İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİNE TEKNİK GEZİ DÜZENLEDİ

Haber Tarihi: 10.01.2022
|

Modern aritma tesisleri ile alaninda Türkiye’nin öncü kurumlari arasinda yer alan Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi’nin (ASKI) son teknoloji ile donatilmis tesisleri birçok kesim tarafindan örnek aliniyor. Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencileri de, derslerinde teorik olarak ögrendikleri bilgilerin sahadaki gerçek yansimasini görmek için ülkemizdeki en iyi atik su aritma tesisleri arasinda olan Kusadasi Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi’ne teknik gezi düzenledi. ITÜ Çevre Mühendisligi kulübü olarak geziyi düzenleyen ögrencileri tesiste agirlayan ASKI Genel Müdürü Hakan Olkaç ve ASKI Aritma Tesisleri Daire Baskani Hakan Kirif, tesisin genel isleyisi hakkinda teknik detaylar içeren ve ögrencilerle soru-cevap seklinde olan bilgilendirme konusmasi yapti.

Tesisin yaz aylarinda artan turist sayisiyla birlikte olusan 1 milyonluk Kusadasi nüfusunun ihtiyacini karsilayacak donanima sahip oldugunu ifade eden Hakan Olkaç, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun çevre konusundaki hassasiyeti ile birlikte çok büyük yatirimlar yapildigini belirtti. Konusmasinda gelecege birakilacak en büyük mirasin yasanabilir bir çevre olduguna dikkat çeken Olkaç, gelecegi sekillendirecek olan ögrencilerin bu bilinçle çalismalar yapmasi gerektiginin altini çizdi. Toplantinin ardindan Aritma Tesisleri Daire Baskani Hakan Kirif tarafindan tesisteki teknik odalar ve aritmanin yapildigi tüm asamalar ögrencilere tek tek anlatilarak bilgilendirme turu yapildi.

"Kusadasi Ileri Biyolojik Atik Su Aritma Tesisi Türkiye'deki ender tesislerinden biri”

Ileri biyolojik aritim yapiliyor olmasindan dolayi bu tesise teknik gezi düzenlediklerini belirten ITÜ Çevre Mühendisligi Kulübü Baskani Furkan Can Akalin, “Öncelikle çok güzel karsilandik ve bizimle ilgilenildi. 2019 yilinda hizmete alinan böyle yeni bir tesisi görmek ve pandemi kosullarindan görememis arkadaslarimizin da görme firsati bulmasi bizler için çok güzel oldu. Son dönemde bu tesisler önem kazandi. Burasi da güzel isletilen koku problemi olmayan Türkiye'deki ender tesislerinden biridir.” seklinde konustu.

“Krokileri gösterdiler ben de dersimde kroki çizecegim için isime yarayacak.”

Ögretici bir gezi oldugunun altini çizen ITÜ Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencisi Emirhan Yasasin, “Ileri biyolojik aritma tesisindeki her sürecini bize anlattilar. Bugün çok ögretici oldu. Geldigimiz ekip hazirlik sinifindan 4. sinifa kadar her türlü ögrenciyi barindiriyordu. Bu konularda hiç fikri olmayan insanlara bir seyler katti. Dersleri almis olmama ragmen böyle bir tesis gezmemistim, ilk defa görmüs oldum. Ilk gittigimiz yerde krokileri gösterdiler ben de dersimde kroki çizecegim için isime yarayacak. Bizlere bu imkani veren herkese çok tesekkür ederiz.” dedi.

“Kadin bir belediye baskaninin oldugu yerde olmak çok güzel”

ITÜ Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencisi Rabia Yavas, “Hazirlik sinifindayken gelmistim ama o dönem pek bilgim olmadigi için gördüklerin oturmamisti ama simdi derslerde ögrendigimiz için pekistirmek adina çok iyi oldu. Pandemi döneminde teknik gezi yapamadigimiz için birçok bilgi havada kalmisti. Bu nedenle gezinin çok faydali oldugunu düsünüyorum. Çizimler yapiyorduk ve havada kaliyordu, pekistirmek açisindan iyi oldu.” dedi. Rabia Yavas, “Çevre duyarliligi olan ve böyle bir tesis olusturan, kadin bir belediye baskaninin oldugu yerde olmak ve bize destek oldugunu bilmek çok güzel, tesekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandi.

“Online dönemde baslamistim, ilk defa gerçegini gördüm”

ITÜ Çevre Mühendisligi Bölümü ögrencisi Eylül Özfirat “Benim için ilk defa böyle bir gezi oldu. Online dönemde baslamistim ve fotograflardan görüyordum. Ilk defa gerçegini gördüm, kafamda kurma konusunda epey yardimci oldu. Bekledigim çok daha büyük bir yer çikti. Genis bir alanda yapiliyormus.” diye konustu.

|