AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ELEKTRİKLİ DENİZ TEMİZLİK ARACI ÜRETTİ

Çevreci projeler üreterek farkındalık oluşturan işleri imza atan Aydın Büyükşehir Belediyesi, üretken bir anlayışla çalışmalarını sürdürüyor.
Haber Tarihi: 19.04.2022
|

Çevreci projeler üreterek farkindalik olusturan isleri imza atan Aydin Büyüksehir Belediyesi, üretken bir anlayisla çalismalarini sürdürüyor. Daha önce yüzer kepçe, deniz süpürge araci ve deniz dronu üreten Denizcilik Daire Baskanligi ekipleri, sürdürülebilir yöntemlerle dogayi korumak ve temiz tutmak için, tamamen günes enerjisi ile çalisan elektrikli deniz temizlik araci üretti.

Deniz temizlik aracinin yapim asamasi büyük bir özveriyi isaret ediyor. Araçta kullanilan fan motorunun denize uyumlu olacak sekilde dönüstürülmesi ve elektronik aksaminin belediye ekiplerince üretilmesi, yapim asamasinda itibaren örnek bir çalisma olmasini sagliyor. Günes enerji panelleri ile enerji üreten bir sisteme sahip olan deniz temizlik araci; tasinabilir, hizli ve kolay yönetilebilir olmasi nedeniyle hem genis kullanim alani yaratiyor, hem de fosil yakit kullanmadan çevreci bir temizlik yapilmasini sagliyor.

“Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun çok büyük katkilari ve destekleri var.”

Bu çevreci projenin hayata geçirilmesinde Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun desteginin önemli bir yer tuttugunu belirten Denizcilik Daire Baskani Baris Tarim, “Son zamanlardaki enerji sikintisi ile birlikte günesten yararlanma ve kendi üretimimiz olmasi için böyle bir çalisma yaptik. Bunda Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun çok büyük katkilari ve destekleri var. Onun sayesinde bu tür projelere girisiyoruz ve yapiyoruz.” dedi.

“Günes enerjisini kullanmak açisindan farkindalik anlaminda yaptigimiz bir proje.”

Yenilenebilir enerji kullaniminin yayginlastirilmasi ve günes enerjisine dikkat çekmek açisindan bir farkindalik projesi olduguna dikkat çeken Baris Tarim, “Uzaktan kumandali ve günes panelleri ile desteklenen elektrik motorlari kullaniyoruz. Bu sayede denizlerimizi temizlemeye çalisacagiz. Günes enerjisini kullanmak açisindan farkindalik anlaminda yaptigimiz bir proje. Kaynaklarimizin çogunu fosil yakitlarda kullaniyoruz, mümkün oldugu kadar günes enerjisini kullanirsak verimlilik açisindan daha iyi olur. Araci imal ederken Fen Isleri’nden solar panel aldik, motorunu fan motoruydu onu denize uyumlu hale getirdik ve elektronik aksamini da kendimiz yaptik. Tamamen Büyüksehir Belediyemizin bir ürünüdür” seklinde konustu.

Elektrikli deniz temizlik aracinin üretilmesinde çevreye duyarli bir belediyecilik anlayisinin olduguna dikkat çeken vatandas Mehmet Ilban, “Dünyadaki en önemli sorunlardan biri, çevreye duyarli olabilmek ve çözüm üretebilmek. Aydin Büyüksehir Belediyesi’ni takip ediyoruz, güzel seyler yapiyor. Enerjisini günesten üreten bir sistemle temizleme aygitinin yapilmasi, duyarlilik hisseden bir yerel yönetimde yasadigimiz duygusunu bize veriyor, çok mutlu oluyoruz. Bu tür seylerin yapilmasi çok güzel, çevre hepimizin.” ifadelerini kullandi.

|