AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KURAK TOPRAKLARI HAYATA DÖNDÜRDÜ

Aydın Büyükşehir Belediyesi, Karpuzlu’nun Akçaabat Mahallesi’nde yaptığı sulama altyapısı hizmeti ile üreticilerin en büyük girdi maliyeti olan yemi yük olmaktan çıkardı ve kurak arazilerin yeniden tarıma kazandırılmasını sağladı.
Haber Tarihi: 05.05.2022
|

Suyun toprakla bulusmasi, doganin yesillenerek canlanmasini ve her mevsim yeni bir yasamin kurulmasini sagliyor. Aydin’in bereketli topraklari tam da bu dogrultuda, Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun kirsal kalkinmaya önem veren vizyonuyla yeniden hayat buluyor ve canlaniyor.

Kirsal kalkinmaya örnek proje

Baskan Çerçioglu’nun vizyonu dogrultusunda projeler üreten Büyüksehir Belediyesi; üreticilere koyun, fide, ilaç, gübre, yem hibe destekleri ve kooperatiflerin desteklenmesi projelerinin yani sira; üreticilerin tarimsal sulama imkanlarini arttiran altyapi hizmetlerini de sagliyor.

Bu kapsamda, Karpuzlu’nun Akçaabat Mahallesi’ne 1 milyon 300 bin liralik yatirimla, 4.5 km uzunlugunda yeni bir sulama hatti insa eden ABB, sundugu bu imkan ile mahallenin kaderini degistirdi.

Üreticinin yem maliyeti derdi kalmadi

Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi’nin (ASKI) çalismalari dogrultusunda 1400 dekar arazinin faydalandigi su hatti hem tarimsal üretim arttirdi hem de bölgede yapilan hayvanciliga katma deger katti. Bos duran arazilerine yem bitkileri eken üreticiler, yetisen ürünlerle hayvanlarinin dogal bir arazide beslenmesini sagladi ve her gün binlerce lira maliyete ulasan yem satin almaktan kurtuldu.

“Su hayattir” diyerek, yapilan çalismayi daha önce cennetlik bir hizmet olarak nitelendiren Akçaabat Mahalle Muhtari Ramazan Mavi, düzenli sulamanin baslamasi ile birlikte elde edilen sonucun mükemmel oldugunu ifade etti. “Kurak araziler artik yeserdi, suyla hayat buldu.”

Muhtar Mavi gelinen noktayi su sözlerle anlatti: Bizim burada hayvancilik ön planda, bizim derdimiz hayvanlarin kaba yem bitkisi. 3 dönümlük bir arazi kiraladim, 20 hayvan koydum ve 20 gün idare etti. Çorak bir araziydi, mesela burada nisan, mayis öncesi biraz yeserirdi, ondan sonra kururdu. Simdi artik yeserdi ve canlandi.

Sulama yapildikça vatandaslar buradan kaba yem saglayabilecek. Bu daha baslangiç, bundan sonra karsi kesimlerde meyve, fidan yetistirir. Hayvani olmayan meyve yapar, çok büyük bir hizmet oldu. Kurak araziler artik yeserdi, suyla hayat buldu.

Verim artti ekonomik kazanç yükseldi Hayvanlarin yemlenmesini saglayacak olan ve süt otu denilen Karamba ektiklerini belirten Muhtar Mavi, “Samanla ve yemle bir hayvandan 10-15 kilo süt alinirken, 25 kiloya çikardi ve süt üretimi artti. Mesela 10 kilo süt alip 6’sar liradan 60 lira alirken, simdi 20 kilo ile 120 lira aliniyor. Ekonomik açidan büyük bir kazanci var. Yemin torbasi oldu 350 lira, hayvanlar buradan yayilip eve varinca yem yemiyor. Kalite artiyor, verim artiyor ve hayvanin sagligi degisiyor. Çok büyük, güzel bir sey, muhtesem. Büyüksehir’in bu sulama kanalini yapmasiyla birlikte Akçaabat degisti. Çok tesekkür ediyorum Özlem Baskana” seklinde konustu.

|