AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GELECEK YILIN TOHUMLARINI YETİŞTİRİYOR

Haber Tarihi: 03.06.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi, binlerce yildir tarim yapilan Anadolu’nun en büyük hazinesi olan yerel tohumlara sahip çikiyor. Bu yil da Büyüksehir Belediyesi’nin Yerel Tarim Ürünleri Sahasi’nda ekimlere baslandi. Elde edilecek Aydin yöresinin endemik sebze ve meyvelerinin tohumlari gelecek yil fide haline getirilerek vatandaslara dagitilacak. Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, tarimda sürdürülebilirlige yatirim yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Aydin Büyüksehir Belediyesi yerel tohumlara sahip çikmaya devam ediyor. Tarimda sürdürülebilirligi saglamak için Büyüksehir Belediyesi’nin tarlalarinda bu yil da ekim heyecani yasaniyor. Büyüksehir Belediyesi’nin ziraat mühendislerinden Özgür Tarakçilar süreçle ilgili bilgi verirken, “Elde ettigimiz tohumlar saglikli bitkilerden aldigimiz tohumlar. Bu tohumlari öncelikle bu deneme sahamiza ekiyoruz. Bunlari saglikli bir sekilde büyütüyoruz, meyveye dönene kadar her asamasini kontrol ediyoruz. Bu sürecin en önemli asamalarindan birisi çiçeklenme zamani. Çiçeklenme döneminde çiçek tablalari olusmadan önce saglikli bitkileri belirliyoruz. Çiçek tablalari olusmadan önce onlari kapatmaya basliyoruz. Böylece yabanci tozlasmayi engelleyip ari, Ata Tohumunu koruyan bir uygulamayla yerel tohumlari almaya devam ediyoruz. Buradan elde edilen tohumlar da tüm Türkiye’ye dagitiliyor” dedi.

Akitilan alinterinin karsiligi aliniyor

Yapilan çalismayla tohumdan tohuma sürdürülebilir tarimin desteklendiginin altini çizen Tarakçilar “Her sene personelimiz tohumlarin ekiminden fide olusturmasina, fidelerin topraga geçirilmesinden tekrar tohum alimina kadar, fideleri vatandasimiza dagitana kadar büyük bir çaba gösterip alinteri döküyor. Bunun da karsiligini her sene giderek artan bir taleple aldigimizi düsünüyoruz. Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun önderlik ettigi proje bugün zirvesini yasamakta” ifadelerini kullandi. Bunu insanlarin yerel tohum konusunda bilinçlenmesine baglayan Tarakçilar “Insanlar kendi ürettigi meyvelerden aldigi tohumlari bir sonraki sene bir daha atadan gördügü gibi ekerek devam etmeye basladi. Insanlar bu konuda bilinçlendi” dedi. Tarakçilar, Aydin Büyüksehir Belediyesi’nin çocuk gelisim merkezlerinde de ekim-dikim yapilip çocuklarin temelden yetismesi saglanarak bu bilinçlenmeye katki verildigini söyledi.

Baskan Çerçioglu: Tarimda sürdürülebilirlik hayati derecede önemli

Ata Tohumlarini korumaya hem tarimda sürdürülebilirligi tekrar saglamak hem de yerel tohumlari elbirligiyle korumak için basladiklarini ifade eden Baskan Çerçioglu, gelinen noktadan oldukça memnun olduklarini söyledi. Baskan Çerçioglu, “Tarimda sürdürülebilirlik hayati derecede önemli. Anadolu’nun en büyük hazinesini korumak ve çocuklarimiza aktarmak bizlerin sorumlulugunda. Bu sorumluluk bilinciyle çalismaya devam edecegiz” seklinde konustu.

|