'UMUT' DOĞDU

Topuklu Efe'nin sahip çıktığı Çine çaparları çoğalıyor. İlk kuzunun ismini Başkan Çerçioğlu koydu
Haber Tarihi: 24.02.2020
|

Aydin Büyüksehir Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmus Ata Tohumlarinin yani sira nesli tükenme tehlikesi altindaki hayvan irklarimizi da koruyor. Dünya üzerinde sadece 130 bas kalan ve Aydin Büyüksehir Belediye Baskani Özlem Çerçioglu'nun sahip çiktigi Çine çapari cinsi koyunlar, ilk kuzulamalarini yapmaya basladi. Aydin bölgesine özgü cinsin sayisinin artiyor olmasindan dolayi çok mutlu olduklarini belirten Baskan Çerçioglu, kaybolmaya yüz tutan bu genetik kaynagi koruma altina aldiklarini, tarim ve hayvancilikta yerli ve milli politikalara devam edeceklerinin altini çizdi. Baskan Çerçioglu ilk kuzuya projenin basarisina yönelik "Umut" ismini koydu.

Çine çapari cinsi özellikle kiraç ve daglik çevrelerin olumsuz kosullarina sagladigi uyumla öne çikiyor. Az miktarda yemle bakilabilen ve kasaplik olarak degerlendirilmesinin yani sira süt verimi de iyi olan Çine çaparlarinin Aydin Büyüksehir Belediyesi'nin Koçarli Yeniköy'deki çiftligindeki iyi bakima tepkisi de beklentilerin üzerinde oldu. Çine çaparlarinin sayisinin artirilarak sakiz koyunu örnegindeki gibi koyunculuk yapmak isteyen ihtiyaç sahibi Aydinli kadinlara hibe edilmesi planlaniyor.

Kaybolmaya yüz tutmus Aydin'in yerli irkinin sayisinin artiyor olmasinin sevindirici oldugunu belirten Baskan Çerçioglu, "Deneyimli veteriner hekimlerimiz gözetiminde teknik bilgileri kullanarak bu genetik kaynagimizin sayisini artiriyoruz. Çabalarimizin karsiligini aldik ve ilk kuzumuzu bagrimiza bastik. Ilk kuzumuz 'Umut', bu projede yerli ve milli politikalarimizin ne kadar dogru oldugunu göstermesi açisindan bize de umut oldu. Bu sebeple adini 'Umut' koyduk. Bundan 20-30 yil sonra halen Aydin'da Çine çapari yasiyor olursa 'Umut' bunun ilk adimi olacak" dedi.

Çine çapari cinsi, Aydin Büyüksehir Belediyesi tarafindan koruma altina alinmadan önce sadece tek bir çiftlikte Erdogan Aktürk tarafindan yetistiriliyordu.

 

 

|