AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ARAMA-KURTARMA KÖPEĞİ ‘ZEYNA’ BÜYÜK BAŞARIYLA MEZUN OLDU

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin arama-kurtarma köpeği “Zeyna”, AFAD’ın düzenlediği görev yeterlilik sınavında 100 üzerinden 98 puan aldı.
Haber Tarihi: 24.10.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin arama-kurtarma köpegi “Zeyna”, AFAD’in düzenledigi görev yeterlilik sinavinda 100 üzerinden 98 puan aldi. Onlarca köpek arasindan siyrilarak büyük bir basari yakalayan “Zeyna”, sertifikasini alarak göreve basladi. Itfaiye Daire Baskanligi bünyesindeki Köpek Egitim Merkezi’nde standartlara uygun bir sekilde enkaz ve pentatlon alani insa edilmis, özenle seçilmis köpekler burada egitilmeye baslanmisti.

Afet durumlarinda arama-kurtarma faaliyetlerine destek vermeleri için özenle seçilmis köpeklerden bir ekip olusturan Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin arama-kurtarma köpegi “Zeyna” büyük bir basariya imza atti. “Zeyna” AFAD tarafindan Sakarya’da düzenlenen sinavda 72 köpek arasindan siyrilarak dereceyle belgesini almaya hak kazandi.

9 ayda gelen basari

“Zeyna” ile birlikte çalisan Aydin Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi Köpek Arama Timi’nde görevli Arif Gökhan Eren, “Yaklasik 9 aydir birlikte çalisiyoruz. Köpegim çok uyumlu, aramizdaki bag da çok kuvvetli. Çalismayi çok seviyor ve istekli. Türkiye’nin birçok bölgesinde degisik enkazlarda çalismalar yaptik. AFAD deprem arama-kurtarma köpeklerine yönelik yilda iki kez sinav yapiyor. Haziran ayinda egitim yeterlilik sinavi vardi, onu geçtik. Simdi de görev yeterlilik sinavi vardi. Bu görev yeterlilik sinavinda alti kazazededen besini bulmamiz gerekiyordu. Altida alti yaparak, gururla söylüyorum, 100 üzerinden 98 puan aldik. ‘Zeyna’ çalismayi çok seviyor, ise çok istekli. Mutluyuz, gururluyuz. Çalismalarimizi buradaki enkazda yapiyoruz. Enkazda 20 saklanma odasi var. Enkaz alanini biz olusturduk. Sifirdan koku alma, burun seviyesinden koku alma, havadan koku alma üzerine bütün teknikler üzerinde çalisiyoruz. Baskanimiz Özlem Çerçioglu’na böyle bir tesis var ettigi için çok tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Gerçege yakin enkaz basariyi getirdi

Enkazla ilgili bilgi veren uzman egitmen Hakan Bayram, “Burayi yaklasik dokuz ay önce faaliyete geçirdik. Özlem Çerçioglu baskanimiz bize büyük bir firsat sundu. Türkiye’nin birçok iline gidip testler yaptik ve köpeklerimizi Ankara’da bulduk. Iki köpek aldik ve ikisi de çok iyi. Egitmenlerimizi de test ettik, personel seçim testi yaptik. Türkiye genelindeki birçok enkazi gezip enkazimizi olusturduk. Diger enkazlardan farki gerçege en yakin olmasi. Türkiye’deki deprem gerçegini göz önüne alirsak arama-kurtarma köpeklerinden her ilimizde bulunmasi gerekiyor. Türkiye genelinde 11 köpek vardi, ‘Zeyna’ da bu özel köpeklerden birisi oldu” seklinde konustu.

Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin arama-kurtarma köpeklerinin egitimi için bir enkaz alani olusturuldu ve kullanilan 20 odali kazazede saklama yerlerine sahip egitim enkazi, yikilan binalar göz önüne alinarak hazirlandi. Egitim enkazinin hazirlanis asamasinda kazazedelere ulasmak için ayarlanan koku çikis noktalari ise tas ve molozun içinden gelecek sekilde ayarlandi. Böylelikle gerçege en yakin sekilde olusturulan ortam ile arama-kurtarma köpeklerinin daha iyi seviyelere ulasmalari saglandi.

Baskan Çerçioglu: Olumsuzluklara haziriz

Arama timini basarilarindan dolayi tebrik eden Baskan Çerçioglu ise “Zeyna’nin varligi bizleri çok mutlu ediyor. Temennimiz o ki ‘Zeyna’nin çalismasina hiç gerek kalmasin. Fakat maalesef ki deprem Türkiye’nin bir gerçegi ve bu gerçege hazirlikli olmamiz gerekiyor. Bu sebeple arama-kurtarma köpegi sayimizi artirmak istiyoruz. Her türlü olumsuzluga karsi haziriz. Diger kurumlarla deneyimlerimizi de paylasmak isteriz” dedi.

|