AYDIN TEKSTİL ALANI SANATLA BULUŞUYOR

Başkan Özlem Çerçioğlu’nun Aydın’a kazandırdığı Aydın Tekstil Alanı’ndaki çalışmalar hızla ilerliyor
Haber Tarihi: 23.03.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2016 yilinda bütçesinin üçte birine denk gelen 100 milyon lira bedelle kamulastirilarak Aydin’a kazandirilan Aydin Tekstil Alani sanatla bulusmaya devam ediyor. Heykeltiras Sevki Köse tarafindan alandaki ömrünü tamamlamis agaçlar birer sanat eserine dönüstürülüyor. Alanin binalar yapilarak degil de herkesin kullanimina dönük planlanmasinin önemine dikkati çeken Köse, “Heykellerimin tüm Aydinlilarin paylasacagi bir alanda olmasi isi daha kiymetli hale getiriyor” dedi. Alanin santiye sefi Gizem Yetim ise alandaki çalismalarin hizla ilerledigini belirtip “Burasinin Aydin kent belleginde önemli bir yeri var. Bu projenin amaci da bu hafizanin gelecek nesillere aktarilabilmesini saglamak” seklinde konustu.

Yaklasik 20 yildir heykel yaptigini söyleyen ve ayni zamanda eski bir gazeteci ve kameraman olan Köse, Aydin Tekstil Alani’nin tarihine dikkati çekerken “Burasi Aydin için çok önemli. Yillarca birçok insanin çalistigi ve üretim yaptigi bir alan. Simdi de çok güzel bir projeyle burasi bir rekreasyon alani olarak degerlendiriliyor. Bence burasi gelecekte Aydinlilar için çok kiymetli bir alan olacak” ifadelerini kullandi.

‘Özlem Baskan’a tesekkür ediyorum’

Yaptigi çalismaya benzer islerin yurtdisinda örneklerinin çok oldugunu belirten Köse, “Ben de buradaki ömrünü tamamlamis agaçlari bir heykele dönüstürülerek insana temas eden bir seye dönüstürebiliriz diye teklif ettim. Agaca olan ilgiyi tekrar canlandirabiliriz diye düsündüm. Çünkü son zamanlarda zeytinlikler bile tartisma konusuyken bu tarz isler yapilirken dogaya zarar veriliyor. Böyle bir ortamda dogaya tekrar dikkati çekebilmek anlaminda bir fikir olustu. Sag olsun Özlem Baskan da bana bu imkâni sagladi. Bu Türkiye’de çok az örnegi olan bir çalisma” dedi.

Su anda besinci agaç heykelinin üzerinde çalistigini söyleyen Köse, “Burasi tamamen dogal bir ortam. Hepimiz doganin bir parçasiyiz, yaptigim çalismalarla da bunu vurguluyorum. Buradaki bazi agaçlar ölmüs. Beni asil heyecanlandiran da agacin dikildigi, büyüdügü yerde bu ölmüs agaçlari degerlendirerek onlara tekrar ömür katmaya çalisiyorum. Bu agaçlar için ikinci bir sans oluyor” seklinde konustu.

‘Burasi Aydinlilar için bir ev olacak’

Köse, yesil alan olarak degerlendirilen Aydin Tekstil Alani’yla ilgili de “Bu alan son zamanlarda çok yaygin oldugu sekilde binalar yapilarak da degerlendirilebilirdi. Paraya dönük isler yapilabilirdi. Burada tamamen insanlarin kullanimina dönük bir alan var. Bana olan katkisi da çok fazla, ben hep böylesi projelerde çalismak istemistim. Baskan Özlem Çerçioglu’nun bu çalismaya vesile olmasi, benim için de böyle bir alan yaratmis olmasi benim için çok kiymetli. Insanlar heykellere, sanat eserlerine evlerinde sahip olmak isterler. Buradaki heykellerin bir katkisi daha olacak; paylasacagiz. Sonuçta burasi da Aydinlilar için bir ev olacak, günlerini geçirecekleri bir alan olacak. Heykellerimin Aydinlilarin paylasacagi bir alanda olmasi da isi daha kiymetli hale getiriyor” ifadelerini kullandi.

‘Yeni islevlerle yeniden canlandirilmasi amaçlandi’

Aydin Tekstil Alani projesiyle ilgili bilgi veren alanin santiye sefi, restorasyon uzmani ve mimar Gizem Yetim, alanin tarihi konusunda da önemine dikkati çekerken “1954 yilinda kurulmus Aydin Tekstil Alani’ndayiz. Burasi döneminin öncü üretim yerlerinden bir yerleske. 2013 yilinda yapilan imar plan tadilatiyla burasi kentsel rekreasyon alani olarak ilan edildi. Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan 2016 yilinda da vatandaslarin vergileriyle kamulastirilmasi yapilarak, yapimi devam etmekte olan proje gelistirildi. Aydin Tekstil Fabrikasi Yerleskesi, Cumhuriyetin ilk yillarindaki devlet eliyle kurulan diger sanayi yerleskelerine benzer sekilde üretim, teknik, idari, ikamet, sosyallesme alanlari, rekreasyon alanlariyla bir bütün halinde bir yerleskedir. Bu proje gelistirilirken de bu sekilde çok fonksiyonlu bir alan yapilmasi istendi. Burada islevini yitirmis fabrika yapilarinin yeni ihtiyaçlara göre, yeni islevlerle yeniden canlandirilmasi amaçlandi. Çok islevli, sosyal, kültürel alanlari içeren bir proje oldu” seklinde konustu.

‘Tekstil Alani Aydin kentinin bellegi’

Alan içerisinde geçici, kalici sergi salonlari olan bir fuar alaninin yani sira tematik müze, çok amaçli salonlar, gastronomi alani, kütüphane, çesitli atölyelerin yapilabilecegi kültürel mekânlar, gösteri alanlari, spor alanlari, yürüyüs ve bisiklet yollari olacaginin altini çizen Yetim, “Aydin Tekstil Alani 177 dönümlük bir alani kapsamakta. Burasinin Aydin kent belleginde önemli bir yeri var. Bu projenin amaci da bu hafizanin gelecek nesillere aktarilabilmesini saglamak. Aydin halkinin vergileriyle kamulastirilmasi yapilan bu alana bir deger kattigi için Baskanimiz Özlem Çerçioglu’na tesekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

|