AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YAPI MALZEMELERİ LABORATUVARI DEPREME DAYANIKLI YAPILAR OLUŞMASINI SAĞLAYACAK

Haber Tarihi: 04.03.2022
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi Fen Isleri Dairesi Baskanligi bünyesinde kurulan yapi malzemeleri laboratuvari, depreme karsi dirençli yapilarin insa edilmesi için analiz çalismalarini sürdürüyor.

Türkiye’nin gelismis laboratuvarlari arasinda

Il genelindeki insaat projelerinde kullanilan malzemelerin ulusal ve uluslararasi standartlara uygunlugunu kontrol etmek için Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu’nun talimatlari ile kurulan laboratuvar, son sistem makineleri ile alaninda Türkiye’nin gelismis laboratuvarlari arasinda yer aliyor.

Depreme dayaniklilik ölçülüyor

Beton, çelik ve yapi malzemeleri ile ilgili deneylerin yapildigi laboratuvarda, riskli binalarin muayenesi, karot numuneleri ile beton dayanim siniflarinin belirlenmesi, donati tespit (röntgen) cihazi ile tasiyici sistemin çelik donati yapisi ve binalarin Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeligi‘ne göre tasiyici sistem analiz deneyleri de yapiliyor.

Veriler güçlü yapilar olusmasini saglayacak

Büyüksehir Belediyesi’nin yapi malzemeleri laboratuvari, çalisma alanlarini bünyesine kattigi yeni cihazlarla da gelistiriyor. Bünyesine sismometre, 24 kanalli sismik cihaz ve 60 elektrotlu rezistivite tomografi cihazlarini da ekleyen laboratuvar, yapilacak insaat çalismalari öncesinde yapinin deprem anindaki davranisinin belirlenmesi ve yer-yapi uyumunun analiz edilmesi için de önemli veriler sagliyor. Bu kapsamda ki verilerle yol gösterici olan laboratuvar, dogru malzemelerle ve iyi dizayn edilmis yapilar olusmasini saglayacak.

|