ÇOCUKLAR BİLİM DENEY EVİ’NDE DENEYLERLE SUÇLUYU YAKALIYOR

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Bilim Deney Evi’nde iki hafta deneylerle eğitim gören çocuklar son gün bir hırsızlık vakasını aydınlatıyor
Haber Tarihi: 11.07.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi Kültür Merkezleri’nin Bilim Deney Evi kisin oldugu gibi yaz tatilinde de çocuklarin ugrak yeri olmaya devam ediyor. Bilim Deney Evi’nde iki hafta boyunca fizik, kimya ve biyoloji deneyleri yapan çocuklar son gün de bu deneyleri pekistirerek bir suçu deneylerle bilimin isiginda çözüyor. Çocuklar egitimde çok eglendiklerini ve yeni birçok sey ögrendiklerini söylerken, kendilerine bu imkâni verdigi için Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’na tesekkür etti.

Bilime merakli tüm çocuklar davetli

Bilim Deney Evi’ndeki fen bilgisi ögretmenlerinden Zeynep Gürsoy, yaz-kis yüzlerce ögrencinin yeni seyler ögrenmek için merkeze geldigini belirtirken “Bizim amacimiz gelecegin bilim insanlarina yol açmak, onlara bu konuda yardimci olmak, onlara bilimi sevdirmek. Daha çok uygulamali olarak çocuklarimiz için okullarinda gördükleri fen bilimleri derslerine katki sunacak sekilde hem uygulamali hem de teorik deneylerimiz var” dedi. Aydin Büyüksehir Belediyesi Bilim Deney Evi’ne bilime merakli tüm çocuklari beklediklerinin altini çizen Gürsoy, “Çocuklarimiz iki hafta boyunca fizik, kimya ve biyoloji egitmenleri esliginde deneylere katildilar. Son gün de bizler tarafindan tasarlanan kriminal çalismasina girdiler. Içeriginde fizik olarak mercek ve optik deneyleri, biyolojik olarak kan deneyleri, kimya olarak da degisik tozlarin incelenmesi vardi. Çocuklar çok memnunlar, biz de çocuklarimizdan çok memnunuz. Meraklarini artirdigimizi düsünüyoruz. Baskanimiz Özlem Çerçioglu’na da velilerimiz ve çocuklarimiz adina tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Çocuklar ise kan gruplarini ortaya çikarmaktan kimyasallarin tepkimelerine, isik deneylerinden çesitli fizik deneylerine kadar birçok yeni sey ögrendiklerini söyledi. Çocuklardan 10 yasindaki Eda Sena Yüksel, “En çok kriminal deney hosuma gitti ama diger deneyler de güzeldi. Mesela fizikte panflüt çok hosuma gitti, evde bir panflüt yapacagim. Kriminal deneyde çalinan bir para vardi ve dört tane de süpheli vardi. Olay yerindeki ipuçlarindan suçluyu bulmaya çalistik. Kendimi bir polis veya dedektif gibi hissettim. Sanki olay gerçekmis ve ben de suçluyu gerçekten bulmaya çalisiyor gibi hissettim” ifadelerini kullandi.

‘Büyüyünce arastirmaci olacagim’

Bilim Deney Evi’ne Çine’den gelen ve önümüzdeki yil üçüncü sinifa gidecek olan Yigit Sever, “Fizik dersimizde ilk olarak panflüt yaptik. Ben çok eglendim. Her deneyimiz güzeldi. Okulumuzda hiç ögrenmedigimiz seyleri ögrendik. Burayi çok sevdim. Böyle deneyleri yapmak bana çok keyifli geliyor. Mesela burada görme kusurlarinin ne oldugunu, kan gruplarini, asit ve bazlari ögrendik. Büyüyünce de arastirmaci olmak istiyorum” seklinde konustu.

‘Deneylerle suçluyu bulduk’

8 yasindaki Zeynep Reyyan Yüce ise çok küçük yaslardan beri bilimle ilgilendigini ve bilimi çok sevdigini söyledi. Bilim insani olmak istedigini belirten Yüce “Burasi çok iyiydi. Evimde yapamadigim birçok deneyi burada ögrendim. Burada havanin kuvvetini, asit ve bazlari, kan gruplarini ögrendim ve çok eglendim. Çok verimliydi. Ben zaten evde küçük küçük deneyler yapardim, burada daha büyük deneyler yaptigim için çok mutluyum” ifadelerini kullanirken kriminal deneyle polislerin çalisma mantigini ögrendigini ve ne kadar zor bir is yaptiklarini anladigini belirtti. Yüce deneyi “Bir kadinin parasi çalinmis ve dört süpheli bunlardan da bir suçlu vardi. Olay yerinde gözlük cami, beyaz bir toz ve kan bulunmus. Bunlarla suçluyu bulduk” söyleriyle özetledi.

Arkadas ortamimi genisledi

11 yasindaki Azra Beril Karaduman ise bilime meraki oldugu için ve deneyleri sevdiginden dolayi Bilim Deney Evi’ne geldigini belirtti. Karaduman “Iki hafta benim için çok eglenceliydi, birçok deney yaptik, arkadas ortamim genisledi, benim için çok güzel oldu. Burada ögretmenlerimizin kanlarini aldik. Kan gruplarini ögrendik. En son gün de bütün deneyleri bir arada yaptik. Bir hirsizlik olayi çözdük. En çok kan deneyini ve hirsizlik deneyini sevdim. Özlem Çerçioglu’na bu etkinligi kurdugu, birçok deney yapmamiza yardimci oldugu için çok tesekkür ederim” seklinde konustu.

|