güzel imkânlar sagladi. Böyle son teknoloji, elektrik sarfiyati az olan ve masraflarimizi azaltan güzel bir tank gönderdi. Su anda daha çok süt sogutup daha az enerji harciyoruz. Enerji harcamamiz 500-600 lira azaldi. Tank ariza yapar da sütümüz bozulur kaygimiz yok, kafamiz rahat” dedi.

‘Kooperatife büyük bir yatirim’

Kooperatif üyelerinden Ahmet Berdik ise “Daha önce süt sogutma tankimizi süt verdigimiz kurulustan temin ediyorduk, yetersizdi. Özlem Baskan buraya geldiginde rica etmistik, istegimizi yerine getirdi. Bu tank olmasa süt verdigimiz kurulusa sicak süt verecektik. Bunun yaninda tankimiz mahallemizde oldugu için daha rahat çalisiyoruz. Bu tank üretimi tesvik ediyor ama yasadigimiz süreçte bu isten para kazanmiyoruz. Mecburuz, yapiyoruz. Bu zor zamanda böyle bir imkân sundugu için Özlem Baskan’a tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Hibe edilen tankin tam otomatik oldugunu hatirlatan Berdik “Kooperatif adina büyük bir yatirim. Fakat sadece Büyüksehir Belediyesi degil baska kurumlar da kooperatiflere destek vermeli” ifadelerini kullandi.

Baskan Çerçioglu: Üreticimizin pazarlik sansini artiriyoruz

Üreticilerin güçbirligi yapmalarini ve bu sekilde daha fazla kazanmalarini her zaman destekleyeceklerinin altini çizen Baskan Çerçioglu, “Kooperatiflerimize süt sogutma tanklari hibe ederek sadece onlarin litre basina 20 kurus destek alarak daha fazla kazanmalarini degil, tüketicilerimizin de sogutulmus ve hijyenik süte ulasmalarini hedefliyoruz. Bunun yaninda üreticilerimiz kendi tanklari oldugu için pazarlik sanslarini artiriyor ve özgürce istedikleri firmayla çalisabiliyorlar. Üreticimizin, dolayisiyla da ülkemizin daha fazla kazanmasi için her türlü destegi vermeye devam edecegiz, üreticimizin yeter ki daha fazla üretmek istesin. Her zaman üreticimizin yanindayiz” dedi.

|