AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL ALTYAPI AĞINA GÜÇLÜ YATIRIMLAR GERÇEKLEŞTİRİYOR

Haber Tarihi: 08.10.2021
|

Bereketli topraklari ve temiz su kaynaklari ile yüzyillar boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapmis olan Aydin, üretken kimligini günümüzde de sürdürüyor. Özellikle incir, kestane ve zeytin üretiminde önde gelen konumda olan Aydin, nüfusunun yarisi ile üretim yaparak ülke tarimi adina umut yesertiyor. Halkçi belediyecilik anlayisi ile toplumun tüm kesimlerine esit hizmet götüren Aydin Büyüksehir Belediyesi de, Baskan Özlem Çerçioglu’nun öncü olan kirsal kalkinma vizyonu ile birlikte tarimsal sulama altyapisini güçlendirerek üreticilere genis imkanlar sunuyor.

Tarimsal sulama altyapisina milyonluk yatirimlar

Büyüksehir Belediyesi, üreticilerin kuraklik ve zorlu cografik sartlar nedeniyle tarimsal sulama suyuna ulasmakta zorluk çekmesini engellemek adina, Aydin Su ve Kanalizasyon Idaresi (ASKI) araciligiyla kent genelinde kalici, islevsel ve modern bir tarimsal sulama altyapisi için göletler, sulama hatlari ve sondaj çalismalari gerçeklestiriyor. ASKI Genel Müdürlügü, bünyesinde bulundurdugu tarimsal sulama göletleri ile yaklasik 1,3 milyon dekar alanin sulanmasini, hayvan içme suyu göletleriyle de 160 binden fazla küçükbas ve büyükbas hayvanin faydalanmasi saglaniyor.

Sulama göletleri temizleniyor

ASKI ekipleri sulama göletlerinin yapimi ve biriken sularin bereketli topraklara ulasmasi için çalisirken bir yandan da bu göletlerin bakim, onarim ve temizligini de yapiyor. Özellikle yagmur suyunun biriktirilmesi ile su toplanan göletlerde ulasan mil tabakalari su seviyesinin düsmesine ve borularda tikanmaya yol açiyor. Bunu engellemek için ASKI ekipleri düzenli olarak göl diplerinde biriken mil tabakalarini is makineleri araciligiyla temizliyor. Süreklilik saglanan bu hizmetlerle birlikte hayvancilik yapan binlerce aile bu sulama göletlerinden faydalanarak üreticilik yapmaya devam ediyor.

Düzenli sulama imkani ile on binlerce agacin verimi artiriliyor

ASKI milyonlarca liralik dev yatirimlarla, suyun daha verimli kullanilmasi için özellikle kapali sistem seklinde tarimsal sulama sebekesinin yapimini gerçeklestirdi. Dis etkenlerden etkilenmeyen kapali sistem ile büyük oranda su tasarrufu da saglanmis oluyor. ASKI ayni zamanda, binlerce metre tarimsal sulama beton ark imalati ve bakimi da yapti. On binlerce zeytin, incir ve kestane agacinin Büyüksehir Belediyesi’nin tesvik ettigi damla sulama sistemi ile düzenli olarak sulanmasi ile su tasarrufu, yüksek verim ve düzenli üretim saglanmis oldu.

Sondaj kuyulari ile kurak mevsimde umutlar yeserdi

ASKI ekipleri, küresel anlamda yasanan su sikintisinin önüne geçebilmek için 2014 yilindan bu yana yaklasik 500 adet içme suyu sondaj kuyusu açti. Kuraklik yasanan gölgelerde hayati öneme sahip olan bu kuyular ile binlerce dönüm arazide umutlarin ve emeklerin yeniden yesermesi saglandi.

Baskan Çerçioglu: Tarimsal altyapida üreticilerimize güçlü bir hizmet sunuyoruz

Hayata dokunan ve üreticiye can veren; koyun, fide, ilaç, gübre ve yem hibe desteklemesi projeleriyle birlikte, tarimsal altyapi yatirimlarinin da önemine dikkat çeken Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu, "Ülkemizde tarimin gelecegi bizlerin bugün yapacagi yatirimlara baglidir. Dogal kaynaklarin korunmasini ve gida güvenligini saglamamiz gerekiyor. Tarimda sürekliligi saglamak için altyapiyi özellikle güçlü bir sekilde kurmamiz lazim. Su kaynaklari bu noktada çok önem arz ediyor. Büyüksehir Belediyesi olarak bu konuda ciddi yatirimlar gerçeklestiriyoruz. Tarim ve hayvancilikta suya duyulan ihtiyaci göletler, sulama hatlari ve sondaj çalismalari ile sagliyoruz. Tekrar etmekte fayda var, susuzluk bizi yönetmeden, biz suyu yönetmeye çalisiyoruz. ASKI ekiplerimiz bu gerçegi unutmadan, topragin yesermesi ve su kaynaklarin verimli kullanimi için kapali sistem ve damla sulama yapilmaya uygun olan hat olusturuyor. Bunlarla birlikte, kaynak sularina ihtiyaci azaltan yagmur suyu göletleri ile ilgileniyor ve ihtiyaca göre sondaj çalismalari yaparak tarlalari bereketlendirip, hayvanlar için kaynak olusturuyor. Tarimsal altyapida üreticilerimize güçlü bir hizmet sunuyoruz ve buna devam edecegiz.” seklinde konustu.

|