'BİR OLMAZSAN BİR BİR GİDERSİN'

Aydınlı kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde tiyatro oyununda buluştu
Haber Tarihi: 02.12.2019
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi, Aydinli kadinlari 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü dolayisiyla "Lâl Hayal" adli tiyatro oyunuyla bulusturdu. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'nun da izledigi, 7 farkli kadin karakterinin ve tipinin canlandirildigi oyun ayakta alkislandi.

Oyuncu Songül Öden'in tek kisilik oyununda Türkiye'nin her kösesinde ve yurtdisinda yasayan yedi farkli kadinin yasadiklari zorluklar, bazen komik bazen de hüzünlü bir sekilde ele alindi. Sevilay Saral'in yazdigi oyunda Bugra Büyüksimsek ile Hande Kazdal da danslariyla katki verdi.  

Annesinin babasi tarafindan gördügü siddete küçük yasta taniklik eden Lâl Hayal'in kendisini tanitmasiyla baslayan oyunda, daha sonra onun hayatina temas eden kadinlar oyuncu Öden tarafindan basariyla canlandiriliyor. Erkek siddetinin yasandigi evlere toplumun vurdumduymazliginin da hicivle karisik kiyasiya elestirildigi oyunda, annesi babasi tarafindan henüz 27 yasindayken kafasi masaya çarpilarak öldürülen Lâl Hayal'in annesiz kalmasina karsin verdigi mücadele hayatina giren diger kadinlar tarafindan anlatiliyor.

Oyunun sonunda aslinda tüm kadinlarin benzer kaderi yasadigina vurgu yapilirken, oyundan kalan en vurucu cümle ise kadin dayanismasinin önemine vurgu yapan "Bir olmazsan bir bir gidersin" oluyor.

Dün aksam Sükran Güngör-Yildiz Kenter Kültür Merkezi ve Tiyatro Salonu'nda sahnelenen oyunda Baskan Çerçioglu'na Efeler Belediye Baskani Mehmet Fatih Atay ve CHP Aydin Il Kadin Kollari Baskani Ayse Özdemir de eslik etti.

 

|