AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ATA TOHUMLARDAN ÜRETTİ HALKLA BULUŞTURDU

Haber Tarihi: 09.05.2022
|

Kirsal kalkinmaya verdigi destegin yani sira örnek üretim modelleri konusunda da çalismalarini sürdüren Aydin Büyüksehir Belediyesi, ata tohumlarindan sebzeler yetistirerek, üretimde dogallik, yerlilik ve sürdürülebilirlige dikkat çekiyor.

Kirsal kalkinmanin dogru projeler ile saglanmasi birçok alani etkiliyor. Yerelde saglanacak sürdürülebilir üretim; doganin korunmasini, saglikli yasami ve ekonomiyi ise dogrudan etkiliyor. Aydin Büyüksehir Belediyesi de tarimi yerelde güçlendirmek ve sürdürülebilir olmasini saglamak için uzun zamandir örnek olacak sekilde ata tohumlariyla üretim yapiyor.

Aydin’in yerel sebzeleri üretiliyor

Sultanhisar ilçesinde yer alan serasinda yil boyunca üretim yapan Büyüksehir Belediyesi, yerel ürünlere özel önem veriyor. Büyüksehir Belediyesi bu kapsamda yerli ürünler olan Koçarli Pembe Domates, Yenipazar Tatli biber ve Aydin Karasi Patlican’in yeni sezonundaki ilk mahsullerini hasat ederek vatandaslarla bulusturdu. ABB’nin üretici ve tüketiciyi aracisiz olarak bir araya getirdigi Halk Ege Et marketlerindeki raflarda yerini alan sebzelere vatandaslarin ilgisi ise oldukça yüksek.

“Yerli mali yurdun mali, her Türk bunu kullanmali.”

Ekonomik fiyatlari, kaliteli ürünleri ve güvenilir yapisiyla vatandaslarin ilk tercihleri arasinda yer alan Halk Ege Et marketlerinden alisveris yapan vatandaslardan Kadriye Olgunca, ata tohumlarindan üretilen organik sebzeler hakkinda sunlari ifade etti: Organik olmalari bizim için daha güvenli ve her yönden daha saglikli. Belirli yerlerde degil her tarafta yerli tohumlarimizin olmasi lazim. Yerli mali yurdun mali, her Türk bunu kullanmali.

Dogal ürünleri tüketirken daha mutlu olduklarini belirten bir baska vatandasta, “Büyüksehir Belediyesi’nin projelerini destekliyorum. Büyük marketlerden alisveris yapmak yerine, köylüsüne verilmis oldugu destegin daha saglikli oldugunu düsünüyorum. Kahvaltida kabuklarini soymak zorunda kalmadigimiz, daha lezzetli ve ata tohumdan olan domatesleri yedigimizde daha mutlu oluyoruz.” dedi.

“Sahiplendigimiz ve gelistirdigimiz bu tarimsal hamlenin tüm sehirlerimizde filizlenecegine inaniyorum.”

Ata tohumlari ile üretim yapmanin hem üretici, hem de tüketici için önemli olduguna dikkat çeken Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, “Üretici ata tohumunu tercih ederse, elde ettigi ürünlerden alacagi tohumlari bir sonraki ekimde yeniden kullanabiliyor. Bu ekonomik ve sürdürülebilir bir yöntemdir. Tüketiciler ise dogal ve saglikli ürünler ile bulusmus oluyor. Halk Ege Et marketlerindeki ilgi gösteriyor ki bu ürünlere vatandaslarimiz ragbet ediyor. 8 yildan bu yana ata tohumlarini koruduk, ürün çesitliligini sagladik ve bereketli topraklarimizda üreterek vatandaslarimiza sunduk. Ayni zamanda bu tohumlari ülkenin dört bir yanindaki vatandaslarimiza gönderdik. Bununla birlikte sadece üretici degil, vatandaslarimizda üretsin diye her yil milyonlarca fide dagitiyoruz. Aydin Büyüksehir Belediyesi olarak sahiplendigimiz ve gelistirdigimiz bu tarimsal hamlenin tüm sehirlerimizde filizlenecegine inaniyorum.” dedi.

|